måndag 20 september 2010

Repris på gårdagen....

Klockan ringde 05.15 men det tog ytterligare en kvart innan jag orkade kasta benen över sängkanten. For från hotellet 06.15, alltså lite senare än tidigare dagar. Nådde Higbee 06.30 och parkerade oss åter igen på "Diken. Det blåste ganska kraftigt, vilket gjorde att det yrde upp en massa damm, vilket försvårade skådningen från "Diken" avsevärt och som grädde på mosen så drev avgaserna från färjorna in och förgiftade oss halvt. Jag började känna att en huvudvärk smög sig på. I övrigt var det klart med enstaka molnstrimmor, god sikt, +17°C och som sagt frisk nordlig vind. En del Cedar Waxwing rörde på sig idag och en förbisträckande Purple Finch var kanske morgonens fågel.

Indigo Bunting (Passerina cyanea)
Vid 08-tiden började vi röra oss bort mot Higbee Fields. Sprang på Lasse Larsson och som vanligt hamnade man i en intressant diskussion. Gick en runda i "fieldsen" och jag såg troligen en Wood Thrush som spatt iväg, men eftersom det bara var en sekundobs blev det inget av den. Dock sa ett par skådare att dom hört en Wood Thrush just där ett par minuter tidigare. Resans första Chestnut-sided Warbler hängdes in och vi stötte på Avifaunagruppen igen. Blomdahl tipsade oss om en Hooded Warbler som hållit till i ett buskage, men trots rejält snok fick vi inte korn på den. När vi delade på oss upptäckte jag en Canada Warbler, men den försvann illa kvickt och gick inte att återfinna sedan. På vägen tillbaks till bilen såg vi Black-throated Green Warbler och resans enda Yellow-bellied Flycatcher. Lämnade 11.10.

Yellow-bellied Flycatcher (Empidonax flaviventris)
Red-breasted Nuthatch (Sitta canadensis)
11.25 anlände vi till Lily Lake och skådade runt där i cirka en timme. Inget speciellt så vi körde ner till Hawk Watchen och tog en fika. Köpte en Coca-cola i ett desperat försök att dämpa huvudvärken. Vi gick en runda vid Lighthouse Pond, men med en nu brinnande huvudvärk var jag tvungen att lägga mig ner på en bänk en stund för att vila. Hansi malde på men insåg efter en stund att det var ganska magert med fågel och föreslog därför att vi skulle åka upp till Stone Harbor igen för att leta efter hans borttappade digiscopadapter. Det hade jag inget emot, utan tog tillfället i akt och sov hela vägen upp dit. Det gjorde susen och väl framme gick vi ut till den plats i dynerna där Hansi använt adaptern senast under gårdagen och där låg den faktiskt. Vilken tur! Vi stötte på Avifaunagruppen igen, men inga nyheter att dela.

American Oystercatcher (Haematopus palliatus)
American Oystercatcher (Haematopus palliatus)


Sanderling (Calidris alba)
Tog vägen förbi Nummy's Island och gick en sväng ner till det stället där holländarna (från "Diken") hade tipsat oss om var det höll till natthägrar och det blev succé, i form av 9 Black-crowned Night-Heron och 11 Yellow-crowned Night-Heron. Dessutom hela 6 Tricolored Herons. 16.30 körde vi tillbaka mot Cape May.

Tricolored Heron (Egretta tricolor)
Svängde in om på en mack för att tanka. Killen som skötte pumpenvar rumän, men det visade sig att han hade en moster i Malmö!! Hur stor är den chansen??!

Körde ner till Lily Lake igen och nu var det ganska bra aktivitet på sångarna, så vi tog ett varv runt hela dammen. Palm-, Yellow-, Yellow-rumped-, Black-and-white- och Black-throated Blue Warbler samt Northern Parula sågs. En Solitary Sandpiper stod i kanten av dammen.

Northern Parula (Setophaga americana)
Black-and-white Warbler (Mniotilta varia)











Black-throated Blue Warbler (Setophaga caerulescens)
Yellow Warbler (Setophaga petechia)











Körde och handlade, för att sedan åka hem och gjorde artlistan under intagande av öl och chips. Vid 20-tiden gick vid ner i city till "The Ugly Mug", som låg på gågatan. Käkade en burgare, som var god, men den serverades tillsammans med vanliga chips i en liten påse(?)!! På väg tillbaka till hotellet såg vi en "året-om-julaffär". Only in America! Hemma igen vid 21-tiden, dusch och i säng vid 21.40.

Julskyltning i september.

Nya lifers 5 st:
Purple Finch (Carpodacus purpureus)
Chestnut-sided Warbler (Dendroica pensylvanica)
Black-throated Green Warbler (Dendroica virens)
Canada Warbler (Wilsonia canadensis)
Yellow-bellied Flycatcher (Empidonax flaviventris)

söndag 19 september 2010

Cape May och Stone Harbor....

Klev upp 04.45 efter att ha legat och mornat oss i cirka 10 minuter. I natt tog grannarna igen det som dom inte gjorde under gårdagsnatten. Jag vaknade tre gånger av att det pöcklades så friskt att deras sänggavel slog i väggen. Dessutom körde killen "symaskinstekniken", där man tror att flest juck i minuten vinner. Ja herre jösses! Fixade mackor och käkade frukost. Checkade ut och körde mot Cape May 05.45. Mycket varmare än igår morse. Vädret blev under dagen mulet, uppsprickande till klar, blå himmel,  god sikt, måttlig-frisk ostlig vind och upp till +27°C.

Framme vid Higbee 06.10, där vi idag ställde oss uppe på "Diken"för att testa om det var bättre än tornet nedanför. Väldigt lugnt på fågelfronten och istället pratade vi lite med Tom, som var den officiella räknaren idag. Han var mycket trevlig och ritade hjälpsamt upp en karta åt oss, så att vi på enklaste sätt skulle kunna hitta våra målarter vid Stone Harbor. Mest upphetsande i fågelväg var väl en Savannah Sparrow som kom flygande och landade innan den blev bestämd. Den hoppade dock fram och fick där med bita i gräset. 08.55 bröt vi upp och körde för att få oss något att käka.

Trevligt ställe med gott käk.
Hittade ett ställe, Bella Vida Garden Cafe, som serverade frukost. Det blev Costa Rican organic coffee, bacon och scrambled eggs (12$/pers inkl dricks) som intogs utomhus i solskenet. Riktigt mysigt och skönt, med undantag av de små stenbänkar vi satt på, som gjorde det ganska kyligt om bakdelen. Saken blev inte bättre av att dom dessutom var fuktiga. Nåväl! Vi lättade 10.05 och körde mot The Concrete Ship vid Sunset Beach, norr om Cape May Point, för att leta efter den King Eider som legat på platsen i nästan ett år. Det är en raritet här och det var Tom som tipsade oss om den.

King Eider (Somateria spectabilis) Digiscopad
Vi gick ner på stranden och tubade av området och lyckades nästan omgående hitta ejdern. När vi gick tillbaka mot bilen uppmärksammade vi ett sällskap i en av restaurangerna, som troligen firade någons födelsedag, för plötsligt blev det ett herrans liv på dem. Inte undra på det när en mås, som satt på en stolpe ovanför dom, sprutade sitt tarminnehåll över hela sällskapet. Grattis!!

Resterna av Concrete Ship.
Informationsskylten.
Vi fortsatte in till Lily Lake i Cape May Point. Stannade vid Cape May Bird Observatory Northwood Center och började snoka runt i buskarna där. Här träffade vi på Avifaunagruppen, med Anders Blomdahl som reseledare, för första gången under resan. En amerikansk skådardam sa att det brukade vara bättre runt sjön fram emot 15-tiden, vilket vi fick bekräftat från flera andra håll senare. En Blackpoll Warbler var väl den största behållningen av de sångare vi fick se där, men fick i alla fall foto på Magnolia Warbler. Gick sedan in på Nature Storen och köpte en karta och ett par klistermärken för 10$. Där inne fick vi tips om att det hade upptäckts en Hudsonian Godwit vid Bunker Pond nere vid Hawk Watchen. vi beslöt oss för att dra och göra en "smash and grab" och det gick hem. Träffade ett svenskt par, Christer och Jenny, som var bosatta i Baltimore och snackade med dem en god stund. Fick en lokalkarta och en identifieringsplansh  av sångarnas undergumpar, som dom stencilerat upp, eftersom dom ändå skulle fara hem senare på dagen.

Magnolia Warbler (Setophaga magnolia)
Hudsonian Godwit (Limosa haemastica)
Vi styrde istället bilen norr ut  Garden State Parkway mot Stone Harbor, men körde först ner till Nummy's Island. Detta är ett bra ställe för Tricolored Heron och den var inga problem att hitta. Även en Black-crowned Night-Heron och hela 36 Great Egret kunde också adderas till noteringarna. Bland vadarna hittade vi 6 Willet, 3 Marbled Godwit, 1 Whimbrel, 9 Semipalmated Plover och cirka 20 Ruddy Turnstone bland dom >250 Black-bellied Plover,   ̴300 Great Knot och 112 American Oystercatchers. Dessutom hängde det mer än 600 Tree Swallows över gräsmarkerna.

Sedan ner till p-platsen vid södra Stone Harbor, där vi tog en fika innan vi begav oss ut på de enorma sandstränderna. Hittade ganska snabbt målarten Piping Plover och jobbade lite på att fota dom. På vägen tillbaka träffade Christer och Jenny igen och tipsade dom om var piparna höll till. Senare stötte vi även på Stefan och Johan som även dom fick tips om piparna. När vi står och pratar med dom får Johan syn på en snubbe i mintgröna tangabadbyxor och när vi andra tittar dit ska han precis rätta till filten och lämnar inget över till fantasin. Urk! En snubbe såg min 1st Cav tröja och kom fram och började snacka. Han undrade om jag jobbat med dom (för han utgick från att jag inte tillhört dom) och jag berättade om Bosnien. Han hade också jobbat med dom, men det var i Vietnam, under kriget där. En äkta "War hero"! Tärnor av olika slag flög nära strandlinjen och bjöd på fina fotomöjligheter och liksom ett gäng med blandade vadare som sprang i skummet av vågorna som slog upp på land.

Piping Plover (Charadrius melodus)
Red Knot (Calidris canutus)
Western Sandpiper (Calidris mauri)




Forster's Tern (Sterna forsteri)
Caspian Tern (Hydroprogne caspia)











17.00 lämnade vi Stone Harbor, men fick köra en omväg inom Wildwood, då man inte kommer ut på Garden State Parkway via exit 6!? Vi kom i alla fall ner till Cape May och efter lite "rundkörning" hittade vi till sist vårt nya hotell, Camelot Motel. Checkade in, bar upp bagaget och stack iväg för att handla. Tillbaka på hotellet 18.45. Snabb dusch och sedan letade vi upp ett ställe (Cabanas) vi kunde käka på. Maten var väl inget som gick till världshistorien. Gick tillbaka tillhotellet och gjorde artlistan och kom i säng 22.30.

Nya lifers 4 st:
Savannah Sparrow (Passerculus sandwichensis)
Blackpoll Warbler (Setophaga striata)
Marbled Godwit (Limosa fedoa)
Piping Plover (Charadrius melodus)


lördag 18 september 2010

Första riktiga skådardagen i Cape May....

Upp 04.45 och gjorde mackor. Stack iväg i mörkret 05.45 och körde ner till Higbee, dit vi anlände 06.15. Vi visste inte riktigt hur det hela fungerade, så vi chansade och tog plats i tornet som 4:e och 5:e person, men det fylldes på så till slut var vi nog typ 15 personer där uppe. Vi fick reda på att dom som stod på den höga vallen precis vid sidan om, som kallas Higbee Dike, det var där som "räknarna" stod. Misstänkte att det var nog dom lite hårdare skådarna som stod där. Vi bestämde oss redan nu för att prova stå där i morgon, men ge tornet chansen idag. Pratade runt lite med alla möjliga skådare och till vår förvåning så var där en kille som kunde lite svenska efter att ha pluggat i Uppsala och en holländare kunde förstå en del svenska efter att ha haft jobbuppdrag, också han i Uppsala!! Snackade annars mest med en trevlig, äldre man och ett par i 35-40 års åldern. Fick lite tips och information av dessa. Sedan fick vi visa lite vad vi kan gå för genom att mala in kärrhökar (6ex), sharp-chinnar (80ex) och gjusar (31ex)på löpande band, långt innan dom andra hann hitta dom. Som grädde på moset upptäckte vi också morgonens enda sträckande Common Loon och en Brown Creeper. Övrigt trevligt var en skulkig Northern Waterthrush, 8 Red-breasted Nuthatch och resans enda Ruby-throated Hummingbird.

Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus)
Sharp-chinned Hawk (Accipiter striatus)
Osprey (Pandion haliaetus)
Vi hade fått tips om att när retursträcket vid "Diken" hade avtagit var det en god idé att fortsätta skåda vid Higbee Fields, som låg bara ett stenkast från Diken. Fint område som bestod av fält avdelade med trädridåer och lite skogsdungar. Dock var det inte så mycket fågel i buskarna, men det hade börjat sträcka en del rovfåglar, så vi beslöt oss för att köra ner till Hawk Watch Platform.

När vi kom fram till p-platsen vid Platformen vid 10.30, så var där redan full aktivitet där. Vi placerade oss nära en "utropare"uppe på plattformen, eftersom vi inte visste riktigt hur fåglarna sträcker här. Svårt att hitta fåglarna när dom gick högt upp och det var ljust klarblå himmel. Inga riktmärken. 11 Bald Eagle, 9 Northern Harrier, 3 Peregrine Falcon, ca 50 Broad-winged Hawk och 4 Red-tailed Hawk var en del av de arter vi såg. Vi träffade två svenskar som visade sig vara Stefan Magnusson och Johan Fagefors. Snackade en del med dem och bytte telefonnummer med dem, så vi skulle kunna tipsa varandra om det var nåt speciellt. Strax efter 12 kände vi oss färdiga med plattformen och for för att käka en bit mat.

Rovfågelspan.
American Kestrel (Falco sparverius)

Red-tailed Hawk (Buteo jamaicensis)



















 Körde in till Cape May och på vägen dit hittade vi en bra kanal på radion som bara spelade gamla goda rockklassiker, så vi fortsatte ha den inställd på resten av resan (103,7 One O Three Point Seven, The Shark). Svängde in på ett hak, vid namn "Brothers II pizza & pasta" och köpte pizzaslices för 7 dollar/pers.

Hansi njuter pizza.
Efter käket körde vi tillbaka ner till Hawk Platformens p-plats, men gick istället in på spångarna i Cape May Point State Park. Här skulle det finnas Wood Duck och Black.bellied Whistling-Duck i en liten damm. På väg bort till dammen fastnade vi i en liten dunge med en del småfåglar. Prairie-, Black-and-white-, Magnolia- och Blackburnian Warblers, Ruby-crowned Kinglet och Carolina Chikadee var en del av fåglarna som vi fick jobba lite för att få fram. En gubbe som vi snackat lite med tidigare kom fram till oss och berättade att det stod en Least Bittern helt öppet nere i dammen och det fick oss att lägga benen på ryggen och skynda dit. Vi blev belönade med superobsar på dromen och den avslutade uppvisningen med att flyga förbi gömslet och dyka ner i vassen, för att sedan var puts väck. Änderna fick vi också in och en Belted Kingfisher kom flygande över oss. Vi fortsatte på spångarna och jag blev fast i att fotografera några av de många tusentals Monarker som fanns överallt. Hansi ropade plötsligt på mig och jag raskade mig bort till honom. Han hade fått syn på en Sora och snart hade vi vaskat fram ytterligare 2 till. En Muskrat var ett kul inslag på däggdjurslistan.

Least Bittern (Ixobrychus exilis)
Pearl Crescent Phyciodes tharos)
Red-spotted Purple (Limenitis arthemis)
Vi gick rundan runt och kom ner på stranden där det var gott om Sanderlings och jag gick ner för att plåta dem. Ring-billed-, Laughing och American Herring Gulls kom ivägen för kameran också. En svårflörtad American Oystercatcher blev inte lättare att fota när det var en massa folk som promenerade runt på stranden, men priset togs ändå av den gubben som kom "joggande", precis när jag var som närmst, och han kunde ju självklart inte runda mig och fågeln. Det löjliga i det hela var att jag hade kunnat gå förbi honom, SÅ sakta joggade han. Upptäckte å andra sidan ett gäng Skimmers som stod och vilade långt bort på stranden och vi bedömde att det kunde nog vara värt att köra in i Cape May och försöka attackera dem från det hållet istället.

Sanderling (Calidris alba)
Ring-billed Gull (Larus delawarensis)
American Herring Gull (Larus argentatus  smithsonianus)

Sagt och gjort. Vi hittade flocken mitt inne på värsta badstranden i Cape May. Flocken bestod av drygt 300 fåglar, varav cirka 100 var 1K. När vi stod och glodde på dom och försökte få någon hygglig bild, så upptäckte Hansi 4 mörka änder som kom flygande över havet. Dom bestämdes snabbt till Black Scoter. Cirka 10 Royal Tern och 4 Common Bottlenose Dolphins noterades också på platsen. Med dom inhängda "kallade vi det en dag".

Black Skimmer (Rynchops niger)
For mot hotellet efter att ha stannat och handlat grejor till frukost. Bestämde oss för att sticka iväg och käka något så fort vi dumpat varorna på hotellrummet, men vi blev sinkade p.g.a. att båda två lyckades glömma våra dörrnycklar till rummet, trots att vi fått ut varsin. Smidigt! En snabb runda förbi receptionen och ett snack med Bob där, genererade att vi fick gå tillbaka till rummet och kunde få ut våra nycklar. Körde en stund och letade efter ett matställe och valet föll till slut på en grillbar. (12$/pers) Tillbaka på hotellet 20.20, men inte i sång förrän 22.00.

Lifers idag 15 st:
Northern Waterthrush (Parkesia noveboracensis)
Red-breasted Nuthatch (Sitta canadensis)
Eastern Wood-Pewee (Contopus virens)
Blue Grosbeak (Passerina caerulea)
Brown Creeper (Certhia americana)
White-eyed Vireo (Vireo griseus)
Carolina Chickadee (Poecile carolinensis)
Ruby-crowned Kinglet (Regulus calendula)
Magnolia Warbler (Setophaga magnolia)
Blackburnian Warbler (Setophaga fusca)
Least Bittern (Ixobrychus exilis)
Black-bellied Whistling-Duck (Dendrocygna autumnalis)
Fish Crow (Corvus ossifragus)
Sora (Porzana carolina)
Black Scoter (Melanitta americana)

fredag 17 september 2010

Jamaica Bay o fär söderut....

Efter den hemska flygresa så hade vi missat hotellnatten på JFK (den dyraste övernattningen av alla) men tack och lov så förlorade vi ju inte någon skådartid. Vi snirklade oss ut till Jamaica Bay direkt, där vi "löste" inträdesbiljett som gäller livet ut, fastän det inte kostar något(?!). Började med att skåda runt West Pond, där vi hängde in Forster's Tern, Stilt Sandpiper, Short-billed och Long-billed Dowitcher, samt Brown Thrasher. Resans enda Ruddy Duck hängdes in här, i form av en hane. När vi kom runt på den mer skogsbeklädda insidan av ponden fick vi slita för den få småfåglarna som fanns där, men tre nya arter blev det i form av Black-throated Blue Warbler, Black-and-white Warbler (denna efterlängtade art) samt Carolina Wren.

Fortsatte sedan över vägen och tog en avspaning från den södra delen av East Pond. 9 Gadwall, 21 Glossy Ibis, 4 Pied-billed Grebe och cirka 75 Greater Yellowlegs kröntes med den American White Pelican, som hållit till där ett tag.

Blue-winged Teal (Anas discors)
Black-throated Blue Warbler (Setophaga caerulescens)
Common Buckeye (Junonia coenia)
Lämnade 12.30 och begav oss sedan iväg söder över genom att köra genom Bronx och Staten Island, där vi såg resans första Bald Eagle. En massa tullar och broar skulle klaras av (dyrast var Verrazano Bridge med sina 11$) och när vi sedan kom in i New Jersey körde vi naturligtvis fel efter en stund, då det inte gick att tyda vägbeskrivningarna riktigt på de kartor vi hade. Körde i allafall söder ut och efter ett stopp på Burger King så fick vi mer energi och lyckades leta oss ut på rätt väg igen.

Slurp!
Mums!





















Väl nere i Wildwood, där vi skulle sova dom första 2 nätterna, körde vi och letade efter hotellet en stund, men lyckades hitta det till slut. Ganska primitiva rum, men helt okej. Körde sedan iväg för att leta upp ett supermarket för att proviantera, men det var lättare sagt än gjort. När vi var på väg att ge upp hittade vi en Acme Market och handlade på oss lite godis och frukost. Bredvid låg en spritbutik där öl inhandlades. Hem till hotellet, duschade och gjorde artlistan och gick och la oss redan vid 20.15. Dödströtta efter en LÅÅÅÅNG resa.

Vaknade mitt i natten av att grannarna satt och gaggade ganska högt på vår gemensamma balkong. Efter en ganska god stund gick dom in och jag kunde efter ytterligare en liten stund somna igen och sova gott.

Lifers idag 8 st:
Forster's Tern (Sterna forsteri)
Brown Thrasher (Toxostoma rufum)
Short-billed Dowitcher (Limnodromus griseus)
Stilt Sandpiper (Calidris himantopus)
Black-throated Blue Warbler (Setophaga caerulescens)
Black-and-white Warbler (Mniotilta varia)
Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus)
American White Pelican (Pelecanus erythrorhynchos)




torsdag 16 september 2010

Mot USA....

Ha.... Nu äntligen är det dags att sticka till Cape May i New Jersey, USA!!!

Träffade HÅG på stationen strax innan elva. Tryckte biljett och tåget gick i utsatt tid 11.02. Väl framme på Kastrup gick vi direkt till Terminal 2 för att checka in. Då kom chocken! Vår flight var cancelled. Alltså inte försenat, utan helt INSTÄLLT! För böveln, vad är nu detta? Vi ställer oss i kön till informationsdisken för att höra vad som sker, men upptäcker att vid incheckningsdiskarna bredvid oss är det köer för ombokning för vår flight (DL119). Vi ställer oss i den kön och får köa i 1,5 timme, men då blir vi ombokade med SAS till Heathrow, där vi får vänta i 4 timmar för att sedan med American Airlines flyga direkt till JFK. Det betyder att vi ska komma fram till NY vid 23-tiden istället, men vi kommer på det viset att kunna sova på flygplatsen (som vi bokat för ca 750SEK/pers) och sedan hämta ut hyrbilen för att kunna börja skåda vid Jamaica Bay. Ingen skådartid förlorad alltså. Ah, det löser sig ändå. Bra!

Ny incheckningskö till SAS som var låååång, men gick förvånansvärt snabbt. Efter en halvtimme var vi framme och Hansis bagage vägde 17,4 kg och mitt 20 jämnt. Vid säkerhetskontrollen snackade vi om vilken kö vi skulle välja för att undvika "störmoment" i form av barnfamiljer o dylikt. Men istället fick jag en kines framför mig som inte fattade ett ord danska ELLER engelska och detta skapade ju naturligtvis stiltje i kön. Han lyckades dessutom tappa passet när han skulle ta på sig sin kavaj, men jag såg det och gjorde honom uppmärksam på det. (Annars hade det nog kunnat bli rätt surt för honom senare?!)

Väl inne upptäckte Hansi att vi hade C-boardingpass, vilket innebär business och han föreslog därför att vi skulle uppsöka SAS loungen. Där käkade vi bullar och rågbrödsmackor med salami och lax på och sköljde ner det med öl och vin. Var vid gaten vid 14.30, men inte ombord förrän 15.00, d.v.s. ytterligare försening!! Tog en tidning i gaten, som vi upptäckte när vi satt oss tillrätta, var en dag gammal. Stön! Taxade ut 15.15. Vi satt på 3:e raden med ett tomt säte mellan oss. Skönt!

Kaptenen sa att vi kanske skulle missa vår landningstid då vi var försinkade (cateringen försenad) vilket skulle innebära att vi skulle få cirkla runt över London ett bra tag. Kanske skulle vi hinna till vår utsatta tid i allafall.När flygvärdinnan kom och frågade vad vi ville ha att dricka så slog vi till med varsin flaska Nicolas Feuillatte Champange och skålade för en förhoppningsvis lyckad resa (trots den knackiga starten).  Maten jag valde var Tornado med lite laxröra och ost. Riktiga tygservetter! Drack rött vin till maten i form av Reserva Agustinos 2008 av Carmenere-druva från Chile och Hansi tog det andra alternativet i form av Domaines Astruc 2008 av Syrah-druva från Frankrike. Allting extra lyxigt för mig som i vanliga fall ALLTID blir placerad längst bak.

Vårt dryckesbord på planet.
Inflygning över London.
Hansi "terroristen" blir visiterad.
Landade tidsenligt 15.55 (lokaltid). Säkerhetskontroll och incheckning till American Airlines gick snabbt och smidigt. Två timmars väntan på Heathrow är ju ingen stor sak. Satt och snackade i vänthallen och inväntade boarding-tiden. Gaten öppnade 18.45 och vi gick genast dit för att kunna sitta och vänta där istället. Ingen toa inne i gaten, så Hansi gick ut och blev stoppad och visiterad på invägen igen. Boardade planet (en 777:a) cirka 19.35 och lyfte 20.20. Flygningen var planerad till 7h 10 min. Jag fick mittsätet av 5, d.v.s. så bökigt som möjligt att ta sig ut om  man skulle på muggen, åt båda hållen. Trångt om utrymmet i sidled, men tack och lov inte för benen. Maten var pasta med nån ost/spenat sås. Inbrottssäkra kexförpackningar. Såg The Ghost Writer, men hörlurarna var så dåliga att man knappt kunde hör avad dom sa, så det blev väl mer att man SÅG filmen. Kollade nya Karate Kid filmen innan jag somnade en stund.

När det var en dryg timme kvar till JFK fick vi en pizzaslice och jag började se Brooklyn's Finest. När det var cirka 40 minuter kvar till landning kom kaptenen med beskedet att p.g.a ett grymt oväder skulle vi inte kunna landa på JFK i utsatt tid, utan vi fick cirkla runt och se om det drog undan. Efter flera meddelande så kom beskedet att vi var tvungna att landa nån annanstans för bränslet höll på att ta slut. Det blev Boston Logan International Airport, där vi landade 23.20 (05.20). Vi blev ombedda att sitta kvar för efter tankning så skulle vi få nya instruktioner om det gick att flyga till JFK. När vi stått på marken i 35 minuter säger kaptenen att blixten slog ner i planet under landningen och att det stört ut viss elektrisk utrustning, så dom var tvugna att se över planet. 00.05 säger kaptenen att det inte får lyfta igen och därför måste lämna planet och slussas med bussar till terminal B för säkerhetskontroll och vidaretransport. 00.40 var vi av planet och det tog ytterligare 50 minuter innan vi var framme vid diskarna vid säkerhetskontrollen. Det gick hyfsat snabbt och 01.35 kunde vi stiga på buss 88 som skulle ta oss till terminal B.

Naturligtvis så snirklade sig vår buss fram genom ALLA möjliga små p-platser på hela området innan vi nådde terminal B. Så när vi 01.55 steg in på terminal B var vi 10 personer från att vara sist, av 280 passagerare. Vi lämnade förra terminalen långt före andra som nu stod en bra bit före oss nu. Snacka om att ha hoppat på "fel" buss!!! 03.00 var vi framme vid disken och knappt 10 minuter senare hade vi fått 2 alternativ att välja mellan. 1: Att flyga med jetBlue till JFK 06.05 (12.05 eu-tid). 2: Att få ett hotellrum och sedan flyga till JFK vid 10 snåret. Vi valde det förstnämnda och gick därför i 21 gradig värme genom natten bort till terminal C 03.25, där vi självincheckade. Slumrade en stund på en soffa och 04.20 var det dags att ställa sig i kö igen, denna gång till bagagedroppingen. Köpte en juice och en muffins som frukost. Gick till gaten 05.15 och boardade planet 05.40.

06.15 började det ljusna och det var mulet och regnigt men hyggligt varmt. Slumrade i väntan på att planet skulle lyfta då kaptenen säger (06.30) att dom har problem med planet och måste stänga av båda motorerna för att få koll på det hela. Jag tittade på Hansi och sa att nu får det väl ändå var nog med teknikproblemen på denna resa!!??? 10 minuter senare säger kaptenen att vi fått klartecken att lyfta. Sniglade oss ut på startbanan och lyfte först 06.50.

Landade äntligen på JFK 07.30 (13.30). Hämtade bagaget 07.50 då bagaget kom nästan direkt när vi kom fram till bagagekarusellen. Gick i rask takt bort till Airtrainet som tog oss till biluthyrningen. vi missade naturligtvis det tåg som stod inne på perrongen med 5 steg i rulltrappan, fastän vi gick i alla rulltrappor för att komma fram fortare??!! Men nästa tåg kom redan efter 5 minuters väntan. Var framme vid Budget 08.10 och var dom enda på stället, så vi fick omedelbar hjälp. Lite checkande på bilen efter skador (som vi inte vill stå för) och sedan iväg. ÄNTLIGEN!!!!

söndag 11 juli 2010

Björnsafari Dag 2....

Jag hade bestämt mig för att härda ut med spanandet till 00.30 och sedan gå och knyta mig en timme till. Men det tog bara 10 minuter in på det nya dygnet, förrän jag inte kunde hålla mig vaken längre och gick och la mig i slafen igen.

01.05 vaknade jag dock av ett tisslande och tasslande i gömslet. Jodå, nu var det grejer på gång. Håkan (vår guide) hade upptäckte en björn och alla rörde sig lugnt och tyst och intog sina respektive platser och kunde sedan i ca 1½ timme avnjuta en ganska stor björnhanes framfart på myren framför gömslet. Naturligtvis var det ju som mörkast under denna tid och hur mycket jag än försökte plåga och pressa kameran, fick jag inga slutartider på under ½ sekund. Det är lång tid när det gäller en björnusling som inte håller huvudet stilla ens en ½ sekund!! :-( De få bilder jag tog blev ju därefter också.

Brunbjörn (Ursus arctos)
När björnen till slut smet in i skogen, var den inte mer än ca 20-25 meter från gömslet och i handkikaren (som ju är ljusförstärkare) fick jag grymma obsar på den. Mission completed!!! Och jag dök ner i bingen igen och sov som en stock fram till strax efter 06. Det var ett smart drag, för det hade inte setts nåt mer under de resterande timmarna.

Nattviol (Platanthera bifolia)
Nattviol (Platanthera bifolia)
 Vid 08 bröt vi upp och åkte mot lodgen och gjorde bara ett snabbstopp för att glo på en Nattviol som var på väg att blomma över. Väl tillbaka blev det ett välbehövligt dopp i sjön innan det bjöds på stadig frukost. Klockan 11 lämnade vi Vargas och styrde kosan mot Dalarna och Leksand, där vi stämt träff med Bogdan Persson. Han skulle visa oss häckplatser på Slaguggla, men sa att dom var utflugna och det var ingen större chans att se dem. Det stämde! Dipp!!!


Avslutande dopp i sjön.
Vi fortsatte mot Särna där vi skulle bo på vandrarhemmet. Vi käkade en bit mat på en vägkrog, som skulle visa sig vara ganska bra käk, jämfört med andra ställen. Vi stötte på vägarbete och var tvugna att ta en omväg, men det innebar att vi fick en fantastisk närobs på en Tjädertupp alldeles i vägkanten i regnet.
Tjäder (Tetrao urogallus)
Vi anlände sen eftermiddag och checkade in och beslöt oss för att käka en bit mat på pizzerian i byn och sedan försöka lägga oss tidigt för att gå upp i svinottan dagen efter och köra upp till Fulufjället och skåda där. Varsin kebebtallrik och två ½-liters Zeunerts senare var det dags för läggdags. Men det var ju för tusan final i fotbolls-VM. Spanien mot Holland. Vi såg sista kvarten av andra halvlek, men då det stod 0-0 efter full tid så gick jag och Hansi och la oss. Thomas kunde inte slita sig. Jag höll på Spanien och det satt typ 8 andra i TV-rummet som höll på Holland, bl.a. några holländare. (Vandrarhemmet drivs av en holländare också) Men jag kunde inte plåga mig och det skulle ju vara nesligt att göra det och få se Holland vinna!!! Jag hann knappt lägga huvudet mot kudden förrän jag sov.