måndag 24 december 2012

God Jul & Gott Nytt År.....

Gjorde ett litet julkort för att kunna hälsa alla en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År.

Så här blev det

Vitvingad trut (Larus glaucoides)

fredag 21 december 2012

Kameraproblem.....

I somras hade jag problem med min Canon 7D när jag fotade insekter vid Vombs vattenverk, med att den slutade fungera mitt i ett foto. Den bara låste sig och Error 30 visades i displayn. Jag ringde Martin och han googlade fram att det var oftast slutarrelaterade problem. Man skulle stänga av kameran, ta ut batteriet och vänta en stund. Det gjorde jag, men kunde oftast inte ta mer än en bild innan problemet återkom.

Jag fotograferade ett par gånger till efter nån vecka utan några problem, men sedan uppstod problemet igen. Denna gång tog jag kontakt med affären där jag köpt kameran. Dom sa att det kunde vara att jag inte uppdaterat min Firmware, vilket jag gjorde. Inga problem under de få gångerna jag fotat med min kamera under hösten. Men så när jag nu skulle plåta på min dotters luciatåg kom problemet igen.

Idag hade jag åter igen vägarna förbi affären där jag köpt kameran, så jag svängde in om. Garantin är ju utgången för ett år sedan, men jag undrade om reklamationsrätt kan gälla. Dom sa att dom inte tar in kameran utan att jag skulle vända mig till Kamerateknik på Holmgången. Lite underligt då dom inte längre är Canons auktoriserade verkstad i Malmö. Det är Inter Vision. Dock sa dom att man visst kan hänvisa till Konsumentköplagen där reklamationsrätten ligger under.

Jag cyklade bort till Kamerateknik och han kunde ABSOLUT inte säga var det var för fel, men att byta en slutare går på 4000-7000 SEK. Jag sa att det är ju inte långt från priset på en ny kamera. Han menade på att det var ju mycket pengar att lägga till och ganska onödigt. Jag sa att då får jag ju en splitter ny kamera som ingen varit inne och råddat i och dessutom 1 års garanti. Han kunde inte förstå det resonemanget, men han är väl bara intresserad av att få tjäna pengar.

Han sa också att Error 30 inte alls behöver vara ett slutarproblem och allt man läste på nätet av alla "förstå-sig-påare" skulle man ta med en nypa salt. Men vad betyder då Error 30? Ja, det var bara en beteckning på att nåt var fel. No shit, Sherlock! Berättade om Martin som haft felet Error 99 och då skakade han på huvudet och menade att det var ett ganska vanligt fel. För vadå, frågade jag?! Ja det var ju också en samlingsbeteckning. Men är det inte lika bra att det BARA står ERROR då???? Om man ändå inte kan precisera det LIIIITE mer än att det bara är fel på kameran? Är det inte det error betyder???

Helt plötsligt skulle jag räkna med att en reparation gick ju löst på nånstans mellan 2000 och 4.... 5000 SEK. Jag funderade, om jag står och argumenterar en stund till med honom kanske priset sjunker lite till??

Sen berättade jag att en bekant till mig, som jobbar med försäljning av kameror, berättat att man kan ju alltid hänvisa till reklamationsrätt, vilket har blivit förlängt från 2 till 3 år nu och som då skulle kunna hjälpa mig i detta fall från att behöva betala en svindyr reparation på en 2 år gammal pryl. Då skrattade han och sa att det var en okunnig bekant jag hade och att han kunde ju inte mycket om hur saker fungerade.

Tycker denna person på Kamerateknik ger ett stöddigt och ganska otrevligt intryck. Smutskastar människor han inte vet vem dom är och har lite av en besserwisser attityd. Ringde Martin när jag lämnat butiken och frågade om han hade haft med honom att göra och jodå, hans 100-400 zoomobjektiv gick ju sönder för ett tag sedan och lämnade in det till denna butik. Två veckor skulle det ta, men när det gått 3 och Martin inte hört nåt från dem så ringde han själv. Ursäkter och bortförklaringar var vad han fick. Det skulle ta längre tid och Martins enda krav var att det inte skulle skena iväg prismässigt. Klåparfasoner! Det finns kanske en anledning till att dom inte är Canons auktoriserade verkstad i Malmö längre???!

Ringde till Inter Vision när jag kom hem. Vet om att dom är svindyra, men jag tog en chansning. Blev väldigt vänligt bemött av en dam i telefonen. Hon sa att en undersökning kostar 700 SEK. Berättade vidare att det ofta har med slutaren att göra men att det även kan vara kontaktfel o.s.v. Utbyte av slutare kostar drygt 3000 SEK. Jag tog upp reklamationsrätt och hon berättade att det kan man åberopa när man lämnar in kameran. Dom undersöker så att det inte finns fuktskador eller yttre åverkan som kan ha skadat kameran och om detta inte existerar finns det goda förutsättningar för att man får igenom reklamationsrätten. Okej! Lite olika sätt att bemöta kunder på.

Får nog ta och lämna in kameran efter jul för att ha en strulande kamera är ju inte att tänka på. Bara typiskt att när man nu fått sin semesterersättning och är på grön kvist, så försvinner pengarna ner i ett sånt här onödigt, svart hål. Som morsan brukar säga "Lätt fånget, lätt förgånget"! :-(

söndag 16 december 2012

Sena årskryss......

Hansi hämtade mig 08.30 och vi drog ner till Knäckekärr i Trelleborg för att leta efter Turturduvan som varit där ett tag nu. Jag har redan sett en Turturduva i december, närmare bestämt 1989-12-12 i Näsbyholm, så det skulle inte bli månadskryss, men jag har inte sett Turturduva i Sverige sedan 2009.

När vi kom ner till Trelleborg var det dimmigt värre och riktigt usel sikt. Vi körde in på området och parkerade bilen längst ner på Silvermyntsvägen. På denna gata hade den rapporterats föregående dag. Vi gick bort till den trädgård den setts i och letade, men Turkduvor var det enda vi fann. Vi tog oss via en liten gångstig över till en parallellgata, men upptäckte att det inte var någon av de som den rapporterats från tidigare så vi gick längst ner till återvändszonen och gick via allmänningen över till Silvermyntsvägen igen. Innan vi kommit ut på gatan så upptäckte vi några Turkduvor i ett träd och tillsammans med dem, så satt den.

Turturduva (Streptopelia turtur)
Hornuggla (Asio otus)
Innan vi lämnade området gick vi förbi tujorna där Hornugglorna skulle sitta. Vi hittade 5. Igår lär där ha varit 25! Vi fortsatte ner till småbåtshamnen och skulle ta en fika i bilen, men innan vi hann stanna kom en fågel flygande förbi bilen och landade i strandkanten. Det var den Svarthakad busksvättan! Bra början. I övrigt detta:

Rödvingetrast 1
Forsärla 1
Svartrödstjärt 1 honfärgad
Ängspiplärka >8

Svarthakad buskskvätta (Saxicola rudicola)
Vi fortsatte bort till Trelleborg väster där vi hade Rödbena 4, Forsärla 1 och Ängspiplärka 1.

Anmärkningsvärt var att vi inte hade en enda Snatterand. Här brukar ju vara ett säkert ställe för dem.

Körde bort till Tivolihusen och gick en runda i skogsridån där. Morkulla 1, Skogsduva 19 och Järnsparv 1 får väl ses som ett bra stopp.

Järnsparv (Prunella modularis)
Även vid Kämpingedungen hade vi en Morkulla, men inget annat att notera.

Vi beslöt oss för att lämna sydkusten och körde mot Malmö oljehamn i stället. Där hade det varit Berglärkor vid Ökensjön de senaste dagarna. Vi träffade några skådare som beskrev var dom sett dom och vi gick vägen ut. Vi insåg snart att vi var tvungna att ge oss ut i terrängen för att hitta dom. Det var sanslöst geggigt, men vi lyckades hitta flocken med 15 Berglärkor och ca 30 Snösparvar. Precis när vi skulle gå tillbaka till bilen så flög en Pilgrimsfalk förbi och drog mot öster.

Vi beslöt oss för att kalla det en dag och körde hem.

Såg att Svarthakad buskskvätta splittats i två arter. Det betyder att jag får ett fåtöljkryss och är uppe på 401 igen. Däremot blev det inget av den Baleariska liran på hovet tidigare i år. Rk ville inte godkänna den.

fredag 14 december 2012

Nat Geo Wild igen.....

Var hemma hos föräldrarna och i väntan på att den ena av dessa skulle komma hem fördrev jag tiden med lite Nat Geo Wild. Så vad lärde jag mig idag då? Jo, följande:

1. Att Tjurhajen har det största trycket i sitt bett, större än både Vithaj och Tigerhaj. Mellan 300-500 kg tryck.

2. Att Tasmansk djävul är utrotad på fastlandet i Australien p.g.a. att Dingon anlände tillsmmans med människor för ca 5000 år sedan. Nu finns den bara på Tasmanien och stammen där har minskat med nästan 80%, mycket p.g.a. en cancerform som oftast sätter sig i ansiktet och förvandlar djuren till groteska bestar. Tragiskt!

3. Att Dingon inte är en "riktig" vildhund, utan en avlägsen släkting till vargen, som av människorna blivit domesticerad och sedan åter igen blivit vild.

Blir fortfarande lika förvånad över hur bra denna kanal är.

tisdag 4 december 2012

Big 5.....

Afrika är ju den kontinent som man förknippar med Big 5 och som alla väl vet så är det följande djur som ingår i denna exklusiva grupp (det finns ingen speciell ordning):

Afrikansk Elefant (Loxodonta africana)
Lejon (Panthera leo)
Afrikansk Buffel (Syncerus caffer)
Spetsnoshörning (Diceros bicornis)
Leopard (Panthera pardus)

Vad då Spetsnoshörning (Svart noshörning) tänker kanske någon, noshörning som noshörning, men faktum är ju den att begreppet "Big Five" tog ju fram av storviltsjägare som bedömde de mest åtråvärda OCH farligaste djuren på savannen och där är faktiskt den Spetsnoshörningen långt mer aggressiv och lynnig än den vita (trubbnoshörningen) kusinen.

Idag när jag åter var hemma hos föräldrarna så såg jag ett program där dom ville lista Nordamerikas "Big 5". Dom gick igenom en massa olika djur och gjorde bedömningar i fyra olika kategorier. Detta blev listan:

Isbjörn (Ursus maritimus)
Bisonoxe (Bison bison)
Älg (Alces alces)
Varg (Canis lupus)
Grizzlybjörn (Ursus arctos horribilis)

Isbjörnen utsågs till klar segrare, men de andra kommer jag inte ihåg i vilken ordning dom kom i.

Detta gjorde mig lite fundersam om det finns listor för andra kontinenter, så jag googlade lite och fann att detta var Sydamerikas Big 5:

Jätteutter (Pteronura brasiliensis)
Låglandstapir (Tapirus terrestris)
Manvarg (Chrysocyon brachyurus)
Jaguar (Panthera onca)
Jättemyrslok (Myrmecophaga tridactyla)

Kanske inte så lätt att få in en massa farliga och oberäkneliga djur på denna kontinent. Där emot blev jag lite förvånad över Asiens lista:

Indisk Elefant (Elephas maximus)
Tiger (Panthera tigris)
Jättepanda (Ailuropoda melanoleuca)
Kragbjörn (Ursus thibetanus)
Orangutang (Pongo pygmaeus)

Känns som om när man gjort andra kontinenters "Big 5" (undantaget Nordamerika) listor så har man gått i från det där med jakten. Sydamerika kanske inte har så många stora däggdjur som skulle kunna passa dit, men Asien skulle ju kunna byta ut Orangutangen och Pandan i så fall.

Europas lista är inte så överraskande tycker jag:

Visent (Bison bonasus)
Lodjur (Lynx lynx)
Varg (Canis lupus)
Brunbjörn (Ursus arctos)
Järv (Gulo gulo)

Så kan det möjligen finnas en lista för Australien också? Nä, jag kunde faktiskt inte hitta någon sådan lista. Kanske det finns och någon annan hittar den. Låt mig veta i så fall.

lördag 1 december 2012

Nat Geo Wild.....

Var hos föräldrarna idag och låg då och slötittade på den fantastiskt bra TV-kanalen National Geographic Wild (Nat Geo Wild). Flera finfina program avverkades och inte en gång utan att man lär sig något nytt.

Idag var det främst tre saker som jag fastnade för.

1. Gabon Viper (Bitis gabonica) är tydligen den tyngsta giftormen i världen. Den påstås kunna bli drygt 2 m lång, men det största exemplaret som infångats var en 1,8 meter lång best som vägde hela 11,3 kg med tom mage. Man tror att riktigt stora individer kan väga så mycket som upp mot 20 kg. Den har dessutom de längsta huggtänderna (upp till 5 cm) och den största dosen gift.

2. Bisonoxen var på väg att dö ut i det vilda, p.g.a. människans hänsynslösa jakt/slakt av dessa otroliga tungviktare. År 1894 tror man att det bara fanns 800 vilda djur kvar. Efter ett mycket lyckat arbete att freda och återinföra Bisonoxar till olika områden så finns det idag en vild stam på ca 15.000 djur. Glädjande! Men i proportion till att det år 1860 uppskattningsvis fanns 60.000.000 exemplar, så har människan än en gång visat vad vi är kapabla till att förstöra.

3. I en undersökning av Älg i USA kom man fram till att fästingar var ett större problem för djuren, än vad man först kunnat ana. Problemet visar sig i att Älgar faktiskt kan klia sönder sig och till och med bli ursugna på blod av fästingar! På en död Älg hittade man över 100.000 fästingar, allt från små som knappnålshuvud till stora som vindruvor!!! Ett stort problem är den globala uppvärmningen, vilket leder till att fästingarna inte fryser ihjäl under den kalla vintern utan klarar sig bra och dessutom sprider sig längre norrut.

söndag 21 oktober 2012

Ytterligare mänsklig dumhet....

Kom att bläddra lite på mina Flickr-kontakters bilder och fastnade på en bild föreställande två fiskar. I texten under bilden kom det fram att fiskarna som var identifierade till African Jewelfish (Hemichromis bimaculatus) som är en afrikansk ciklid, samt Sailfin Molly (Poecilia latipinna) som har sitt ursprung från södra USA till södra Mexiko. Vad var det som var så konstigt med dessa två fiskar på samma bild då?? Jo, att bilden är tagen ute i det fria, närmare bestämt i Banff NP (nära Calgary) i Alberta, Kanada.

I texten under bilden stod det att dessa två arter är inplanterade och att dom har slagit ut en inhemsk fisk i området. Jag blev nyfiken och tänkte att det här vill jag veta mer om, eftersom det återigen verkar vara en av människans idiotiska försök med att rucka på den naturliga balansen i vår natur.

Vad är Banff NP: 
Området upptäcktes år 1883 när det byggdes en järnvägslinje som skulle korsa Kanada från Atlanten till Stilla havet. Det var tack vare de varma källor vid Sulphur Mountains som det bildades ett reservat runt området år 1885. Reservatet var vid bildandet 26 kvadratkilometer stort, men två år senare utvidgades det till hela 673 kvadratkilometer och kallades då "Rocky Mountain Park". Den var därmed den första nationalparken i Kanada och den andra i Nordamerika, efter Yellowstone NP i USA.

Parken ligger ca 110-180 km väster om Calgary i Alberta, Kanada. Den består idag av hela 6.641 kvadratkilometer område och är en del i en lång rad av nationalparker som hänger ihop.

De varma källorna är nyckeln till en del av det unika djurlivet som finns i området, framför allt i sjöar och våtmarker. Flera av de varma källorna förser nämligen dessa med vatten och det är därför som många av dem inte fryser igen på vinterhalvåret. Detta och den speciella miljön, som det innebär att leva i denna typ av vatten, gör att dessa arter är extremt känsliga, då de inte förkommer på andra håll, ens i världen.

Mänsklig påverkan:
I vattnen i parken finns en endemisk sötvattensnäcka, Banff Springs Snail (Physella johnsoni) som beskrevs först 1926. Den är rödlistad som starkt hotad (Endangered, läs mer nedan om rödlistning), eftersom den bara finns här och även här går den tillbaka, med att numera bara återfinnas i 5 av de ursprungligen 9 heta källorna. Mänskligt utnyttjande av källorna uppges som en orsak till tillbakagången, men även fluktuationer i vattentemperaturen nämns.

Fiskarna då? Jo, här fanns den endemiska underart av Eastern Longnose Dace (ELD)(Rhinichthys cataractae), Banff Longnose Dace (BLD)(Rhinichthys cataractae smithi). På 1920-talet började man plantera in Mosquitofish (Gambusia) som snart följdes av en rad andra tropiska arter (och akvarieplantor) vilka förökade sig året runt, till skillnad från BLD som bara ynglade en gång om året. De exotiska fiskarterna konkurrerade ut BLD:n om dess föda och livnärde sig också på deras ägg. Den började hybridisera med ELD som återfanns i den närbelägna Bow River. 1981 visade forskningsstudier på att habitats förstörelse och inplantering av främmande fiskarter hotade BLD:n. Antagligen suddades den unika genetiska strukturen för denna underart sakta men säkert ut, och 1986 var den försvunnen och förklarades utdöd 1987. En ny studie är på gång för att få klarhet i den taxonomiska klassificeringen av denna förmodade underart. (Detta enligt Wikipedia)

Min Flickr-kontakt skriver också följande:
Today, the exotic fish get the protection that their endemic ancestors never enjoyed. Introducing new species into these pools is prohibited, but so is removing the extant invasives.

Man tar sig för pannan!!!!! Människan slutar ALDRIG att förvåna!

Att nämna:
På landdjurens sida kan nämnas att området har besuttit Bisonoxe, men den jagades av "infödda kanadensare"(indianer??) och den sista sköts 1858. Wapitihjort förekom inte naturligt i Banffdalen, men inplanterades år 1917, med 57 exemplar som man hämtat från Yellowstone NP. Detta och att man från början av 1930-talet började "skyddsjaga" Prärievarg och Varg, ledde till obalans i ekosystemet, när hjortarna spred sig. Andra arter som blev lidande av tilltaget var Grizzlybjörn, Lodjur, Järv, Puma, Utter och Älg.

Rödlistning:
1. Utdöd (EX) Extinct
2. Nationellt utdöd (RE) Regionally Extinct
3. Akut hotad (CR) Critically Endangered
4. Starkt hotad (EN) Endangered
5. Sårbar (VU) Vulnerable
6. Nära hotad (NT) Near Threatened
7. Kunskapsbrist (DD) Data Deficiency
8. Livskraftig (LC) Least Concern

3-5 går under kriteriet Hotade - Threatened.


fredag 19 oktober 2012

Ghanaboken kommen.....

HA!!! Nu är den äntligen kommen, Ghanaboken. Inte undra på att den inte kommit tidigare. Jag har funderat en del över varför den inte dykt upp tidigare.

När jag beställde den så stod det att det tog 1-2 dagar för Adlibris att skicka den. Sedan skulle det ta ytterligare 2-5 dagar för att den skulle komma fram, då den skickades med "snigelpost", B-brev. Någonstans läste jag dock att den inte var större än att den skulle komma rakt hem i brevlådan, men det kanske är förutsatt att du har en en riktig brevlåda och inte ett brevinkast.

När jag nu inte fått den, trots att jag fick ett sms att den var inlämnad till posten, så gjorde jag en check på postens hemsida och där såg jag att den fanns på postutlämningen i vår matbutik. Det stod också att dom skickat ut uppgift om att den anlänt och påminnelse, till mig via sms. Men det har jag inte fått något om??! Jag gick därför in på Adlibris hemsida och upptäckte att jag inte angett mobilnummer och då är det ju svårt att bli sms:ad. Men varifrån fick jag sms:et att boken var inlämnad till posten?? Och varför fick jag inte ett sms att boken var framme för uthämtning??

Nåväl. Jag lyckades hitta på beställningsmailet från Adlibris att om man inte fått sms eller avi om att boken var kommen, så kunde man ta kollinummert och prova med det. Sagt och gjort och ut fick jag min bok!

Alltså, Birds of Ghana (Nik Borrow, Ron Demey), beställd från Adlibris för 286 SEK inkl. frakt.

tisdag 16 oktober 2012

Backstep på Blek tornseglare....

Idag kom Club300 ut med nyheten om att de svenska fynden av Blek tornseglare har setts över av Rk som bestämt sig att underkänna 12 av totalt 18 fynd. Detta innebär att fågeln i Skanör 2005 som jag såg INTE längre är godkänd. Det betyder att jag får stryka den obsen och går tillbaka till 400 arter jämnt. Vilken tur att jag fick in Örnvråken förra året och Gråhuvad sparv i år. Annars hade det ju varit för tråkigt att trilla ner under 400 igen. Jag vill inget hellre än att slippa dra runt i Sverige för att hålla mig kvar över 400.

söndag 7 oktober 2012

Beställning av Ghanabok.....

Idag slog jag till och beställde en bok om Ghanas fåglar. Jag satt och bläddrade lite fram och tillbaka om jag skulle beställa; A fieldguide to the Birds of Western Africa (Nik Borrow, Ron Demey) eller Birds of Ghana (av samma författare), eller båda två. Kom fram till att jag inte hade råd att beställa båda och att det kanske är lika bra att ta Ghanaboken eftersom man misstänker att den är mer "precis".

Det fick bli på det viset och efter att ha surfat runt och kollat lite på bl.a. Bokfynd.se, så kom jag fram till att en beställning av boken från Adlibris vore den bästa affären för mig, med ett pris på 286 SEK inkl. frakt.

söndag 30 september 2012

Bra fart på vissa arter.....

Åkte med Hansi till Falsterbo idag. Blev upphämtad 06.00 och vi var på Nabben vid 06.35. Dagens väder var växlande molnighet med god sikt och frisk västlig vind. Cirka 18° under dagen.

Det var ganska bra ös på sträcket med en fin blandning på arterna. Förutom Bo/Bergfink, med en siffra på drygt 42.000 sträckande, så var väl dagens sträckart Blåmes, med hela 21.660 ex sträckande. Bland  dessa kunde jag även urskilja minst 4 Svartmesar. En fin siffra blev det också på Sparvhök med 1.957 sträckande.

En del gäss var också i rörelse. Talrikast idag var Prutgås med 2.150, följt av Vitkindad gås på 1.440, men 38 Bläsgäss och 7 Sädgäss drog också förbi. Dagens gås var väl ändå den Ljusbukiga prutgås som drog förbi strax efter nio.

Rovfågelssträcket kom igång och även här blev det en läcker blandning av arter. Eller vad sägs om följande:

Bivråk 2
Röd glada 14
Brun kärrhök 2
Blå kärrhök 3
Stäpphök 1
Sparvhök 1957
Ormvråk
Fjällvråk 3
Fiskgjuse 1
Tornfalk
Stenfalk 11
Lärkfalk 1
Pilgrimsfalk 2

I övrigt såg vi Svartsnäppa 1, Kustlabb 1, Dvärgmås 12, Skogsduva 204, Sillgrissla 1, Trädlärka 2, Skärpiplärka 1, Nötkråka 2, Större korsnäbb 2.

Dagens snällaste var väl en av de två Nötkråkor som gjorde flertalet sträckförsök och till slut landade i en av rosenbuskarna längst ute på Nabben och hade den goda smaken att sitta kvar en stund så att fotograferna fick en chans att föreviga den.

Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)

Skedand (Anas clypeata)
Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)
Blå kärrhök (Circus cyaneus)
Tornfalk (Falco tinnunculus)




söndag 9 september 2012

Seg start, bättre slut.....

Hansi hämtade mig klockan 05.30 och vi for ner till Falsterbo och blev faktiskt lite förvånade när vi skulle parkera bilen vid Kolabacken. Det var inte alls så mycket folk som vi hade räknat med. Skönt! Vi traskade ut till Nabben och placerade oss lite från vindskyddet, p.g.a. att där var inte plats åt oss där. Vi hade förväntat oss att efter ett par blåsiga dagar så skulle det nog vara lite ketchupeffekt idag, men det sträckte inte alls några Sparvhökar, så där precis i gryningen som det ibland gör när det blir bra ös på sträcket.

Bivråk (Pernis apivorus)
Bivråk (Pernis apivorus)
Vädret var bra sikt men med dis uppe vid Öresundsbron, så den syntes väldigt svagt. Vinden var svag ökande till måttlig västlig vridande till sydlig. Ganska klart men med en del molnsjok under dagen och en ganska rejäl molnfront i öster, +15-20°C.

Morgonen förlöpte i en ganska segdragen skådning med ytterst få överraskningar. Sträcket gick ganska högt och fåglarna gick ut långt i norr och sedan kunde man följa dom en bra bit när dom liksom följer väst sidan. En skum kärrhök upptäcktes, men den gick lite för långt ut för att säkert kunna spikas. Med all sannolikhet var det en Stäpphök, men det var ingen som riktigt ville "ta på sig" artningen. Jag har ingen chans att ge mig in i diskussionen, med tanke på att jag bara har 32x okular och alla andra har bättre förstoring och kan således se mer detaljer än mig.

Lärkfalk (Falco subbuteo)
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)



Tornfalk (Falco tinnunculus)






Stenfalk (Falco columbarius)











Gluttsnäppa (Tringa nebularia)

Vi fick larm om en sträckande Stäpphök vid Falsterbokanalen och det skulle röra sig om en äldre hane. Vid strax efter elva hade den fortfarande inte synts till och vi beslöt oss för att flytta upp till fyren, eftersom vinden vridit över på syd. Det visade sig vara ett bra move. Väl där strömmade det på ganska bra med rovisar och Stäpphökshanen kunde avnjutas från denna plats. Flera Pilgrimsfalkar hade vi också och ringmärkarpersonalen visade upp en fångade Härmsångare. Annars var det mest skogsfåglar som var den stora behållningen. Nötkråka, Större och Mindre hackspett, Duvhök och Svartmes är ju arter som man inte ser varje dag ute på Falsterbonäset.

Härmsångare (Hippolais icterina)
Dagens obsar från Nabben-Fyren:

Vitkindad gås
Bivråk
Brun kärrhök
Blå kärrhök
Stängshök
Stäpphök
Sparvhök
Duvhök
Ormvråk
Fjällvråk
Fiskgjuse
Tornfalk
Stenfalk
Lärkfalk
Pilgrimsfalk
Större hackspett
Mindre hackspett
Härmsångare
Nötkråka

Vid kvart över tre kom ett larm från Foteviken angående tre Mindre skrikörnar som låg och skruvade där. Vi beslöt oss att dra iväg för att kolla dom och väl vid Lilla Hammars ridhus kunde vi hänga in dem, om än på ganska långt avstånd.

Ormvråk (Buteo buteo)


fredag 7 september 2012

Mer om illegal jakt.....

Läste en ny artikel i Världsnaturfondens tidning, WWF EKO (nummer 3, 2012) om den vansinniga slakten och undanträngningen av djur och naturen i Tanzania. Detta var som stod att läsa:

"De första siffrorna från den månadslånga flyginventeringen av Selous-Mikumi-ekosystemets och det 780 000 hektar stora miombo-ekosystemet har kommit.
Glädjande är att det nu finns 110 000 bufflar ute i vildmarken. Elefanterna har återhämtat sig till uppskattningsvis 53 500 individer. Det är tydligt att antalet elefanter ökar med avståndet till bosättningar.
Det mest chockerande är att tjuvjakten på elefanter har ökat dramatiskt. Vid förra räkningen i oktober 2011 sågs 640 elefantkadaver jämfört med 4 159 kadaver vid denna inventering.
Andra orosmoln är att bosättningar och odlingar ökat dramatiskt inne i de skyddade områdena. Atalet hus har 400-faldigats under tre år, och i dag finns det drygt 13 000 bosättningar.
På samma sätt ser man en kraftig uppgång i antalet kor och getter som betar inne i de skyddade områdena. För tre år sedan uppskattade man att det fanns cirka 130 000 kor som betade med antiloper, bufflar och annat storvilt. Idag är siffran över 1 100 000 kor.
Detta är statistik som oroar viltvårdarna. Det vi bevittnar i dag är att trycket mot skyddade områden ökar. I dessa områden finns det fortfarande goda jordar som inte sargats av svedjebruk, där finns grovvuxen skog och mycket vilt."

Sorglig läsning! Känns som att det snart  inte finns plats kvar för de stora djuren någonstans. Människorna blir bara fler och fler och det kommer väl antagligen att vara på många andra djurarters bekostnad.

onsdag 5 september 2012

Bilder.....

Har ÄNTLIGEN börjat rodda i mina Madagaskarbilder. Kommer sakta men säkert att ladda upp dem på min Flickr sida. Senare kommer jag väl att göra en uppdatering, här på bloggen också, från den resan. Känns skönt att äntligen ta tag i det och så mycket minnen det kommer upp när man tittar på bilderna. Det var en bra resa! :-)

tisdag 4 september 2012

Noshörningsslakt....

Läste idag i WWF:s tidskrift om tjuvskyttet av noshörningar i Afrika. Skrämmande läsning. Enligt artikeln så har det bara i januari i år skjutits över 150 noshörningar, enbart i Sydafrika. Tjuvjakten har tydligen ökat med 3000% mellan åren 2007-2011!!!

Omkring 20 000 noshörningar och elefanter dödas varje år i Afrika i illegal jakt!

Genom hela artikeln återkommer det vem som är bovarna. Kineser och andra sydost asiater, men framför allt kineserna. Deras ökande starka ekonomi gör att det blir större efterfrågan på bl.a. noshörningshorn, elefantbetar och tigerdelar, som då används i "naturmedicin" o.s.v.

Ett av de intressantaste delarna i artikeln tycker jag är detta (Saxat ur Världsnaturfondens tidskrift WWF EKO, nummer 3, 2012):

"Trots att vi befinner oss i 20:e århundradet är efterfrågan på ben och delar från hotade arter fortsatt stor och ökar hela tiden i takt med att välståndet i Asien, och särskilt Kina, ökar.
Varför tror asiaterna att delar och horn från tiger, elefant och noshörning ger ökad potens och botar sjukdomar? Hade det varit så, hade läkemedelsindustrin sannolikt redan för decennier sedan tagit fram läkemedel som imiterade dessa horn och ben! Varför vill de till varje pris pryda sina hem med produkter av elfenben eller bjuda grannar på tigervin, när de vet att det bidrar till utrotning av en redan hotad art?
Hur ska vi , som vet att köparna i Asien har fel, få dem att förstå? Hur ska vi agera för att försöka strypa  en global kriminell affärsverksamhet som omsätter mellan 56 och 70 miljarder kronor per år och varje år  lämnar döda djur och mördade människor efter sig?"

I samma tidning beskrivs även hur det ser ut för de riktiga hjältarna, parkvakterna. Deras vardag är tydligen kantad av uppdrag på liv och död, med dålig utrustning i jämfört med tjuvjägarna, och en lön som inte är mycket att hänga i julgranen. Men dom är stolta och målmedvetna i sitt arbete. Tänk när dom inte är det längre, eller rättare sagt när de får erbjudanden från "den andra sidan" som är för bra för att motstå. Då kommer det nog att gå ännu snabbare utför för många av de djurarter som dom ska skydda. Eller är det detta som redan håller på att ske??!!


lördag 1 september 2012

Fin dag i Falsterbo....

Idag skulle jag åka ner till Falsterbo tidigt hade jag tänkt. Men p.g.a. att jag varit sjuk sedan i onsdags så grusades dessa planer ganska rejält. Var rejält golvad. Hade ställt klockan på 06.00, men ställde om den till både 07.00 och sedan 08.00. Vaknade faktiskt en liten stund innan den ringde vid 08.00 och klev upp och gjorde mackor. Sov dessutom hos morsan och farsan, eftersom det var fullt av danska gäster hemma hos oss. Ny säng = sover inte så bra! :-(

Kom ner till Falsterbo strax efter 09.00 och eftersom det var Falsterbo Bird Show, så var det apberg och bilar stod parkerade ända upp till infarten mot Falsterbohus!!! Men jag hade lite tur och när jag skulle vända så var det en bil som kört vid huset med de stora tallarna. Kämpade jag mig ut till Nabben där jag ställde upp min lilla stol och störtade ner i den direkt efter den påtagligt ansträngande marschen ut. Jag var nog sjukare idag än jag först trodde.

Tog plats bredvid Hansi och gratulerade honom på födelsedagen med en 200g Marabou Helnöt. Han stod i grupp med Kent och Oscar från Växjö. Brödrarna Landgren stod också i närheten och jag snackade en del med dem. Erling, som tydligen bestämt sig för att haka på till Ghana, kom också fram och tjatade lite.

Sparvhök (Accipiter nisus)
Sparvhök (Accipiter nisus)
Sparvhök (Accipiter nisus)
Fågelmässigt blev det väl.... sådär! Missade en Stäpphök som sträckt förbi 10 minuter innan jag kom ut till Nabben, samt 1 Gulhämpling, 1 Fältpiplärka och 1 Kustlabb. Jag börjar bli van att missa allt "godis". Men det som drog förbi var följande:

Vit stork 2 låg och skruvade långt i öster på mycket hög höjd ca13.00-13.20
Bivråk 87 str.
Brun kärrhök 7 2 hon-f + 5 hane str.
Blå kärrhök 3 honor str.
Sparvhök ca 350 str.
Ormvråk 7 vände
Fjällvråk 2 str.
Mindre skrikörn 1 skruvade långt i öster
Fiskgjuse 1 str.
Tornfalk 1 str.
Stenfalk 2 str.
Lärkfalk 1 trol. str.
Pilgrimsfalk 3 1 ad hona rastande på Måkläppen flög mot Ö. 1 ad hona str. 11.32, 1 ad hane str. 11.36

Lämnade Nabben vid 14.20. Skjutsade Erling till torget i Falsterbo, där han hade ställt sin bil. Körde hem och försökte kurera mig från den förbannade förkylningen/influensan som jag hade i kroppen.

Bivråk (Pernis apivorus)
Brun kärrhök (Circus aeruginosus)
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)


Sträckdag på Nabben....

Körde ner till Falsterbo efter att faktiskt ha haft lite sovmorgon. Anlände Nabben vid 9-tiden och stannade till 14.20. Träffade förutom Hansi, även Kent och Oscar från Växjö. Ganska trevlig dag med sol och klart, men växlade till mer molnighet och ganska stora moln i öster, måttlig NV och +18°C.

Dagens "skörd" blev följande:

Vit stork
Bivråk
Brun kärrhök
Blå kärrhök
Sparvhök
Ormvråk
Fjällvråk
Mindre skrikörn
Fiskgjuse
Tornfalk
Stenfalk
Lärkfalk
Pilgrimsfalk

Varken storkarna eller skrikörnen sträckte ut. Totalt 3 Pilgrimsfalkar under dagen var ju ganska trevligt.

Bivråk (Pernis apivorus)
Brun kärrhök (Circus aeruginosus)
Fjällvråk (Buteo lagopus)
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) nr 1.
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) nr 2.
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) nr 3.


Lite Sparvhöksbilder (Accipiter nisus) också.

lördag 25 augusti 2012

Bestraffad....

Jag är ingen stor vän av Malmöfestivalen, vilken jag tycker har överlevt sig själv många gånger om sedan den startade för 28 år sedan. Men ibland finns det faktiskt guldkorn i form av artister som uppträder och det alldeles gratis (en sanning med viss modifikation, med tanke på hur hög skatten är i Malmö). Nåväl, igår på avslutningskvällen så spelade Bob Hund och jag har aldrig sett dom live och tänkte att detta vill jag inte missa.

Kom överens med Martin att vill skulle träffas och ta den där afterwork-ölen som blev inställd i onsdags, för att sedan kolla konserten. Sagt och gjort, Martin anlände med bussen till Malmö vid strax innan 18.30 och jag anslöt till Pickwick, där vi inmundigade ett par Paulaner. 20.55 begav vi oss till Stortorget och tog del av spelningen, vilken var bra men det var inte många av "de gamla goda" låtarna som man hoppats på. Konserten varade dessutom bara en timme och därför beslöt vi oss för att ta en öl till på Lilla Torg, för att se om utelivet är sig likt sedan den tiden vi spenderade de flesta helger där. 23.40 bröt vi upp och jag plockade upp min cykel vid Gustav Adolfs Torg och följde Martin till sin buss, som gick 00.24. Där efter cyklade jag hem och hoppade i säng.

Vaknade ganska tidigt och insåg hur länge sedan det var jag drack 5 stora starköl! Bakfull med lätt huvudvärk och trött som om jag inte sovit på en hel vecka. Därför ställde jag in allt vad skådning heter idag. Och som vanligt BESTRAFFAS man direkt! Fick sms av Hansi med texten "Gyllensparv fångad vid Flommen, inte visad än, läge för att dra!". Jag var INTE i tillstånd med att framföra ett fordon, om det så rört sig om en trampbil. Som extra salt i såren så fick jag ett nytt sms av Hansi om att det sträckt ut en 2K hane Stäpphök och senare att det lyft en Rördrom i vassen väster om fyren. Jag upptäckte till min förvåning att jag inte ens har Rördrom på årslistan, mycket p.g.a. att jag inte varit vid Krankesjön under våren. Men man börjar vänja sig vid att dippa!

söndag 19 augusti 2012

Falsterboskådning och spikar Ghana....

Idag blev det äntligen tid för lite skådning. Dock blev det inte förrän vid strax innan 10 som jag kom iväg. Det blev därför Falsterbo och förhoppningar om att det skulle sträcka lite rovfågel. Kom ner till Kolabacken kvart över tio och tog god tid på mig att komma ut till Nabben, där jag anslöt vid 11-tiden.

Martorn (Eryngium maritimum)
Martorn (Eryngium maritimum)











På väg ut passade på att fotografera Martorn och spana lite fjärilar och andra insekter. Mindre guldvinge, Storfläckig pärlemorfjäril var vanligast, men även någon Sandgräsfjäril noterades. Hittade en läckert färgad gräshoppa och lyckades plåta den, men har som vanligt inte en susning om vilken art det är. (Har i efterhand fått veta av Nils Kjellén att det troligen är en Slåttergräshoppa, men kan kanske inte utesluta den mycket snarlika Backgräshoppan)

Storfläckig pärlemorfjäril (Issoria lathonia)
Slåttergräshoppa (Chorthippus biguttulus)
Av rovfågelsträcket blev det inget av. En Fiskgjuse, en Lärkfalk, ett par Bivråkar, Ormvråkar, Glador, Sparvhökar och Tornfalkar var vad som rörde på sig. En Pilgrimsfalk rapporterades av björn Malmhagen på Ljungen, men vi lyckades aldrig "fånga in den" på Nabben. Annars var väl det roligaste en Sparvhök som jagade runt lite runt vår obsplats och satt vid ett par tillfälle på staketet mot golfbanan. Så äntligen fick jag bild på en sittande Sparvhök!

Sparvhök Accipiter nisus)
Sparvhök (Accipiter nisus)
Körde ner om Inre Foteviken på väg hem. Mycket rastande fågel i form av gäss och änder, men inget notabelt. Ett Rådjur fick dock vara med på bild.

Rådjur (Capreolus capreolus)
På kvällen skickade jag ett mail till Bengt-Eric om att jag har tagit beslut om att haka på till Ghana nästa höst. Känns lite nervöst eftersom priset inte är fast, med tanke på kursen och att jag förhoppningsvis har jobb till nästa säsong!

fredag 17 augusti 2012

Bärfis....

Hittade en ny insekt idag och menade på att det måste vara en Bärfis av något slag. Troligast Grön bärfis, med tanke på färgen den hade. Men tänk så lätt var det inte. Efter en hel del sökande på Artportalen för småkryp hittade jag dock en art, "vid namn" Acanthosoma haemorrhoidale, som tillhör Taggbärfisar och som verkar väldigt lik när den är i nymfstadie.

Acanthosoma haemorrhoidale?
Acanthosoma haemorrhoidale?


lördag 4 augusti 2012

Ny Ghana-info....

Idag fick jag mail av Bengt-Eric angående info om deras upplägg för Ghanaresan. Verkar verkligen super! Det blir ju en ganska dyr resa, men med tanke på att det är 7-8 pers och David Hoddinott som guide, så blir det nog en RIKTIGT bra resa. Måste kolla upp så att jag har råd.

torsdag 2 augusti 2012

Nattfjäril.....

Precis när jag skulle gå och lägga mig så passerade jag genom köket och upptäckte att vi hade besök av en objuden gäst. Fotograferade den och hjälpte den sedan att komma ut i det fria. Som vanligt har jag inte en susning om vad det är för en, men jag gissar, efter koll i Artportalen för småkryp, att det kan röra sig om en Stort buskfly, men är långt ifrån säker.

Stort buskfly (Amphipyra pyramidea)?

tisdag 31 juli 2012

Nyckelpiga....

Hittade en nyckelpiga på jobbet idag som jag inte kände igen. Googlade runt och kollade igenom Artportalen för småkryp och kunde inte få det till något annat än en Harlekinnyckelpiga. Läste mig också till att detta är en "importerad" art, som ursprungligen kommer från Asien, och påverkar våra inhemska nyckelpigor negativt. På vissa ställen i Europa har det blivit den dominerande nyckelpigan. Hade jag vetat detta innan jag släppte den, hade jag nog tagit den av daga istället.

Harlekinnyckelpiga (Harmonia axyridis)

tisdag 24 juli 2012

Åter igen Hunneröds mosse....

Idag var det fint väder och ingen vind att tala om. Tänkte att eftersom jag var ensam hemma kunde jag lika bra göra ett nytt försök på Alkonblåvinge vid Hunneröds mosse. Nu visste jag ju exakt var dom skulle hålla till. For ut direkt efter jobbet. Väldigt dåligt med insekter över huvudtaget, men jag hittade ganska många Klockgentiana med vad jag tror är ägg från just Alkonblåvinge. Dock inga flygande Alkonblåvingar. Tror det är för sent på säsongen.

Klockgentiana (Gentiana pneumonanthe)
Det enda flygfä jag lyckades få på bild ute på ängarna, var vad jag tror är en stekel. Dock har jag inte hittat vilken art det kan röra sig om. Jag blir ganska frustrerad när jag upptäcker hur många olika arter det finns i insektsvärlden som liknar varandra.

Stekel sp.
Stekel sp.
På väg genom skogen tillbaks till bilen hittade jag någon sort nattfjäril också. Såg lite kul ut med nån typ av förlängning på huvudet.

Nattfjäril sp.


måndag 23 juli 2012

Okänd skalbagge.....

Hittade en ny skalbagge på jobbet idag. Tog ett par foton på den, men kan inte hitta vilken art det är. Den var en knapp centimeter lång och hade brons/purpurglänsande i skalet. Har sett många sådana, så det måste vara enån vanlig art.