söndag 30 september 2012

Bra fart på vissa arter.....

Åkte med Hansi till Falsterbo idag. Blev upphämtad 06.00 och vi var på Nabben vid 06.35. Dagens väder var växlande molnighet med god sikt och frisk västlig vind. Cirka 18° under dagen.

Det var ganska bra ös på sträcket med en fin blandning på arterna. Förutom Bo/Bergfink, med en siffra på drygt 42.000 sträckande, så var väl dagens sträckart Blåmes, med hela 21.660 ex sträckande. Bland  dessa kunde jag även urskilja minst 4 Svartmesar. En fin siffra blev det också på Sparvhök med 1.957 sträckande.

En del gäss var också i rörelse. Talrikast idag var Prutgås med 2.150, följt av Vitkindad gås på 1.440, men 38 Bläsgäss och 7 Sädgäss drog också förbi. Dagens gås var väl ändå den Ljusbukiga prutgås som drog förbi strax efter nio.

Rovfågelssträcket kom igång och även här blev det en läcker blandning av arter. Eller vad sägs om följande:

Bivråk 2
Röd glada 14
Brun kärrhök 2
Blå kärrhök 3
Stäpphök 1
Sparvhök 1957
Ormvråk
Fjällvråk 3
Fiskgjuse 1
Tornfalk
Stenfalk 11
Lärkfalk 1
Pilgrimsfalk 2

I övrigt såg vi Svartsnäppa 1, Kustlabb 1, Dvärgmås 12, Skogsduva 204, Sillgrissla 1, Trädlärka 2, Skärpiplärka 1, Nötkråka 2, Större korsnäbb 2.

Dagens snällaste var väl en av de två Nötkråkor som gjorde flertalet sträckförsök och till slut landade i en av rosenbuskarna längst ute på Nabben och hade den goda smaken att sitta kvar en stund så att fotograferna fick en chans att föreviga den.

Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)

Skedand (Anas clypeata)
Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)
Blå kärrhök (Circus cyaneus)
Tornfalk (Falco tinnunculus)




söndag 9 september 2012

Seg start, bättre slut.....

Hansi hämtade mig klockan 05.30 och vi for ner till Falsterbo och blev faktiskt lite förvånade när vi skulle parkera bilen vid Kolabacken. Det var inte alls så mycket folk som vi hade räknat med. Skönt! Vi traskade ut till Nabben och placerade oss lite från vindskyddet, p.g.a. att där var inte plats åt oss där. Vi hade förväntat oss att efter ett par blåsiga dagar så skulle det nog vara lite ketchupeffekt idag, men det sträckte inte alls några Sparvhökar, så där precis i gryningen som det ibland gör när det blir bra ös på sträcket.

Bivråk (Pernis apivorus)
Bivråk (Pernis apivorus)
Vädret var bra sikt men med dis uppe vid Öresundsbron, så den syntes väldigt svagt. Vinden var svag ökande till måttlig västlig vridande till sydlig. Ganska klart men med en del molnsjok under dagen och en ganska rejäl molnfront i öster, +15-20°C.

Morgonen förlöpte i en ganska segdragen skådning med ytterst få överraskningar. Sträcket gick ganska högt och fåglarna gick ut långt i norr och sedan kunde man följa dom en bra bit när dom liksom följer väst sidan. En skum kärrhök upptäcktes, men den gick lite för långt ut för att säkert kunna spikas. Med all sannolikhet var det en Stäpphök, men det var ingen som riktigt ville "ta på sig" artningen. Jag har ingen chans att ge mig in i diskussionen, med tanke på att jag bara har 32x okular och alla andra har bättre förstoring och kan således se mer detaljer än mig.

Lärkfalk (Falco subbuteo)
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)



Tornfalk (Falco tinnunculus)






Stenfalk (Falco columbarius)











Gluttsnäppa (Tringa nebularia)

Vi fick larm om en sträckande Stäpphök vid Falsterbokanalen och det skulle röra sig om en äldre hane. Vid strax efter elva hade den fortfarande inte synts till och vi beslöt oss för att flytta upp till fyren, eftersom vinden vridit över på syd. Det visade sig vara ett bra move. Väl där strömmade det på ganska bra med rovisar och Stäpphökshanen kunde avnjutas från denna plats. Flera Pilgrimsfalkar hade vi också och ringmärkarpersonalen visade upp en fångade Härmsångare. Annars var det mest skogsfåglar som var den stora behållningen. Nötkråka, Större och Mindre hackspett, Duvhök och Svartmes är ju arter som man inte ser varje dag ute på Falsterbonäset.

Härmsångare (Hippolais icterina)
Dagens obsar från Nabben-Fyren:

Vitkindad gås
Bivråk
Brun kärrhök
Blå kärrhök
Stängshök
Stäpphök
Sparvhök
Duvhök
Ormvråk
Fjällvråk
Fiskgjuse
Tornfalk
Stenfalk
Lärkfalk
Pilgrimsfalk
Större hackspett
Mindre hackspett
Härmsångare
Nötkråka

Vid kvart över tre kom ett larm från Foteviken angående tre Mindre skrikörnar som låg och skruvade där. Vi beslöt oss att dra iväg för att kolla dom och väl vid Lilla Hammars ridhus kunde vi hänga in dem, om än på ganska långt avstånd.

Ormvråk (Buteo buteo)


fredag 7 september 2012

Mer om illegal jakt.....

Läste en ny artikel i Världsnaturfondens tidning, WWF EKO (nummer 3, 2012) om den vansinniga slakten och undanträngningen av djur och naturen i Tanzania. Detta var som stod att läsa:

"De första siffrorna från den månadslånga flyginventeringen av Selous-Mikumi-ekosystemets och det 780 000 hektar stora miombo-ekosystemet har kommit.
Glädjande är att det nu finns 110 000 bufflar ute i vildmarken. Elefanterna har återhämtat sig till uppskattningsvis 53 500 individer. Det är tydligt att antalet elefanter ökar med avståndet till bosättningar.
Det mest chockerande är att tjuvjakten på elefanter har ökat dramatiskt. Vid förra räkningen i oktober 2011 sågs 640 elefantkadaver jämfört med 4 159 kadaver vid denna inventering.
Andra orosmoln är att bosättningar och odlingar ökat dramatiskt inne i de skyddade områdena. Atalet hus har 400-faldigats under tre år, och i dag finns det drygt 13 000 bosättningar.
På samma sätt ser man en kraftig uppgång i antalet kor och getter som betar inne i de skyddade områdena. För tre år sedan uppskattade man att det fanns cirka 130 000 kor som betade med antiloper, bufflar och annat storvilt. Idag är siffran över 1 100 000 kor.
Detta är statistik som oroar viltvårdarna. Det vi bevittnar i dag är att trycket mot skyddade områden ökar. I dessa områden finns det fortfarande goda jordar som inte sargats av svedjebruk, där finns grovvuxen skog och mycket vilt."

Sorglig läsning! Känns som att det snart  inte finns plats kvar för de stora djuren någonstans. Människorna blir bara fler och fler och det kommer väl antagligen att vara på många andra djurarters bekostnad.

onsdag 5 september 2012

Bilder.....

Har ÄNTLIGEN börjat rodda i mina Madagaskarbilder. Kommer sakta men säkert att ladda upp dem på min Flickr sida. Senare kommer jag väl att göra en uppdatering, här på bloggen också, från den resan. Känns skönt att äntligen ta tag i det och så mycket minnen det kommer upp när man tittar på bilderna. Det var en bra resa! :-)

tisdag 4 september 2012

Noshörningsslakt....

Läste idag i WWF:s tidskrift om tjuvskyttet av noshörningar i Afrika. Skrämmande läsning. Enligt artikeln så har det bara i januari i år skjutits över 150 noshörningar, enbart i Sydafrika. Tjuvjakten har tydligen ökat med 3000% mellan åren 2007-2011!!!

Omkring 20 000 noshörningar och elefanter dödas varje år i Afrika i illegal jakt!

Genom hela artikeln återkommer det vem som är bovarna. Kineser och andra sydost asiater, men framför allt kineserna. Deras ökande starka ekonomi gör att det blir större efterfrågan på bl.a. noshörningshorn, elefantbetar och tigerdelar, som då används i "naturmedicin" o.s.v.

Ett av de intressantaste delarna i artikeln tycker jag är detta (Saxat ur Världsnaturfondens tidskrift WWF EKO, nummer 3, 2012):

"Trots att vi befinner oss i 20:e århundradet är efterfrågan på ben och delar från hotade arter fortsatt stor och ökar hela tiden i takt med att välståndet i Asien, och särskilt Kina, ökar.
Varför tror asiaterna att delar och horn från tiger, elefant och noshörning ger ökad potens och botar sjukdomar? Hade det varit så, hade läkemedelsindustrin sannolikt redan för decennier sedan tagit fram läkemedel som imiterade dessa horn och ben! Varför vill de till varje pris pryda sina hem med produkter av elfenben eller bjuda grannar på tigervin, när de vet att det bidrar till utrotning av en redan hotad art?
Hur ska vi , som vet att köparna i Asien har fel, få dem att förstå? Hur ska vi agera för att försöka strypa  en global kriminell affärsverksamhet som omsätter mellan 56 och 70 miljarder kronor per år och varje år  lämnar döda djur och mördade människor efter sig?"

I samma tidning beskrivs även hur det ser ut för de riktiga hjältarna, parkvakterna. Deras vardag är tydligen kantad av uppdrag på liv och död, med dålig utrustning i jämfört med tjuvjägarna, och en lön som inte är mycket att hänga i julgranen. Men dom är stolta och målmedvetna i sitt arbete. Tänk när dom inte är det längre, eller rättare sagt när de får erbjudanden från "den andra sidan" som är för bra för att motstå. Då kommer det nog att gå ännu snabbare utför för många av de djurarter som dom ska skydda. Eller är det detta som redan håller på att ske??!!


lördag 1 september 2012

Fin dag i Falsterbo....

Idag skulle jag åka ner till Falsterbo tidigt hade jag tänkt. Men p.g.a. att jag varit sjuk sedan i onsdags så grusades dessa planer ganska rejält. Var rejält golvad. Hade ställt klockan på 06.00, men ställde om den till både 07.00 och sedan 08.00. Vaknade faktiskt en liten stund innan den ringde vid 08.00 och klev upp och gjorde mackor. Sov dessutom hos morsan och farsan, eftersom det var fullt av danska gäster hemma hos oss. Ny säng = sover inte så bra! :-(

Kom ner till Falsterbo strax efter 09.00 och eftersom det var Falsterbo Bird Show, så var det apberg och bilar stod parkerade ända upp till infarten mot Falsterbohus!!! Men jag hade lite tur och när jag skulle vända så var det en bil som kört vid huset med de stora tallarna. Kämpade jag mig ut till Nabben där jag ställde upp min lilla stol och störtade ner i den direkt efter den påtagligt ansträngande marschen ut. Jag var nog sjukare idag än jag först trodde.

Tog plats bredvid Hansi och gratulerade honom på födelsedagen med en 200g Marabou Helnöt. Han stod i grupp med Kent och Oscar från Växjö. Brödrarna Landgren stod också i närheten och jag snackade en del med dem. Erling, som tydligen bestämt sig för att haka på till Ghana, kom också fram och tjatade lite.

Sparvhök (Accipiter nisus)
Sparvhök (Accipiter nisus)
Sparvhök (Accipiter nisus)
Fågelmässigt blev det väl.... sådär! Missade en Stäpphök som sträckt förbi 10 minuter innan jag kom ut till Nabben, samt 1 Gulhämpling, 1 Fältpiplärka och 1 Kustlabb. Jag börjar bli van att missa allt "godis". Men det som drog förbi var följande:

Vit stork 2 låg och skruvade långt i öster på mycket hög höjd ca13.00-13.20
Bivråk 87 str.
Brun kärrhök 7 2 hon-f + 5 hane str.
Blå kärrhök 3 honor str.
Sparvhök ca 350 str.
Ormvråk 7 vände
Fjällvråk 2 str.
Mindre skrikörn 1 skruvade långt i öster
Fiskgjuse 1 str.
Tornfalk 1 str.
Stenfalk 2 str.
Lärkfalk 1 trol. str.
Pilgrimsfalk 3 1 ad hona rastande på Måkläppen flög mot Ö. 1 ad hona str. 11.32, 1 ad hane str. 11.36

Lämnade Nabben vid 14.20. Skjutsade Erling till torget i Falsterbo, där han hade ställt sin bil. Körde hem och försökte kurera mig från den förbannade förkylningen/influensan som jag hade i kroppen.

Bivråk (Pernis apivorus)
Brun kärrhök (Circus aeruginosus)
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)


Sträckdag på Nabben....

Körde ner till Falsterbo efter att faktiskt ha haft lite sovmorgon. Anlände Nabben vid 9-tiden och stannade till 14.20. Träffade förutom Hansi, även Kent och Oscar från Växjö. Ganska trevlig dag med sol och klart, men växlade till mer molnighet och ganska stora moln i öster, måttlig NV och +18°C.

Dagens "skörd" blev följande:

Vit stork
Bivråk
Brun kärrhök
Blå kärrhök
Sparvhök
Ormvråk
Fjällvråk
Mindre skrikörn
Fiskgjuse
Tornfalk
Stenfalk
Lärkfalk
Pilgrimsfalk

Varken storkarna eller skrikörnen sträckte ut. Totalt 3 Pilgrimsfalkar under dagen var ju ganska trevligt.

Bivråk (Pernis apivorus)
Brun kärrhök (Circus aeruginosus)
Fjällvråk (Buteo lagopus)
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) nr 1.
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) nr 2.
Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) nr 3.


Lite Sparvhöksbilder (Accipiter nisus) också.