tisdag 24 december 2013

God Jul & Gott Nytt År....

Tänkte att jag skulle göra ett digitalt julkort i år också. Kanske får bli en tradition?!

Gärdsmyg (Troglodytes troglodytes)

söndag 20 oktober 2013

Snabbutryckning…..

Fick nys om att det setts en Berguv i Skanörs stadspark och Kungsfågelsångare i Falsterbo stadspark. Skulle inte ut idag hade jag tänkt och skulle till syrran och käka middag klockan 16.00. Men jag var bara tvungen att ge uven en chans, då det är ett par år sedan jag hörde en och flera år sedan jag såg en. Dessutom kunde det ju bli en reparation av den missade Kungsfågelsångaren på Öland.

Sagt och gjort, klockan 14.30 drog jag ner mot näset. Körde efter en två timmar gammal beskrivning, men lyckades gå rakt på där den satt, tack vare att jag hittade skådarna. Det visade sig att ugglan satt cirka 10 meter upp i ett träd rakt över stigen. Det blev en stunds väntan på att de fotografer som var på plats skulle tröttna och ge plats i de bästa gluggarna i lövverket. Hur lätt kan det vara ibland?!

Berguv (Bubo bubo)

Berguv (Bubo bubo)
Berguv (Bubo bubo)


Berguv (Bubo bubo)
Berguv (Bubo bubo)


Körde sedan snabbt ner till Falsterbo stadspark och gick en runda längst badhytterna utan resultat. Men jag upptäckte att det stod en del skådare mellan kyrkan och fågelstationen, så jag gick dit och träffade Anders Håkansson. Han hade sett den knappt tio minuter tidigare, men dom hade tappat den och där var gott om fågel som rörde sig i trädtopparna. Jag kände pressen från att jag var tvungen att sticka och nu var jag redan rejält försenad till middagen. Men jag tänkte att syrran brukar inte ha maten klar i tid, så jag gav den 10 minuter extra. Tänkte att det gällde att spana av träden systematiskt och började med närmsta ganska glesa björk, men där var inte mycket fågel och ingen Kfs. Vänder mig om och börjar skanna bokarna. Har gjort det i kanske en minut, då jag hör Anders Kjellsson bakom mig, säga: Här är den! I det träd som jag en minut tidigare har genomsökt och då var den INTE där. Det är jag 100% säker på. Men fåglarna var väldigt rörliga och jag hinner se den ett par sekunder innan den flyger över till bokarna och försvinner in i lövverket. Tur att Anders kom bakefter mig, annars hade jag nog missat den. Känner att det nu är hög tid att dra till syrran och lämnar de andra att söka efter den igen.

Dom lyckas se den fint sedan och till och med fånga och ringmärka den.

söndag 13 oktober 2013

Fortsatt höstskåning på Öland.....

Sämre väder idag med mulet, måttlig sikt och frisk ostvind, samt +11°C. Började med att skåda runt på udden. Träffade Martin och Rille, men dom gav upp ganska snabbt och körde faktiskt från ön relativt tidigt. Jag gjorde ett försök i gömslet vid pölen på udden, för att försöka se Dvärgbeckasinerna, som setts till och från där de senaste dagarna. Det bar frukt i form av att en Småfläckig sumphöna gjorde en kort flygtur och damp sedan ner i det höga gräset och visade sig inte mer. Vi var nog bara ett par två, tre stycken som hann se den! I övrigt så klev det fram både en enkelbeckasin och inte mindre än 2 Dvärgbeckasiner. Dock var dom en bit ut i pölen och inte alls så nära och fint som dom varit dagarna tidigare. Men fina observationer, men dock sämre bilder blev det.
En Hornuggla var ute och svängde över udden och hela 6 Svarta rödstjärtar rastade runt gömslet, tillsammans med massor av Kungsfåglar och en del Rödhakar. I fyrträdgården fanns fortfarande ett par Trädkrypare kvar och en Varfågel såg ute på ängarna.

Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus)
Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus)


Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus) & Sävsparv (Emberiza schoeniclus)

Enkelbeckasin (Gallinago gallinago)
Enkelbeckasin (Gallinago gallinago)


Kungsfågel (Regulus regulus)

Kungsfågel (Regulus regulus)


Rödhake (Erithacus rubecula)

Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)

Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)
Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)



Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)

Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)




Trädkrypare (Certhia familiaris)


Körde till dansbanan i Kvinnsgröta och kollade efter den Kungsfågelsångare som setts där igår, men med negativtresultat. Eftersom det blåste en hel del var det ganska svårt i vinden. Fortsatte sen vidare till boden och gjorde ett kort nedslag där innan jag drog väster ut, för att göra ett besök hos Daniel B för att låna Afrika-skivor utav honom. Fikade och snackade lite och sen körde jag mot Malmö vid 17-tiden. Hemma vid 20.50.

Körde totalt 92,5 mil.

Äntligen Dvärgbeckasin och besök i Lindsdal....

Vaknade 06.45 och gjorde mig och bilen i ordning. Idag var det mulet, måttlig sikt, frisk ostlig vind och +11°C. När jag stod och mulnade i mig lite frukost kom Martin och Rille och vi gjorde följe ner till gömslet, för att ge Dvärgbeckasinerna en rejäl chans.

När vi kom ner till gömslet insåg vi snabbt att det var fler som var ute för att få en skymt av dessa fåglar som hade setts där till och från under hela gårdagen. Vi fick inte plats i skyddet och fick ta plats vid muren precis innan gömslet. Jag fick omgående se en gråaktig fågel som försökte komma undan in i det höga gräset, men hade  lite problem med det, där den kröp runt. Fick bara en hastig  obs av den i handkikaren innan den hittade ett hål i vegetationen och försvann. min känsla sa Småfläckig sumphöna, men obsen var ju väldigt hastig. Men senare visade det sig att andra hade sett den också och kunde bekräfta att det var en Småfläckig. Snart började folk lätta och vi fick plats i gömslet, men inga Dvärgbeckasiner ville visa sig.

Martin och Rille blev tvungna att dra, för att dom skulle med tåg i Kalmar, men jag tänkte att jag fick stanna och försöka vänta ut dvärgisarna. Först var det bara en Enkelbeckasin som ville visa sig, men till slut stövlade det fram 2 stycken dvärgisar också. En Hornuggla kom flygande och minst 6 Svarta rödstjärtar uppehöll sig på udden. En Varfågel satt på en stolpe en bit öster om stationen och det var gott om rastande Kungsfågel.

Kungsfågel (Regulus regulus)
Enkelbeckasin (Gallinago gallinago)
Enkelbeckasin (Gallinago gallinago)











Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus)
Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus)




Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus) & Sävsparv (Emberiza schoeniclus)


Rödhake (Erithacus rubecula)
Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)



Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)






Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)











Trädkrypare (Certhia familiaris)

Jag körde upp längst östsidan till dansbanedungen vid Kvinnsgröta för att se om Kungsfågelsångaren från igår var kvar. Det var den inte, så jag körde vidare upp till Stenåsa bod och kikade lite där, men köpte inget. Bytte kängorna mot vanliga skor och lämnade ön vid 14-tiden.

Körde upp till Lindsdal, cirka en mil norr om Kalmar och hälsade på Daniel Bengtsson, som jag inte träffat på år och dar. Fick också träffa Qing och Linnea för första gången. Trevligt. Vi fikade och snackade skit i nära två timmar innan jag fick börja tänka på att styra kosan mot sydligare breddgrader. Fick låna Daniels Västafrika-skivor. Kanon!

Körde sedan hemåt, men hann inte så långt innan jag fick ett sms av Daniel om att jag glömt min fleece-tröja. Så det var bara att svänga och köra tillbaka. Tur att jag inte hunnit längre. Sedan kunde jag påbörja hemfärden på nytt, utan några avbrott. Förutom att jag svängde inom McDonalds i Karlskrona för att få nåt i magen. Sedan sträckkörning ner till Staffanstorp där bensinen var riktigt billig, så man kunde fylla full tank, efter de 92,5 körda milen, som denna tripp innebar.

lördag 12 oktober 2013

Heldag på Öland…..

Vaknade inte förrän 08.30. Gjorde mig snabbt i ordning och kom ut till sol, spridda moln, god sikt, frisk NO och +13°C. Jag märkte att det var en viss rörelse på folk och fick sedan höra att det var larm om en Dvärgsparv vid Enetri soptipp. Men jag kände att det nog skulle bli apberg och svårt med parkering där, så jag struntade i att dra.

Ganska magert med fågel på udden, men lite fanns det att titta på, som t.ex. en liten flock med Mindre korsnäbb som ganska snällt födosökte i fyrträdgården, för fotografering. Ett gäng Gråsiskor satt också en kort stund, så att jag även fick chansen att ta en bild på en av dem.

Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra)
Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra)


Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra)

Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra)

Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra)

Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra)

Rödhake (Erithacus rubecula)


Trädkrypare (Certhia familiaris)

Trädkrypare (Certhia familiaris)

Efter drygt en och en halv timme tröttnade jag dock på bristen av fåglar och drog upp till Kungsgården, där det hade hållit till en Taigasångare. Under de 35 minuter jag stod där, fick jag endast höra den 2 gånger. Jag beslöt mig för att köra bort till Enetri för att se om det var nån där. Men det var totalt tomt på skårade, så när som på Stefan Lithner. Tänkte att det nog var ganska genomtrampat i Enetri, men utan resultat och beslöt mig för att köra tillbaka ner mot udden.

Fick nys om att Dvärgsparven inte var sedd sedan larmet, men att det däremot dykt upp Berglärka strax norr om uddens p-plats. Där var en del folk som stod och spanade, men ingen visste något eller nånting(?). Fortsatte ner till udden för att träffa Martin och Rille. Snackade med dem och fikade med dem och Rilles farbror, Ingvar, på Fågel Blå, innan dom beslöt sig för att dra iväg på Tuvsnäppa vid Eckelsudde. jag stannade kvar en stund till innan jag också drog.

Kom till Eckelsudde vid 13.45 och då var det ingen som hade koll på Tuvsnäppan. Jag hade dock fått information om att den brukade gå på reveln precis väster om tornet. Det tog inte lång tid för mig att hitta den. Kryss för Martin! Kul. Dom drog vidare till Kungsgården för att försöka på Taigan och jag dröjde mig kvar igen.

Martin smsade och sa att dom hade haft Taigan kort men bra. Nytt kryss för Martin! Jag ville också gärna se den, så jag körde ner dit igen. Den behagade inte visa sig när vi stod där tillsammans, så dom drog vidare till Kvinnsgröta för att kolla om Kungsfågelsångaren var kvar där. När dom dragit, så visade sig Taigasångaren sig fint en kort stund och jag blev nöjd, men hade gärna velat ha lite schysta bilder på den, men den var alldeles för skulkig.

Taigasångare (Phylloscopus inornatus)
Körde ner till udden igen för att försöka se de Dvärgbeckasiner som setts ifrån gömslet vid pölen, de senaste dagarna, men jag fick inte se dom. Träffade Kent och Oskar, från Växjö, och pratade lite med dem. Kent fick mitt nummer så han kunde informera mig om det blev några larm. Bra, då kunde jag slippa gå in på C3:s hemsida hela tiden för att få info om något setts.

Vid strax innan femsnåret körde jag upp till Gräsgård där jag skulle träffa Martin, Rille och Ingvar för att ta en bastu där med dem. Handduk fick jag låna av Ingvar. Schyst! Martin och Rille berättade att dom fått se Kungsfågelsångaren och det blev Martins 3:e kryss för dagen! Träffade Lars Nilsson från Horn, i omklädningsrummet och snackade en stund med honom innan det blev bastu med öl.  Riktigt skönt och jag kände mig otroligt ren när jag körde där ifrån cirka en och en halv timme senare.

Körde upp till Mörbylånga och provianterade på ICA innan det blev en klassisk kebabtallrik på Lindas pizzeria. En tidning, i form av Vagabond, inhandlades också för att kunna fördriva tiden med på kvällen. Men när jag anlänt till udden igen och fixat till min "säng" och lagt mig för att läsa, orkade jag bara 10 minuter innan ögonen gick i kors och jag släckte pannlampa 22.45 och somnade som en sten, i kväll igen.

fredag 11 oktober 2013

Avfärd mot Öland….

Som det har hänt flera gånger vid tidigare tillfällen när man ska besöka Öland, så for jag iväg sent på fredagskvällen. Närmare bestämt 22.15 körde jag upp ur garaget och satte färd mot Öland. Var ganska mosig efter arbetsveckan, så jag var tvungen att stanna en gång i Blekinge, dels för att sträcka lite på mig och dels för att kolla ett ljud som jag tyckte jag hörde från bilen. Det var nog bara "hörselvillor". Stannade ytterligare en gång cirka 4 mil söder om Kalmar och tog en bensträckare, kisspaus och tandborstning.

Fortsatte till Öland och körde förbi Lasse Larsson och dumpade en skiva med fågelbilder i hans brevlåda. Styrde sedan söder ut och anlände udden vid Ottenby vid 02.45. Stjärnklart och frisk nordostlig vind mötte mig där. Fällde baksätet och fixade i ordning filtar, liggunderlag och sovsäck och kröp till kojs 03.00. Somnade som en sten.

lördag 28 september 2013

Skånekryss på Videsparv....

Fick reda på att det upptäckts en Videsparv ute vid Lomma norra kustdamm. tydligen har den setts där fram och tillbaka under större delen av dagen, så jag var till slut tvungen att sätta mig i bilen och fara ut dit, för att försöka se den. Det är ju trots allt ett Skånekryss som hägrar.

Den var svårjobbade och när jag kom dit var det ingen som hade pejl på den. Däremot gick det en Rödstrupig piplärka fint på tången på stranden. Den var dock inte samarbetsvillig när det kom till fotograferingen. Jag försökte lite försiktigt att smyga fram på den, när jag såg den på stranden, men det var tyvärr nån annan som lite buffligt gick rakt på den, troligen utan att riktigt veta vad det var. Resultatet blev att den flög iväg en duktig bit mot norr och han som skrämde den såg den aldrig.

Jag tyckte att jag hörde Videsparven flyga över och locka, men ingen annan reagerade, så jag tänkte att det kanske var jag som hörde fel. Efter en stund dök Nils och CG upp och då var det någon som sa att den eventuellt hade landat i bräsket på stranden. Det ordnades så att folk gick i ring mot den. Den stöttes och flög upp för att flyga än närmare strandkanten. Folket verkade inte så värst intresserade, så jag och Nils gjorde ett avancemang och fick se den helt kort innan den åter tog till flykten, nu för att dra in över dammen. Den lät tydligt nu och jag kunde konstatera att det var verkligen den som jag hade hört tidigare.

Facit: En ganska dålig obs, men dock ett Skånekryss. Ingen bild på vare sig den eller på Rödpipen. Men en Fiskgjuse kom och flög förbi fint i solljuset, mot norr. Den blev det bild på.

Fiskgjuse (Pandion haliaetus)
Fiskgjuse (Pandion haliaetus)
Uppe vid stora vägen där jag parkerat bilen upptäckte jag en  Svartmes i träden intill. Den fick jag också på kort. Sedan var det bara att åter styra hemåt.

Svartmes (Periparus ater)

tisdag 20 augusti 2013

Brunsprötsvärmare som plåster på såren....

Körde ner till Skanörs revlar för att försöka se den Dammsnäppa som varit stationär där ett tag. Såg Tommy Holmgren på långt håll. Han såg ut att se något intressant, så jag älgade på ut till honom. Men det enda han kunde förmedla mig om var att den flugit inåt viken, tillsammans med ett gäng andra vadare. Jag hade missat den när den flög förbi mig!

Jag fortsatte att leta efter den, hela vägen utifrån och in. Tyvärr var solen på väg ner nu och ljuset avtog och inte hjälpte det med att ett stort moln seglade upp och gjorde ljuset ännu sämre!

Hittade naturligtvis inte den fördömda Dammsnäppan, men som plåster på såren hittade jag en stor svärmare, som jag genast visste att jag aldrig tidigare sett. Fick ett par riktigt dåliga bilder i det svaga ljuset, så att jag åtminstone kunde arta den vid hemkomst.

Det visade sig vara en Brunsprötsvärmare.

Brunsprötsvärmare (Hyles gallii)

söndag 21 juli 2013

Revansch efter 27 år....

Efter larm om Gåsgam  ute vid Havgårdssjön, så beslöt jag mig för att köra ut och göra ett försöka att få se den. Sagt och gjort, så körde jag ut till Bisbjer och ställde mig bland en massa andra. Efter ett tag så kom den faktiskt flygande och det gick ett sorl över skådarleden. Efter en ganska fin uppvisning så försvann den och jag körde ner till Börringe våtmark, för att se om där var något att se. När jag var nere vid våtmarken, utan att ha sett nåt speciellt, så såg jag att det var nåt stort som flaxade till i träddungen längre öster ut. Jag har för mig att det finns en örnmatning i krokarna där och tänkte att det kanske kunde vara en av de tre Havsörnar som jag sett tidigare under dagen i området. Jag gick försiktigt ner mot dungen och när jag var alldeles nära flaxade det till igen och jag såg denna gång att det MÅSTE ha varit gamen. Jag smög mig ytterligare ca 20 meter närmare och jodå, där satt den i en av granarna. Jag tog försiktigt upp kameraan och knäppte ett par bilder, men den verkade vaksam och slutaren på kameran fick den att ta till vingar.

Det blev långt ifrån dom bästa bilderna som togs av denna exklusiva gäst, men det gör inget. Det huvudsakliga var att jag ÄNTLIGEN fick se Gåsgam i Sverige, efter att ha missat den på nästan exakt samma plats 27 år tidigare.
Det blev en bild av en Röd glada också som ändå svängde förbi.

Gåsgam (Gyps fulvus)
Gåsgam (Gyps fulvus)

Röd glada (Milvus milvus) 
Röd glada (Milvus milvus)