onsdag 27 februari 2013

Fint väder.....

Hade egentligen inte tänkt sticka ut idag, men när Martin ringde och sa att han var i Falsterbo och att det klarnade upp där nere, blev jag sugen på att ta en runda och se vad dagen kunde bjuda.

Började med att köra ut till Sko/nyckelmakaren på Ekohallen, för att kolla om dom kunde sy min högra känga som har spruckit redan i höstas. Det var inga problem och dessutom gjorde han det på studs, för endast 60 spänn. Blev väl inte helt perfekt, men vad kan man begära för 60 spänn. Nu håller dom åtminstone ett tag till. Får väl se till att fetta in dom ordentligt.

Kungsfiskare (Alcedo atthis)
Kungsfiskare (Alcedo atthis)




Körde därefter ut till Valdemarsro för att se om Kungsfiskaren var där. När jag anlände dit satt Martin där i sin bil. Han sa att han hade sett den, men att den flugit iväg. Jag gick fram till bro för att spana och upptäckte den en bit bort, sittandes i vegetationen i kanten av ån. Den drog iväg, men jag lyckades få iväg ett par skott, men inställningen hade jag glömt att kolla, så det blev inte mycket av dom bilderna. Vi gick sedan en runda för att kolla om vi kunde se den igen, men utan resultat. När vi kom tillbaka till bron, ställde vi oss och snacka en stund. Jag lyfte kikaren efter en stund och hittade den igen längre bort i ån. För långt för att fota, men kul ändå.

Eftersom det var så fint väder så körde jag sedan bort till Lunds reningsverk för att se om Skedanden fortfarande var kvar. Det kanske kunde bli lite bättre bilder på den i detta strålande solsken.
Det var gott om ankor i dammarna och eftersom det är en del flanörer i området verkar fåglarna inte vara speciellt skygga för människor. Hittade Skedanden och hade även fina lägen på Bläsand och en Smådopping dök upp mitt i sökaren, tyvärr med rumpan mot mig, men det fick duga.

Smådopping (Tachybaptus ruficollis)
Bläsand (Anas penelope)
Bläsand (Anas penelope)


Bläsand (Anas penelope)

Bläsand (Anas penelope)

Bläsand (Anas penelope)

Bläsand (Anas penelope)





Skedand (Anas clypeata)
Skedand (Anas clypeata)
Knipa (Bucephala clangula)
Var tyvärr tvungen att avbryta p.g.a. att jag skulle hämta dottern från dagis. Skulle nog annars kunna tillbringa en bra stund till på denna lokal. Eller åka bort till Von Dürens Väg för att försöka på Hornugglorna.

Bläsänder (Anas penelope)

söndag 24 februari 2013

Varfågel blev till Skedand....

Såg att det setts en Varfågel vid Habogårdsdammar vid Lomma i går. Eftersom jag lyckades missa den under hela föregående året, kändes det som om jag ville försöka åtgärda den så fort som möjligt i år och inte förlita mig på att det kommer en vid Nabben på hösten. Det lyckades jag ju missa under den gångna hösten ju. Har aldrig varit vid dessa dammar tidigare, även om jag varit löjligt nära dem utan att veta om det, när jag spelat golf på Örestads GK. När jag klev ur bilen möttes jag av en surkall nordostlig vind och +2°C. Jag gick runt dammarna, men det enda jag hittade var ett gammalt Pungmesbo från förra säsongen.

Stelfrusen hoppade jag in i bilen igen och funderade på om jag skulle köra ut mot Krankesjön och kolla av, för det brukar ju vara bra för Varfågel där. På väg mot Lund kom jag att tänka på Von Dürens Väg och Hornugglorna som brukar övervintra på lokalen, så jag svängde av och på vägen dit körde jag förbi Lunds reningsverk och kom då på att det rapporterats en Skedand där, så jag svängde snabbt av för att kolla upp saken.

Körde bort till det lilla fågeltornet som ligger ungefär i höjd med mitten av dammarna. Mycket Bläsänder och Vigg. När jag parkerat och hoppade ur bilen såg jag på långt håll Skedanden, så jag började promenera mot det hållet. 3 Smådoppingar dök skyggt undan när jag kom gående, men om det varit bättre väder hade alla Bläsänder bjudit på fina fotomotiv. Skedanden hittades igen och visade sig vara väldigt orädd och samma sak gällde här, att det hade nog kunnat bli kalasbilder om ljuset varit bättre.

Bläsand (Anas penelope)
Skedand (Anas clypeata)
Sedan körde jag bort till Von Dürens Väg, men såg att dom höll på att renovera huset och hade smällt upp byggställningar alldeles bredvid granen som ugglorna brukar hålla till i. Jag gick ändå ut för att undersöka om där var några och döm om min förvåning när jag hittade inte mindre än 12 stycken. 2-3 stycken satt hyfsat till, men ännu bättre hade det varit om jag klättrat upp på byggställningen till 2:a våningen. Tyvärr hade dom varit så förutsägande att dom satt upp skyltar med att obehöriga äga ej tillträde, så jag vågade inte.

Hornuggla (Asio otus)

Körde sedan ut till Sjötorps ängar, Lottagården och vidare bort till Silvåkra utan att se en enda Varfågel. Ett meståg med bl.a. en del Stjärtmes och Entitor drog förbi vid Silvåkratornet. Blev irriterad över mitt missflyt och beslöt mig för att köra hem.

fredag 22 februari 2013

Bläsandsläge....

När jag varit och simmat idag och skulle gå hem, upptäckte jag att bland alla Gräsänder som simmade runt i en vak i kanalen, fanns även en Bläsands hane. Ahh, läge för foto kanske, tänkte jag. Gick hem och när jag hämtade kameran så sprack molen upp ytterligare och det blev väldigt fint väder. Cyklade ner till kanalen igen och hittade den omgående. Detta blev resultatet.

Bläsand (Anas penelope)
Bläsand (Anas penelope)
Bläsand (Anas penelope)
Svårt att låta bli att plåta de snygga Gräsandsdrakarna också.

Gräsand (Anas platyrhynchos)
Gräsand (Anas platyrhynchos)
Gräsand (Anas platyrhynchos)

torsdag 21 februari 2013

Doppingen åter igen.....

Såg ut att vara ganska habilt väder, så jag tog chansen att köra ner till Falsterbokanalen igen, för att se om jag kunde få bilder på den där Svarthalsade doppingen. Men lagom när jag kom ner så rullade det stora vemodet in. En front från nordsektorn blåste in och ljuset blev inget vidare. Dessutom hittade jag doppingen idag igen, cirka 100 meter söder om yttersta pirspetsen. Lönlöst att ens försöka. Träffade på minken som jag stött på här båda de andra gångerna som jag varit här. Hmm, den borde inte få härja här. Dom biter ihjäl allt och skrämmer ju bort fåglarna.

Mink (Mustela vison)
Skäggdopping (Podiceps cristata)
Knipa (Bucephala clangula)
Knölsvan (Cygnus olor)
Försökte fota lite fågel i kanalen, men de flesta var inte alls medgörliga. Jag for därför ner till Skanörs hamn, men det var ganska igen fruset och således lite med fågel. Fortsatte därför ner längst sydkusten bort mot Trelleborg och hade en optimistisk tanke att det kanske skulle kunna sitta en Jaktfalk någonstans längst vägen. Ganska bortkastat, för det gjorde det naturligtvis inte. Vände mot Malmö och körde hem.

tisdag 19 februari 2013

Fotoförsök på doppingen.....

Gjorde ett försök att få foto på den Svarthalsade doppingen i Falsterbokanalen idag. När jag kom ner så blåste det riktigt bitande surkallt, men jag knallade ut på piren och hittade den ca 100 meter rakt söder om inloppet till kanalen. Stod och nötte på att den skulle komma närmare, vilket den gjorde, men inte alls så att det skulle generera några anständiga bilder. Mycket är fortfarande att önska fotomässigt av denna fågel. Träffade Christian Ljunggren som också hade planer på att få bilder på den, men som liksom mig fick ge sig av utan förrättat värv.

Svarthalsad dopping (Podiceps nigricollis)
Jag styrde kosan tillbaka mot Malmö och ut till Swedecrome i Oljehamnen. Där var det full aktivitet, så jag frågade en av arbetarna där om min bil stod i vägen. Det gjorde den inte, men han upplyste mig om att detta var en arbetsplats och att det egentligen är krav på varselkläder. Men jag fick beträda på eget bevåg. Inget svårt val. Vad som var värre var att det inte frusit till i marken så mycket som jag trodde det skulle ha gjort. Det var extremt kletigt och leran riktigt sög tag i sulorna för varje steg. Jag fick ju inget gratis i heller, som vanligt. Utan fick gå en bra bit ut utanför själva "Ökensjön", för att hitta Berglärkorna.

Skrämde upp en Pilgrimsfalk, som med en Ormvråk troligen kivades om ett byte. Cirka 35 Vinterhämplingar och 30 Snösparvar flög runt i flockar och födosökte lite här och var. Svåra att komma nära. Stötte en brun/beige fågel som fluppade iväg lågt över marken. Hann inte se vad det var för att ögonen tårades i den kalla vinden. Men efter lite smygande hittade jag den igen; 1 stycken Sånglärka.

Snösparv (Plectrophenax nivalis)
På tillbaka vägen beslöt jag mig för att stoppa ner kameran i ryggsäcken för att inte riskera att tappa den eller på annat sätt smutsa ner den, när jag skulle passera det värsta gegget. Just när jag satt på mig ryggsäcken igen och gått två steg, lyfter hela Berglärkeflocken cirka 10 meter från mig. Stön! Jag hade varit fullt fokuserad på att hitta bästa och torraste vägen tillbaka och inte sett att dom satt och tryckte där precis framför mig. Nåväl, jag fick bra osbsar av dom och kunde räkna till 19 med säkerhet, men jag tror det kan ha varit 2-3 fåglar till.

Lyckades ta mig tillbaka till bilen utan att halka eller trilla i leran. När jag sedan kom hem fick jag gå ner till grovvasken i tvättstugan och spola av mina kängor, där högerdojan har spruckit och har en gapande öppning längst hela yttersidan. Men jag hade trampat så långt ner i gyttjan att det gått upp precis till kanten, men klarat sig precis från att ha vält in i kängans innanmäte. Däremot var både mina regnbrallor och jeans rejält nersölade av denna fruktansvärda "betonggegga". Funderade på hur nyttigt det var att spola ner detta i vasken, för det måste bli hårt som cement när det stelnar.

lördag 16 februari 2013

Nytt MånX.....

Fick igår kväll reda på av Hansi att det upptäckts en Svarthalsad dopping vid Falsterbokanalen, vilket skulle innebära ett nytt månadskryss i februari. Så efter en sen frukost susade jag ner dit för att se om jag kunde åtgärda den. Där var redan en handfull med skådare på plats och det var inga problem att få korn på den. Den låg dock ett par hundra meter öster om den östra piren och inte alls så fint och nära som den hade varit dagen före. Såg dock nu på kvällen att SCh hade fått schysta bilder på den och att den antagligen hade dragit sig längre österut allt eftersom dagen led. Pratade en del med Richard Ek och Christian Ljunggren och fick då reda på att Skärsnäppan på den västra piren var kvar. Jag körde över på den andra sidan och fick sällskap av Jonas Holmqvist och Johan Lorentzon ut på piren och där stod den så snällt. Blev ganska förvånad av att den "betade" sjögräs från stenen den stod på. Jag trodde att dessa varelser levde uteslutande på insekter och andra smådjur. Ack vad fel man kan ha. Kul att man lär sig nåt nytt hela tiden.

Skärsnäppa (Calidris maritima)

Skärsnäppa (Calidris maritima)

måndag 4 februari 2013

Anmälan till Ghana....

Nå, då var en första inbetalning och anmälningsavgiften inbetald till höstens Ghanaresa. Nu gäller det bara att Försäkringskassan betalar ut de pengar som dom "är skyldiga" mig, så att jag inte halkar för långt efter i ihopsparandet av resten av stålarna. Men jag har en oroande känsla för att dessa avskum inte gör rätt för sig. Som kärringen på FK sa: "-Ja, vi måste ju hålla hårt i våra pengar." Men som Danne sa: "-Vad då deras pengar? Det är ju för fan våra skattepengar!!!" Så sant som det är sagt, men har man betalt skatt i hela sitt hittills arbetsföra liv och man skadar sig, så är det LÅÅÅÅNGT ifrån självklart att man ska få någon hjälp av denna "skyddade verksatd".

söndag 3 februari 2013

Inlandsskådning igen....

Hansi plockade upp mig vid 08.45 och vi körde in mot Vombssänkan. Det var mulet och lite disigt och termometern visade på -1°C. När vi närmade oss Dalby var det som om vi körde in i ett moln. Dimman var kompakt och det blåste i stort sett ingenting. Det klarnade dock upp framåt dagen och vinden ökade en del.

Började med att köra mot Silvåkra, men insåg snabbt att det troligen var stenfruset och sikten skulle ju inte vara mer än ett par tiotal meter, så vi styrde kosan mot Vombs fure istället. Väl där gick vi och letade efter mesar, men det var väldigt tyst i skogen. Man kan undra om det har att göra med att alla dessa hundägare springer runt och lägger spårslingor i skogen, för att deras jyckar ska kunna ha nåt för sig. Alldeles för mycket hundar och deras ägare är där i varje fall.

Vi lyckades till slut springa på en flock och fick in Talltita, Tofsmes och Svartmes. Naturligtvis var också Talgoxe, Blåmes och Entita representerade, med det var de tre förstnämnda som var målarterna.

Körde sedan bort till Ilstorp och hittade en rejäl flock med gäss. en gubbe som stod och spanade på gässen, när vi kom, sa att han räknat 5 Spetsbergsgäss, så vi satte i gång med att gå igenom flocken. När vi hittat 6 stycken och hade en ganska bra del av flocken kvar, lyfte nån konstig flygmanick från flygfältet strax öster om oss, och alla gässen lyfte. Dom flög en bra bit väster ut och gick ner på ett ställe som vi bedömde att vi inte skulle komma åt dem på.

Så vi fortsatte bort till Öved, där det denna gången gick mycket bättre med Strömstaren. Vi behövde bara gå ur bilen och lyfta kikaren, så hittade vi den en bit nerströms. Satt lite skulkigt till, men det hjälpte inte, den fick bita i gräset.

Vi siktade på att köra över till västra sidan av Vombsjön, men på väg dit kom larm om att den Vitvingade truten var kvar vid Flyinge, så vi körde mot den direkt. I en torraka på norra sidan av Vombsjön satt en Havsörn och kurade.

När vi anlände till Flyinge gick vi genast ner till dammen. Där träffade vi Stefan Magnusson som berättade för oss att truten precis lyft och försvunnit. Suck! Vi stod och väntade en stund, men beslöt oss sedan för att köra bort mot Gårdstånga för att kolla av fälten och längst med ån. Vi körde hela varvet runt och när vi var tillbaka ungefär vid p-platsen, så fick vi reda på att den var tillbaka. Denna gång fick vi se den. Kändes lite kymigt att se en Vitvingad trut knallar unt på en gödselstack mitt i inlandet. Men strunt i det, vi fick ju se den.

Vitvingad trut (Larus glaucoides)
Vitvingad trut (Larus glaucoides)
Övervägde sedan om vi skulle köra hem eller ge Vombområdet en chans till. Det blev det sistnämnda. Detta gav dock i stort sett ingenting, mer än en Havsörn som passerade förbi på Vombs ängar. Frusna körde vi sedan hem.