lördag 30 mars 2013

Fortfarande vinter i Falsterbo....

Skådning idag och man hade sett fram emot en påskhelg i vårens tecken, men tji fick man. Vintern håller landskapet i ett järngrepp. Nåväl, det kunde varit värre än lite snö singlande ner från en mulen himmel, måttlig NO vind, måttlig sikt och 0°C. Det sprack dock upp och solen visade sig en stund innan det mulnade på igen.

Vi började nere på Nabben. Eftersom dom sågat ner pilebusken uppe på vallen i söder, så finns det ingenstans att läa och i den surkalla vinden blev vi därför inte långvariga där. Istället traskade vi ut till 17:e tee och läade bakom "nanobusken". Sånglärkor, Strandskator och Gravänder var några av de få vårfåglar som hade trotsat vädret och anlänt. I övrigt rastade ett Snatterands par i lagunen i väster, 1 gammal Pilgrimsfalk satt på Måkläppen och spanade och en Spillkråka flög långt borta vid Falsterbohus. Totalt under den drygt 2 timmar långa Nabbenvistelsen noterade vi 38 arter. Lite, men nog ändå ganska bra med tanke på kylan och vädret i övrigt.

Havsörn (Haliaeetus albicilla)
Körde sedan upp till Skanörs borgruin. Fikade i bilen och gick sedan upp och spanade från ruinen. En Havsörn flög över oss, men inte mycket i övrigt. Därför fortsatte vi ut till Hovbacksgården. Ett stort gäng Starar höll till där och ytterligare en Havsörn noterades på ganska långt håll. Hansi upptäckte dock en lite större sparv i en buske norr om gården. En hastig blick och känslan för Kornsparv fanns där direkt. Vi gick närmre och jovisst var det en Kornsparv. Den visade sig vara ganska snäll och vi kunde avnjuta den i en lång stund och försöka plåta den också.

Kornsparv (Emberiza calandra)
Fortsatte sedan ut mot Svanrevet och hoppade över staketet där. Tog ett snabbspan och jag började räkna Strandskator, då Hansi upptäckte en falk på reservatsstolparna på Skanörs revlar. Kändes bra för Jaktfalk, men vi var tvungna att gå ut på isen så långt vi kunde, för att få bättre obsar på den. Men då kunde vi också konstatera att vi var rätt på det igen. Årskryss för mig och Näsetkryss. Har faktiskt aldrig sett den här nere för, men dock ett antal gånger i Vellingekommun. Träffade Emil Lundahl och hans farsa som också fick se båda arterna.


Jaktfalk (Falco rusticolus)
Jaktfalk (Falco rusticolus)
 Efter denna lysande insats fortsatte vi ut till spetsen, men inga Skärfläckor och därför vände vi inåt igen. Kornsparven satt nu i de torra träden längst mittvägen, vid kohagarna. Kollade lite till på den, men gick sedan raskt mot bilen.

Kornsparv (Emberiza calandra)
Gjorde ett tappert försök på den Svarthalsad doppingen på sydvästra pirarmen vid Falsterbokanalen, men det var ett långskott, med tanke på att den inte varit rapporterad på ett bra tag. Det var dock optimala spanarförhållanden, då det inte var mycket vågor och ljuset perfekt. Gjorde även ett snabbstopp vid Black och på Höllvikensidan, men inget speciellt att anteckna. 15.05 styrde vi mot Malmö.

Totalt 58 arter under dagen.

fredag 22 mars 2013

The World's Rarest Birds....

Idag fick jag ett sms av DHL där det stod att dom försökt att avleverera ett paket, men inte kunnat nå mig för att jag 1. inte var hemma, 2. dom inte hade portkoden. Eftersom jag varit hemma efter att ha varit febersjuk under torsdagen och fortfarande hade känningar av det på fredagsmorgonen, så hade jag varit hemma idag också och därför kunde det inte bero på första alternativet. Jag fick dock ett telefonnummer som jag kunde ringa och det gjorde jag. Fick reda på att jag kunde hämta paketet på deras terminal i Malmö mellan 18-20.

Eftersom jag inte förväntade mig nåt paket var jag så otroligt nyfiken på vad det kunde vara så när vi hade beslutat oss för att det skulle bli pizza till middag och att jag skulle hämta dem, så körde jag omvägen dit och hämtade det. Jag frågade i receptionen om vad det var för något och dom informerade mig om att det var en bok!?? Va!? Jag har inte beställt nån bok! Eller har jag det?

Körde hem igen och så fort jag kom innanför dörren packade jag upp paketet och då föll alla bitar på plats. Det var boken: The World's Rarest Birds (Hirschfeld, Swash och Still) som jag sponsrat med några bilder.  Men det var ju länge sedan, så det är inte konstigt att jag glömt bort denna. Upptäckte dock att dom valt att inte använda någon av mina bilder.

Bläddrade lite i den och det är en riktigt fin och spännande bok, men samtidigt tragisk att läsa med tanke på att det finns så mycket läckra arter som är hotade. Det kommer nog att bli en del läsning i den under helgen som kommer.


onsdag 13 mars 2013

Gammalt foto på svärmare från Bosnien.....

Kommer ihåg när jag gjorde FN-tjänst i Bosnien 1996, att när man satt post både i maingate på Camp Sleipner och i "vakttornet" på patrullbasen, brukade man bli anfallen av gigantiska svärmare som sökte sig till strålkastarljusen. Ganska läbbiga att ha i nyllet tyckte man, men fascinerande att se dessa bjässar.

Hittade ett  gammalt foto på en av dessa svärmare, som jag plåtat med en pocketkamera under min tjänstgöring det året. Kommer ihåg att denna inte var den största och att denna var ovanligt gul i jämförelse med de "vanligare" som hade en mer beige-brun färg.

Jag har aldrig snokat vidare i vad det kan var för en art, men av en slump snubblade jag över en sida på nätet som heter "What's that bug?". Tänkte att det inte kunde skada att skicka in min bild och fråga dem om hjälp i detta fallet. Dom utger sig INTE för att vara experter, utan gör dessa artningar enbart med den kunskap dom besitter och med hjälp av experter dom känner. (I mån av tid dom kan hjälpa till)

Blev glad när jag fick svar och googlade arten som dom sa att det skulle vara och det ser ju perfekt ut!

Här är svaret jag fick av Daniel Marlos på "What's that bug?":

Hi again Kristian,
You are keeping us busy, and your identifications are sure more fun than the constant stream of Carpet Beetles we have been identifying of late.  This beautiful Giant Silkworm is 
Antheraea yamamaiand it is a highly variable species.  According to The World's Largest Saturniidae Site:  "The Antheraea yamamai moth (Wingspan 110--152mm) shows great colour variation from the sandy-yellow of the female illustrated above through brownish-grey, chocolate-brown, bronze, reddish-brown, khaki to chromium-yellow. The last colour form, which comes with red and pale pink markings, is rare in females."

The moth in your photo is a male based on the antennae.  Also, the chrome yellow form is reportedly rare with females according to the World's Largest Saturniidae Site.  With Giant Silkmoths, the females are often the larger of the sexes.

Vidare kan nämnas att denna svärmare är egentligen endemisk för Japan, men har importerats till sydöstra Europa och lever där nu förvildat. Så egentligen är det en "fuskart", men en cool sådan. 


Japanese Silk Moth (Antheraea yamamai)