söndag 28 april 2013

Skogsödlor vid Ljunghusen......


Plockade upp Hansi 06.00 och styrde mot Falsterbo. Anlände 06.40 och började med en fika på parkeringen vid Kolabacken.

Vädret noterades som: Sol, klart med lite dis, hygglig sikt, måttlig NV vind och +11°C.

Vi traskade ut till den före detta pilebusken på vallen, men det blåste ganska snålt och eftersom det inte var några mängder med fåglar på ostsidan av Måkläppen, så fortsatte vi ganska snart ut till "Nanobusken". Christer Landgren hann både komma och gå innan vi lämnat pilebusken. Väl ute vid "Nanobusken" hände det inte så jättemycket, men både Silvertärna och Småtärna var nya årskryss. Plötsligt fick Hansi se en fågel komma flygande över rosenbuskarna, med kurs mot oss. Fick först inte riktigt kläm på den, men såg ganska snart att det var en Göktyta. Den landade i en av buskarna och jag kunde också beskåda den. Vi uppmärksammade Lunda Ornitologerna (tror vi att det var) och dom avnjöt den också under en längre stund. Clandgren hade försökt nån Hansi, men ljudet var inte på på hans telefon, så han ringde upp honom när han såg att han blivit sökt. Trots att Clandgren stövlade på i ganska rask takt var tytan inte att finna igen, när han väl anlände. Han gjorde i och för sig bara ett halvhjärtat försök, tycker jag.

Totalt blev det 53 arter för oss på Nabben under den tiden vi var där.

Fortsatte till Landgrens holme och kunde räkna in 234 exemplar av Skärfläcka. En ganska hygglig summa. Vidare till Nya Bergavningsplatsen, men där var det tomt på fågel och vi rundade Roberts dunge och hade en Pilgrimsfalk som flög förbi.

Satsade sedan på banvallen i Ljunghusen. Där var också väldigt magert med fågel, men vi lyckades hänga in Grönsångare på årslistan. Hittade också några ödlor som kröp runt i gräset och jag lyckades till slut få nån bild på dom, för att senare kunna artbestämma dom till Skogsödlor.

Grönsångare (Phylloscopus sibilatrix)

Skogsödla (Zootoca vivipara)

Skogsödla (Zootoca vivipara)
Skogsödla (Zootoca vivipara)
Skogsödla (Zootoca vivipara)
Groda sp.
Drog därefter till Gässieängar. 6 stycken Gluttsnäppor flög mot söder och minst 2 Skäggmesar sågs i vassarna. Annars magert med fågel, nog mycket på grund av att den lilla dammen som brukar vara där i bland, var snustorr. Fortsatte därför upp till Gässiedammen, där det notabla var Grönbenor, Brushanar och Gulärlor.

Styrde sedan kosan hemåt, men när jag släppt av Hansi körde jag bort till S:t Pauli södra kyrkogård och tänkte att jag kanske kunde få nån bild av Halsbandsflugsanpparen som fortfarande var kvar. Hittade den efter en stund sökande, men vid en sekunds ouppmärksamhet, var den puts väck och helt stöt omöjlig att finna igen. Struntade därför i det och begav mig hemåt i stället. Fick dock foto på Ringtratsen igen och även Björktrast och Nötväcka.

Björktrast (Turdus pilaris)
Björktrast (Turdus pilaris)
Björktrast (Turdus pilaris)










Nötväcka (Sitta eeuropaea)
Nötväcka (Sitta europaea)










Ringtrast (Turdus torquatus)
Ringtrast (Turdus torquatus)












Hansi och jag hade 85 arter, men jag hade alltså 2 arter till efter det, vilket gör 87 arter.

lördag 27 april 2013

Snabb insats innan förpliktelserna.....

Idag skulle vi ha barnkalas klockan 14.00. Halsbandsflugsnapparen var kvar ute vid Husiemosse, så jag stack ut dit för att se om jag kunde reparera den från dippen igår. Anlände 10.30 och mötte åter igen SCh och PABe. Placerade mig strategiskt mitt i dungen för att kunna ha så bra koll som möjligt. Men trots idogt spanande så var en Svartvit flugsnappare den enda flugsnappare jag såg. Tyckte att jag hörde ett "iiiipande" från nordvästra delen av dungen, men samtidigt såg det ut som om alla skådare som stått på stigen drog sig öster ut. Efter en stund gick jag också bort till dem och stod och snackade med PABe då plötsligt en Trelleborgsskådare sa: Här är nåt! Jag är inte säker på att det är den, för jag är inte så duktig på sånt här. Men det var han visst det, för det visade sig att det var den. En kort obs blev det och sedan var den bara puts väck igen.

Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)
Tänkte att jag skulle gå en sväng upp mot norra delen av mossen, dels för att se om det var några blommor som blommade och dels för att se om det var några Pungmesar där. Gick på östra sidan och det tog inte lång tid innan jag hörde Pungmes. Fick även se den innan den drog mot norra ändan av mossen. Skjutningar strax norr om mossen, gjorde att stämningen inte var den bästa och jag gjorde runda ganska fort. En Årta låg tillsammans med Krickor på vattnet. Fick ett larm om att det hittats en Halsbandsflugsnappare på S:t Paulis Kyrkogård, södra delen. Det var alltså där som jag INTE gick igår! Men observatören var osäker, så jag tänkte att jag kanske kunde hinna dit och se om jag kunde hjälpa till, innan jag var tvungen att åka hem.

12.50 anlände jag och var först på plats och kunde hitta observatörerna omgående. Killen och tjejen från igår! Vi hittade flugsnapparen och det var ju inget snack om saken. Dessutom var där två Ringtrastar som hoppade i kanten av gräsmattan. Flugsnapparen var lite svår att komma nära och det blev inte bättre av att fler fotografer anslöt, som gärna ville gå väldigt nära, utan nån riktig strategi.

Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)
Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)



Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)






Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)












Fick bild på en av Ringtrastarna, som helt plötsligt flög upp i en björk och satte sig och mös i solen. Så pass mycket att det nog väckte lite vårkänslor i den, för den började sjunga lite grann också. Läckert!

Ringtrast (Turdus torquatus)
Sen var det snabba ryck hem för att hålla kalas.

fredag 26 april 2013

S:t Pauli Kyrkogård....

Hansi smsade mig om att han gått en runda på S:t Pauli Kyrkogård, på morgonen. I norra delen hade han haft en Göktyta. Den kunde ju bli en bra smash-and-grab på väg hem från jobbet. Tyvärr hade jag inte mina grejor med mig, så jag for hem och bytte om och tog mina pinaler och susade iväg. Fick då ett sms utav Hansi att han kunde tänka sig att komma ner och ansluta och hjälpa till att försöka leta upp den igen, så att jag kunde få in den på årslistan.

16.00 parkerade jag bilen på S:t Knuts väg och la på 20 spänn i parkeringsautomaten, för två timmars skådning. Mötte upp Hansi och vi snokade runt lite i området där han hade haft den på morgonen, dock med negativt resultat. Vi upptäckte en rastande Buskskvätta, vilket måste ses som lite udda, mitt inne i stan. Vi gick en runda för att området skulle få "kylas ner" lite. En hane Svartvit flugsnappare gladde oss, innan det var dags att åter snoka lite vid "brottsplatsen". Träffade två skårade, en tjej och en kille, och tjejen hade haft tytan för cirka en halvtimme sedan, d.v.s. ungefär när jag anlände till kyrkogården. Det tog dock inte lång tid innan vi hittade den, men den var inte helt samarbetsvillig.

Svartvit flugsnappare (Ficedula hypoleuca)
Göktyta (Jynx torquilla)
Vi gick över till mellersta kyrkogården och snokade lite där, men det var ganska magert. Hansi gick hem och jag hittade Göktytan igen inne på judiska begravningsplatsen. Där satt den och tryckte i buskarna, men jag kunde få en ganska bra obs, men inga speciellt bra bilder. Funderade på om jag skulle gå upp till södra kyrkogården, där jag först trodde att Hansi hade haft tytan, men ändrade mina planer när larm om en Halsbandsflugsnappare i Husie mosse kom.

For ut till Husie mosse och träffade bl.a. Stefan Cherrug, Per-Anders Bertilsson och Ola Elleström. Pratade en del med Ola om hans Snöleopard-safari och det lät ju minst sagt spännande och lockande. Nån Halsbandsflug blev det dock inte, då jag fick samtal av min fru om att det var dags att hämta pizzor åt mina hungriga flickor.

lördag 20 april 2013

Kul men dumt.....

Sjuk sedan i torsdags, då jag fick gå hem från jobbet. Idag kände jag mig något bättre och när larmet om Rödhalsad gås kom från Spillepeng vid 12.30, så beslöt jag mig för att packa ihop mina prylar och min dotter och göra ett försök.

Det lyckades mycket bra. Träffade två andra skådare på plats och sedan dök upptäckarna Henrik Hansen och Fredrik Hansson upp och kunde peka ut i vilken riktning fågeln höll till. Hittade den ganska snabbt och insåg att om jag inte hade haft dottern med mig, hade jag kanske kunnat göra en snabb omgruppering och kunnat komma den hyfsat nära för ett foto från motorvägssidan. Men innan jag hann tänka tanken färdigt lyfte alla gäss och flög runt i ett enda sammelsurium. Den Rödhalsade flög dock sin egna väg och fällde ensam i plurren ute på ängarna. Efter ett tag lyfte allt igen och denna gång landade den uten i viken och ställde sig att putsa sig på en sten. Drog iväg ett par långskott, med resultat därefter.

Rödhalsad gås (Branta ruficollis)
Eftersom det gick så bra och dottern sysselsatte sig själv med den medhavda lilla pudelväskan och att titta på insekter, tog jag beslutet att vi skulle ge Ringtrastarna vid Kungsmarken en chans också. Fann, efter lite sökande, vägen till parkeringen längst bort i östra delen av området. Har aldrig varit i den delen tidigare. Vi kikade lite på Tussilago och Vitsippor, innan vi lyckades ta oss över elstängslet där det hade  gått sönder lite. Upptäckte dock, efter att vi tagit oss torrskodda över ett blötparti, att det var ett ännu jävligare elstängsel ut mot hagen. Lyckades hitta ett ställe där nog vilda djur tar sig under och dottern kröp under utan svårigheter (trots att hon sa att hon var rädd för att få en stöt) och sedan lyckades även jag ta mig under det utan att bli elektrifierad. När vi gått en bit ut på ängen upptäckte vi att det fanns en stätta cirka 50 meter från där vi krupit under.

Vi letade länge och väl i buskmarkerna och i gränsen mellan skogen/hagen men utan resultat. Såg en skådare på håll och vi gick för att prata med honom. En äldre man vid namn Håkan Skoglund, som innehöll den fina meriten att ha skådat med Gustaf Rudebeck, på den tiden det begav sig. Han hade pratat med några andra skådare och fått reda på att dom setts ner mot golfbanehållet. Vi gick dit, men det var utan resultat. Vi delade på oss och jag och dottern gick mot bilen då vi mötte en annan skådare. En yngre kille vid namn Per Karsten. Han visste precis hur trastarna betedde sig på lokalen och visade var dom brukar hålla till. Han hade dessutom sett två stycken flyga i från ridån och ut på en liten gräskulle, med några buskar, i åkern. Efter en stund hoppade faktiskt båda fram och jag och dottern kunde tacka för hjälpen och fortsätta.

Körde till Hardeberga där Berguven varit rapporterad "på boet" dagen innan. Trots idogt letande hittade vi inga uvar. Vet inte om "boet" är det gamla boet rakt över från obsplatsen?

Kul dag ur fågel synpunkt, men tyvärr blev jag sämre igen när jag väl kom hem, så det var kanske rätt dumt att åka ut, ur hälso synpunkt.

söndag 14 april 2013

Sen skådning....

 Drog inte ut förrän efter 15-tiden. Körde ner till Ängsnäset, då det setts en Svarthakad buskskvätta på Ljungen där. Det var inga som helst problem med att hitta denna hane, som satt längst, med bäcken som löper från kostallet. En ringmärkt individ med färgringar som komplement. Kombinationen var: grön över gul på vänster ben och gul över aluminium på höger ben.





Svarthakad buskskvätta (Saxicola rubicola)

Gick sedan ner till Lagunen på Ängsnäset och spanade av. 3 hanar + 2 honor Snatterand, ca 100 Krickor, ca 10 Stjärtänder, 14 Skedänder och en honfärgad Blå kärrhök som drog förbi, blev resultatet av det besväret. Drog sen bort till Falsterbo stadspark och gick en runda där. En del rastande Rödvinge- och Taltrastar var där att kika på. En Gransångare sjöng lite försiktigt och bland de cirka 100 Kungsfåglarna fann jag en Brandkronad kungsfågel också. Den födosökte en del på marknivå och var kvar när jag lämnade stället vid 18.40.


Brandkronad kungsfågel (Regulus ignicapilla)


måndag 1 april 2013

Ny månad, nya MånX.....

Idag gjorde vi försök på nya månadskryss. Både Hökuggla och Vitvingad trut var ju sedda i går, så det fanns ju goda chanser på att vi skulle kunna klämma in båda. Vädret var riktigt gott med sol, klarblå himmel, svag - ökande till måttlig NO vind, mycket god sikt och -3 till +4°C.

Hansi hämtade mig 07.00 och vi for raka vägen ut till Skrylle backar. Vi läste in oss på kartan och gick sedan perfekt för att gå rakt på Hökugglan. Den var ganska snäll och brydde sig inte speciellt mycket om oss, så vi vågade smyga oss lite närmare. Den flyttade sig tre gånger, men vi förstod att det inte handlade om oss, utan snarare om att den spanat av området där den satt och spanade på. För sedan när vi stod och fotograferade den, gjorde den ett utfall snett framför oss och slog en sork. Därefter drog den upp i ett träd en bra bit från oss och sedan ytterligare en bit bort till en stor torraka, där den kunde avnjuta sin frukost.

Hökuggla (Surnia ulula)
Hökuggla (Surnia ulula)
Hökuggla (Surnia ulula)
Hökuggla (Surnia ulula)

Bra start! Vi körde därför bort till Flyinge Kungsgård och gick ner till dammen för att spana efter den Vitvingade truten. Den var dock inte där, så efter en stunds spanande och väntande, beslöt vi oss för att primärskåda borta i Vombsänkan för att återkomma fram mot eftermiddagen.

Fikade på en uppdragen brygga vid Ringsjöns utlopp och solen värmde faktiskt riktigt skönt. Fruset och förvånansvärt lite vatten vid Vombsjöns västra ängar. 14 Tranor långt i norr och 5 Tofsvipor som drog förbi spädde på vårkänslan. Vi styrde därefter kosan mot Vombsängar. Spelande Storspovar, Enkelbeckasiner, enstaka Tofsvipor och två "projekt-storkar", var det enda notabla på denna lokal, så vi fortsatte ner till Silvåkratornet. Ganska mycket bilar på parkeringen, men ingen i tornet. En ganska stor vak mitt i sjön, med en del fågel i. 1 Snatterands hane, 2 Gråhakedoppingar och 66 Salskrakar var väl glädjeämnet här. Körde vidare till norra sidan av Krankesjön, cirka 1 km väster om Lottagården. Tog inte lång tid innan vi fann Varfågeln som varit rapporterad här ett tag, men i går blev bestämd till rasen Homeyeri. Den var dock ganska stissig och födosökte sig hela tiden bortåt, så vi kunde inte verifiera om rasningen var korrekt.

Vi körde sedan tillbaka till Flyinge och där träffade vi Tommy Holmgren och snackade en stund med honom, i väntan på truten. Det var en del trut i omlopp, men inga större mängder och den Vitvingade var inte bland dem, så det blev inget 2:a månadskryss för oss idag, tyvärr. En massa andra trutar, kråkfåglar och storkar flög däremot runt och jag kunde inte låta bli att ödsla en massa foton på dom.

Körde sedan hemåt för att anlända hem vid 15-tiden.

Råka (Corvus frugilegus)
Vit stork (Ciconia ciconia)