onsdag 24 december 2014

God Jul & Gott Nytt År....

I år blev det 2 olika julkort! Varför? Vet inte riktigt? Kanske för att jag hade svårt att välja vilket foto jag skulle använda. Kan bli smärtsamt i längden, om det visar sig att jag i framtiden kanske inte tagit nåt vinterfoto, som passar som julkort. Men den gången tar man kanske ett helt annat motiv?

Skäggmes (Panurus biarmicus)

Kungsfiskare (Alcedo atthis)

torsdag 18 december 2014

Årets resemål 2015.....

Resetidningen Vagabond har gjort en lista över de hetaste resmålen för 2015. Inte nog med att dom tagit fram 10 olika destinationer som dom förutspår kommer att vara "da shit" för kommande året, dom  har också delat in dem i olika kategorier, som vänder sig till specifika grupper av resenärer. Kul grej! Synd bara att man inte har råd att resa något.

Listan lyder:

1. Istanbul, Turkiet - Årets resmål
2. Málaga, Spanien - Årets weekendresmål
3. Nordöstra Indien - Årets naturresmål
4. Tasmanien, Australien - Årets äventyr
5. Mallorca, Spanien - Årets charterresmål
6. Mykonos, Grekland - Årets sol & bad
7. San Francisco, USA - Årets familjeresmål
8. San Sebastian, Spanien - Årets matdestination
9. Wien, Österrike - Årets storstad
10. Transsylvanien, Rumänien - Årets ekodestination

fredag 21 november 2014

Härfågeln i Eldsberga....

Härfågeln (Upupa epops) som jag var och besökte i Eldsberga i Halland i helgen som gick, blev ju infångad och körd till nån veterinär/viltvårdare i närheten. Det var många som reagerade på detta tilltag. Åt båda håll. D.v.s. att det delade skådarna i två läger. De som tyckte att det var rätt, för att fågeln såg ut att behöva vård för sin skabbiga vinge. De som tyckte att det var fel, för att fågeln kunde ju flyga och hittade gott om mat. Jag tillhörde den sistnämnda gruppen, då jag tycker att naturen ska sköta sig själv, om det inte är så att människan ligger bakom lidandet hos varelsen ifråga. (T.ex. vid oljeutsläpp o.s.v.) Men här rörde det sig om en fågel som antagligen flugit fel från sydligare breddgrader och som KANSKE inte skulle kunna flyga söderut och passera sundet för att komma ner till kontinenten.

Hur som helst så kunde ju de som fick in fågeln inte hjälpa den på något som helst vis, utan den dog ju kort därpå, i fångenskap istället?! Onödigt gjort, tycker jag, fastän jag vet att människorna som fångade in den bara ville hjälpa den. Men man sätter för mycket mänskliga känslor på djur ibland tror jag!!

Här ett litet minne av mötet med fågeln i fråga. (Vet inte varför i hela fridens namn jag vände på kameran mitt i allt????)


tisdag 18 november 2014

Fotoarter räknade.....

Har nu gått igenom mina bilder på Flickr och räknat dem. Det är stor möjlighet till att jag missat någon eller några arter, för jag fick justera min tidigare siffra på vad jag trodde att jag hade foto på. Neråt!!! Jag hade 1344 trodde jag, men nu efter räkningen så står den nya siffran på 1335 olika arter fotograferade i världen. I Sverige är siffran 236!!

Tilläggas ska dock att jag ännu inte gått igenom och laddat upp mina bilder i från Ghana. Där lär det bli ett par nya arter till, men troligen inte så många så att jag spräcker 1400 gränsen. I Sverige vet jag att jag har åtminstone ett par arter till som jag fortfarande inte har lagt upp. Får återkomma med nya siffror så småningom.

söndag 16 november 2014

Novemberkryss på Härfågel...

En Härfågel (Upupa epops) har uppehållit sig i Eldsberga i södra Halland ett par dagar. Nu är det helg och jag tänkte att jag skulle dra upp dit och klämma in den på novemberlistan. Sagt och gjort. Den var rapporterad som mycket skygg och många trodde att den var skadad, då den hade en "tilltufsning" i ena vingen. När jag kom dit visade den sig MYCKET orädd och knallade runt bland oss ditresta. Man kunde helt enkelt bara se åt vilket håll den gick, gå 15 meter åt det hållet och lägga sig ner för att invänta bästa fotoläget. Då gick den bara rakt förbi en på endast ett par decimeters avstånd.

Tyvärr hörde jag på plats att folk tyckte man skulle fånga in den, då de tyckte den såg skadad ut. Den var inte mer skadad än att den kunde flyga, vilket den gjorde ett par gånger under den tiden jag var där. Den hittade en hel del att äta, så den var nog inte utmärglad. Hörde sen på kvällen att folk hade fångat in den och kört den till nån veterinär/viltvårdare. Varför inte låta naturen ha sin gilla gång?!

Bilderna här är bara tagna med min mobilkamera!!!!

Nicklas Nordbeck in action.

På klappavstånd.

Gäller att ha bra närgräns på objektivet.

Linslus.

Nicklas Nordbeck har valt kamera.

Extremt närgången!!!

Uppvisning!

Ostörd.

söndag 9 november 2014

Backsvala i november....

Idag larmade Tomas Svensson en sen Backsvala (Riparia riparia) från Kåsen i Limhamn. Jag for dit och träffade Tomas på plats och efter en liten stunds sökande kom den så åter och visade upp sig. Nytt månadskryss för november. Det tackar jag för!

Backsvala (Riparia riparia)

Backsvala (Riparia riparia)

tisdag 4 november 2014

Fiskgjuse och Rosenstare.....

I slutet av oktober kom det ett larm om en stationär Fiskgjuse (Pandion haliaetus), som höll till i Björkelundadammen utanför Oxie. Många spekulerade i om den kanske skulle stanna tills november, då den blir högintressant för många månadskryssare. Så igår sågs den vid ett par tillfälle, trots den tjocka dimman. Idag var det strålande solsken på morgonen och som upplagt för att den skulle ses igen. Vid 10.30 kom så ett larm om att den setts, men det tog ett tag innan jag fick tummarna loss och körde ut.

Väl vid Björkelundadammen insåg jag att det var ganska disigt. Inte så att det skulle störa, att upptäcka den, om den var kvar. Spanade av dammen från grusvägen som går norr om, men utan att hitta den. Körde ner till parkeringen och mötte en annan skådare där. Jag försökte spana av dungen nordost om dammen, men det enda jag hittade var Ormvråk (Buteo buteo) och Glada (Milvus milvus). Plötsligt kom en större fågel glidande på långt håll och jag kollade upp den i tuben. Det var dock bara en Trana (Grus grus) och den drog förbi på ganska nära håll. En annan skådare slöt upp och strax där efter kom gjusen glidande in från söder. Den cirklade runt ett par varv över sjön och sedan slog den sig ner på baksidan av ett avlövat träd, sydost om dammen. Den andra skådaren tittade på sin telefon och sa att det senaste larmet var från Torekov och gällde Rosenstaren (Pastor roseus) som setts där tidigare i veckan, att den var kvar. Hmmm, kanske läge för nytt fotokkryss!?? Jag beslöt mig för att dra dit direkt nu, eftersom Fiskgjusen var inhängd. Precis när jag skulle hoppa in i bilen så flög det över en gammal Pilgrimsfalk mot sydost.

Trana (Grus grus)

Jag körde raka vägen upp till Torekov och anlände dit 13.30. På vägen upp dit mulnade det på en hel del. Körde ner till vattnet och kom precis så jag fick se tre Toppskarvar (Phalacrocorax aristotelis) stå på Svarteskär. Men ingen Rosenstare syntes till. Snackade runt med några skådare för att få lite info, men det verkade rätt svårt. Efter en del snokande runt på stranden och på Lundstensgatan (där den setts) och närområdet, så fick jag nog och körde över till revet, norr om hamnen. 

En mink med nån typ av tånglake sprang runt på en av stenbryggorna. Gick ända bort till själva revet så jag fick bättre överblick och det resulterade i en Kustpipare (Pluvialis squatarola) och 11 Skärsnäppor (Calidris maritima). En adult Havssula (Sula bassanus), 2 gamla Tretåiga måsar (Vissa tridactyla) och en Tordmule (Alca torda) flög förbi en bit ute över havet, mot söder. Men inga starar, så jag drog ner till byn igen.

Väl där hittade jag en liten flock med starar. Det var dock bara vanliga starar och helt plötsligt var dom bara puts väck. Fick för mig att det kanske var så att dom dumpat Rosenstaren och att den i så fall hade tagit sig ner till Lundstensgatan igen. Körde ner dit, men inte ett spår av den. Pratade med en tjej och en kille jag stött på ett par gånger tidigare under sökandet. Dom hade inte heller sett den. Nu började det bli ont om tid, för jag var snart tvungen att köra hem. Tog ett span till på stranden och tänkte att det sista jag skulle göra var att köra förbi Lundstensgatan och när jag gjorde det så ser jag tjejen och killen stå och kika upp mot ett litet träd inne på en av tomterna. Och där satt den!! Ganska dåligt ljus mot den mulna himlen, men helt plötsligt kunde den inte stå emot vindruvorna som växer mot en av husväggarna. Och då fick jag ett par bilder. Sen blev det att styra hemåt med ilfart.

Rosenstare (Pastor roseus)
Rosenstare (Pastor roseus)
Summa summarum av dagen blev ett nytt fotokryss i form av Rosenstaren. Ett nytt novemberkryss i form av Fiskgjusen...... Trodde jag!!!! Vad jag inte tänkte på när Tranan kom flygande, var att november är den enda månaden som jag saknar Trana i. Så det blev inte bara novemberkryss av den också, utan det blev GOLDEN på Trana i och med denna obs!!!

fredag 10 oktober 2014

Ny handjagare....

Så var det då äntligen dags att byta upp sig. Efter 19 års trogen tjänst får nu min gamla Swarovski SCL 7x42 gå  pension. Ny medarbetare runt halsen kommer från och med nu att vara en Swarovski Swarovision 10x42!

Har under en längre tid funderat på att byta upp mig till en 8,5 eller 10 gångers förstoring, så att man kan slippa asa med sig tuben, framförallt på resor, då det slukar en enorm mängd med vikt och utrymme. Har försökt sälja min handkikare på nätet, bl.a. på SOF:s hemsida, men ingen har nappat på det. Hade begärt 6.500:-, då den är i mycket gott skick och har varit inlämnad på Swarovski vid 2 tillfällen och bägge gångerna har den kommit tillbaka uppgraderad och i nyskick. Men jag vet inte om folk reagerar på att den varit inlämnad och därmed tror att det är en "problemkikare".

Nu har jag tröttnat och tog kontakt med Naturbokhandeln och dom tar emot inbyteskikare, men ville först se den innan dom satte ett pris på den. Det är väl fullt förståeligt, så därför har det dröjt tills jag nu ska besöka Öland.

Markus Tallroth som jag fick som expedit, tyckte verkligen att den var i ett mycket gott skick. (Som jag sa!!) Jag hade sagt för mig själv att 4000:- är nog ett rimligt pris, men jag vill ha 4500:-. 5000:- får kanske ses som ett drömbud och 3500:- så vet jag inte om det är lönt att dölja den, då får jag nog fundera lite. 3000:- är helt uteslutet, då behåller jag den och köper min nya kikare nån annanstans. den är ju trots allt 19 år gammal, men där är 11 års garanti kvar och Swarovskis garanti är som sagt var av världsklass. Den nya jag kommer att köpa har bara 10 års garanti, dvs 1 år kortare än min redan 19 år gamla trotjänare!!! Markus erbjuder mig 5500:- för att den är i så gott skick. Han ser att dom har bytt ut både linser och okular, när den varit inlämnad. Den har nämligen inte det "gula sticket" i bilden, som denna generation kikare hade från början. Det var ett glädjande besked och därför tar jag farväl av den gamla "vännen"!

Gammal och ny, sida vid sida!

Nya kikaren på plats!

torsdag 2 oktober 2014

Nytt kryp.....

Idag jobbade vi på Kroksbäckskolan och där hittade jag en varelse jag aldrig sett förut. Dokumenterade den med min mobilkamera och kunde därför identifiera den när jag sedermera kom hem. Det visade sig vara en Pantersnigel, även ibland och kanske mer rätt kallad Leopardsnigel, med tanke på teckningen den har. Nytt "slemdjurskryss" i varjefall.

Pantersnigel (Limax maximus)

fredag 12 september 2014

Tråkiga nyheter.....

Idag nåddes jag av mycket tråkiga nyheter. En fågelskådare, vid namn Lasse Larsson, som jag fått möjlighet och äran att träffa och resa med, har efter en ganska lång tids sjukdom gått ur tiden. Enligt uppgifter så avled han stilla och lugnt i sitt hem söndagen den 24 augusti.

Jag hörde talas om Lasse Larsson redan någon gång i slutet av 80-talet och om hans brinnande intresse för allt vad fåglar, och kanske framför allt taxonomi, hade att göra. Jag träffade honom dock aldrig och han var som en vandringssägen i min värld. 2009 fick jag möjligheten att följa med på en resa till Peru. Denna var anordnad i eget regi av en grupp skådare som kände varandra väl. Några platser behövde dock fyllas ut, för att resan skulle kunna hålla en hygglig budget, och det var där jag och bl.a. Lasse Larson kom in i bilden. Jag hade stora förväntningar om vad detta nu var för man och jag målade upp en bild av en ganska torr och allvarlig man, i stil med en engelsk universitetsstofil. Men jösses vad mina förutfattade meningar kom på skam. Han var istället en väldigt öppen och lätt person att prata med och verkade alltid uppriktigt intresserad av vad man hade att säga. Han liksom sög i sig all information om fåglar, om det så bara var vad det var man hade sett på senast besökta lokalen eller om det var en invecklad avhandling om kvalster i fåglars fjädrar. Frågade man honom om någonting kom han alltid med väldigt uttömmande svar och kunde hålla hov i princip hur länge som helst. Som den göteborgare han var så förstod han sig på skämt också.

Under Peruresan 2009 berättade han för mig om sitt stora livsprojekt. Ett program som innehöll alla världens fåglar med foton och all annan information. Det var naturligtvis inte bara arterna utan också ner på rasnivå. Han undrade om jag var intresserad av att hjälpa till med att bidra med bilder från mina olika resor och det var jag. Som tack fick jag ett annat program som han gett ut, nämligen Sveriges Fåglar. Jag har ett gammalt program till min PC som är Bird of the World, men det är väldigt inaktuellt. Tyvärr fick jag aldrig se det nya programmet och jag måste säga att jag undrar om det inte var lite fel av Lars att tro att det skulle ligga på en CD-Rom skiva istället för att i så fall vara ett program köpt direkt på nätet. Då hade man kunnat uppdatera programmet på ett helt annat sätt, vilket alla inblandade nog hade tjänat på. Programmet lär innehålla mängder av fantastiska bilder som Lars hade fått sig tillskickade av folk från hela världen. Där hade han verkligen använt sig av sin förmåga att skapa kontakt med alla möjliga människor.

Lasse ringde mig en 2-3 veckor innan han dog. Det var samma energiska röst som vanligt och han ville ha lite uppgifter om var och när jag hade tagit lite bilder från ett par olika resor. Han bad mig även om att få bilder från min Ghanaresa, men jag sa att det är ett ganska styvt jobb att sortera ut de bilder som är något att ha och att sedan redigera dem. Han sa då att det fanns kanske inte så mycket tid att spela på, men att jag gärna fick sända över dem via mail, vilket han aldrig velat förut. Kanske kände han på sig att slutet var nära? Han bjöd dock in mig att komma och hälsa på honom i hans bostad utan för Färjestaden på Öland, om jag hade vägarna förbi nu i höst. Han sa att han hade en massa böcker som jag kanske skulle vara intresserad av att se. Det lät väldigt spännande och jag var djupt smickrad över att Lars Larsson hade bjudit hem mig att besöka honom. Jag hade faktiskt planerat in ett Ölandsbesök, så det passade ju bra.

Nu blev det dock aldrig så och det kan kännas väldigt sorgligt att jag inte fick träffa honom en sista gång. Kanske det inte hade varit en trevlig syn, då jag minns när jag träffade honom som hastigast i våras och kommer ihåg en tynande man. Så det var kanske trots allt bättre att ha samtalet per telefon och minnas honom genom hans urgöteborgska dialekt istället.

Mina tankar går förstås till hans fru Kitten, som jag träffade första gången tillsammmans med Lars när vi stötte ihop på en resa till Cape May i USA 2010. Även hans son Erling, som jag dock aldrig fick träffa, men som han talade så gott om och som hjälpte honom med hans datorprojekt.

Vila i frid Lars!

Du kommer att finnas i mitt minne, speciellt när jag kommer att besöka Öland.

måndag 11 augusti 2014

Nya kängor....

Så fick jag ÄNTLIGEN tummarna loss och fick köpt mig ett par nya kängor. Jag har ju haft vägarna förbi XXL, som ligger i Väla i Helsingborg, ett par gånger och frågat om deras Meindl Island kängor, som dom skulle ha ett mycket bra pris på. Men min storlek har inte funnits och jag har ringt flera gånger och förhört mig om dom fått in dem i lager, men icke!! Förrän nu! Så jag for upp och provade ut ett par Meindl Island MFS Active, i storlek 8 (42). Det bästa av allt var ju att dom hade en drive på dem till det fenomenala priset 1.699:-!!!

Provade direkt!!!

lördag 19 juli 2014

Sparvhök på besök....

Råkade titta ut genom vardagsrumsfönstret och såg att det kom en fågel i snabb flykt och landade på en balkong på huset mitt över gatan. Såg snabbt att det var en Sparvhök (Accipiter nisus), så jag sprang snabbt in och hämtade kameran, som stod i andra rummet. Öppnade försiktigt balkongdörren och krälade ut på golvet. Stack försiktigt upp huvudet över kanten på balkongräcket, med kameran tätt efter. Hann få den i sökaren och fick fokus, ett par skott och sedan tyckte inte Sparvhöken att det var kul längre, så den fortsatte sin färd över gården, på jakt efter nåt ätbart.

Sparvhök (Accipiter nisus)

onsdag 16 juli 2014

Nytt julikryss....

Efter att ha fixat med lite småpyssel efter jobb, såg jag att Tuvsnäppan i Örtofta sockerbruksdammar fortfarande var kvar. Den hade setts under större delen av dagen i den sydvästligaste dammen, den med en Backsvalekoloni i. Jag samlade därför ihop mina grejor och styrde bilen dit åt.

Väl där blev jag bryskt påmind om den dryga promenaden bort till dammarna från parkeringen. Väl framme vid dammarna hade jag ett fasligt show att hitta den uslingen. Det var gott om Grönbenor (Tringa glareola), uppskattningsvis runt 80 stycken. Cirka 5 Skogssnäppor (Tringa ochropus) var där också, liksom 3 Mosnäppor (Calidris temminckii), 1 Småsnäppa (Calidris minuta) och hela 26 Drillsnäppor (Actitis hypoleucos). Mindre strandpipare (Charadrius dubius) var där också, minst 9 stycken var uppe och flög på en gång.

Jag gick runt den sydvästliga dammen och spanade även av de andra tre dammarna, utan resultat. Det var när jag gick ett varv till runt den sydvästliga som jag upptäckte den i en liten sumpvik med ganska gott om vegetation. Jag gick över på den sidan av dammen, men kunde inte hitta den. Alla Grönbenor for runt i tid och otid och plötsligt lyfte 62 av dem och drog mot söder. När jag stod och kollade dessa hörde jag ett läte i en liten sumppöl alldeles bredvid mig och minsann om inte Tuvsnäppan (Calidris melanotos) stod där. Den verkade ganska vaksam, men stod bara och tittade på mig, när jag satte på kameran och satte mig ner på huk och brände iväg ett 20-tal rutor. När jag skulle titta på displayen hur bilderna blev lät den igen och tog till vingarna. den flög ut och ställde sig i mitten av dammen.

Nöjd med ett nytt julikryss började jag vandringen tillbaka till bilen och väl vid denna, så upptäckte jag att det tagit mig två timmar att expediera den.

Tuvsnäppa (Calidris melanotos)

söndag 13 juli 2014

Skånekryss på Ökenpipare.....

Hade egentligen tänkt dra till Österlen, men fick den kryptiska koden "Ska du med?" av Hansi. Efter lite lirkande hittade jag informationen om att det upptäckts en Ökenpipare på Nabben.

Jag hoppade in i bilen och körde snabbt ner, men fick en mindre dos av Falsterbo Horseshow från och med Ljunghusen. Det gjorde tack och lov inget med lite bilköer, för när jag väl kom ner till Nabben, var fågeln bevakad av ett 20-30-tal skådare. Den stod och vilade ute på västra reveln av Måkläppen. Jag fick en snabbobs i Hansis tub och kunde därefter ställa in den i min egen.

Ingen drömobs och eftersom det inte var Sverigekryss, inte ens julikryss, men väl Skånekryss, så gjorde jag processen ganska kort och drog mig tillbaka mot bilen. Pratade med Hansi på vägen tillbaka och han skulle till Gröna jaktstugan, så jag bestämde mig för att dra till Holan, på andra sidan Foteviken. Sagt och gjort.

Väl där träffade jag Jonas Holmqvist och vi kunde avnjuta ett stort antal Grönbenor och massor av Brushanar, samt en ung Rödspov. Min målart på lokalen var dock Myrsnäppa, men av det blev det inget. Där emot så hittade vi 4 Mosnäppor vilket blev årskryss. Hansi anslöt så småningom och efter det så körde jag hem.

måndag 16 juni 2014

Bokprojekt....

I höstas blev jag kontaktad av en man från ett engelskt bokförlag, Bloomsbury Publishing, angående att dom ville använda ett par av mina bilder till ett bokprojekt. Det handlade om en ny bok om alla världens hackspettar. Dom bad mig sända en 7-8 bilder på lite olika arter.

Nu är boken färdig och jag sitter nu med ett exemplar som jag mottog idag. Woodpeckers of the World, The Complete Guide. Författaren av boken är Gerard Gorman. Det blev till slut 4 av mina foto av lika många arter som dom använde sig av i boken.

Boken är en över 500 sidor tjock historia med mängder av fina färgfoton av världens alla hackspettsarter. Även Göktytor och Piculeter är med i boken. Utbredningskartorna är kanske inte så precisa som man kanske kunde ha förväntat sig av en specialbok utgiven 2014. Texterna är ganska korta och komprimerade, men innehåller det mesta man kan behöva veta.

Woodpeckers of the World, The Complete Guide
av Gerard Gorman
De bilder som dom använde sig av, som är mina är följande:

Elliot's Woodpecker (Dendropicos elliotii), hane, sidan 209
Brown-backed Woodpecker (Dendropicos obsoletus), hona, sidan 217
Sulawesi Woodpecker (Dendrocopos temminckii), hane, sidan 221
Downy Woodpecker (Picoides pubescens), hane, sidan 273




torsdag 29 maj 2014

Hornuggleungar....

Såg på Svalan att det setts en adult Hornuggla med tre ungar vid Husie mosse. Jag var ensam hemma, så jag tänkte att det var bara att dra ut där.

Väl där hittade jag stället som dom skulle hålla till vid och tre skådare var på plats, men hade inte sett något. Jag gick en runda och när jag gick en extra runda och jag tittade extra noga nu. Hittade fortfarande inget, men när jag gick rundan baklänges så hittade jag en av ungarna som satt väl dold, men avtecknade sig som en siluett. Jag gick runt och fick en hygglig obs, men svårt att fotografera, då det var mängder med smågrenar i vägen. Så av 31 bilder sparade jag endast 2!

Hornuggla (Asio otus)

Körde sedan bort till Husie alkärr där en Flodsångare suttit och sjungit i slutet av förra veckan. Jag kom ner till ängen där den skulle hålla till och mycket riktigt så sjöng den en bit bort. Jag väntade en stund och döm om min förvåning, när den plötsligt kom flygande och landade i gräset cirka 10 meter från mig. Men den var helt uppslukad av allt midjehögt gräs. Jag stod på stigen och plötsligt såg jag hur den sprang ut på stigen och kilade i väg längst denna, som en liten mus! Hann aldrig med att ens tänka tanken om att lyfta kameran, för det gick så fort, men en kul obs.

söndag 18 maj 2014

Nytt försök på Vitvingad.....

Tänkte att jag skulle ut en runda och plåta idag. Det blev lite sen start och efter att ha pratat med Martin så bestämde jag mig för att åka ut till Löddesnäs, där det suttit en Trastsångare och sjungit hela morgonen. På väg ut till Bjärred tornade sig mörka moln upp, precis enligt väderprognosen. Varför måste dom ha rätt just idag?!

Anlände till Löddesnäs 12.35 och då började det regna. Jag svidade om till regnkläder och begav mig ut på spången och hörde ganska snart en Trastsångare på håll. Trodde  att den nog skulle bli lättare att få tag på från tornet, så jag traskade dit. Väl vid tornet upptäckte jag att den satt en bit ut i vassen även från detta håll, samtidigt som det började regna ganska ordentligt. Jag sökte skydd i trappan i fågeltornet, men kunde inte se Trastsångare, men hörde den bra i varjefall. Beslöt mig för att retirera och ge vika för regnet.

Körde upp till Linnérundan i Kristianstad och gick en runda där, men utan att ha nåt speciellt. Gick aldrig runt Isternäset, p.g.a. det skulle ta för lång tid. På väg tillbaka till bilen hördes en Gräshoppsångare sjunga.

Buskskvätta (Saxicola rubetra)
Körde vidare till Herculesviken och parkerade vid den västra parkeringen. Jag hann precis ut och gå cirka 150 meter, innan himmeln öppnade sig igen. Tack och lov var jag så pass nära bilen att jag hann precis in innan det värsta skyfallet började. Körde därför runt till parkeringen vid gamla industriområdet. Där kom en kille gående med kikare. Han var totalt dyngsur, men kunde meddela mig om att där var Vitvingade tärnor som flög runt i dammarna. Bra!

Vitvingad tärna (Chlidonias leucopterus)
Vitvingad tärna (Chlidonias leucopterus)










När det slutat regna gick jag ner till dammarna och kunde hitta 18 Vitvingad och 9 Svarttärnor. Rördrom tutade i vassen, en Lärkfalk, en Fiskgjuse och en Havsörn drog förbi på avstånd. Ljuset var dock dåligt och tärnorna flög lågt över vassen och det gick fort när dom flög förbi. Så det blev inte några speciellt bra bilder.

Svarttärna (Chlidonias niger)

Sävsparv (Emberiza schoeniclus)
Skäggdopping (Podiceps cristatus)










När jag körde tillbaka mot Kristianstad så gick där ett par av Rapphöns i vägkanten. Endast andra gången jag ser det i år.

Svängde in om Näsbygård för att lyssna om den Flodsångare som var rapporterad där ifrån kanske satt och sjöng. Tog en förbaskad tid innan jag lyckades hitta rätt. Väl på plats var det inte mycket fågel som lät, men där..... Nej, det var bara en Gräshoppsångare som sjöng, tyvärr. Lämnade stället 21.50 och påbörjade den långa hemfärden.

fredag 16 maj 2014

Inflax av Vitvingade tärnor.....

Ett massivt inflöde av Vitvingade tärnor drabbad Skåne idag. Naturligtvis var man på jobb och kunde bara följa vad som hände via LineBand.

Men efter jobb så gjorde jag klart för frun att jag behövde sticka iväg en snabb sväng för att försöka plåta en ensam individ som höll till i Björkelundadammen. For ut dit och jodå, den var kvar, men tyvärr höll den till i andra änden av dammen. Lite långa avstånd, men jag tog nästan 160 bilder och av dem blev det endast 4 kvar!

Inga riktigt vassa, men man ser ju vad det föreställer.

Vitvingad tärna (Chlidonias leucopterus)
Vitvingad tärna (Chlidonias leucopterus)
Vitvingad tärna (Chlidonias leucopterus)
Vitvingad tärna (Chlidonias leucopterus)

torsdag 15 maj 2014

Kort kvällskådning....

Hade dottern själv på kvällen, men lät inte det hindra mig från att fara ut en snabbrunda till Gässie ängar. Där hade det rapporterats Gräshoppsångare. Det gick bra. Den sjöng, men ville inte vara med på bild tyvärr. Däremot dök det upp en Gök inom skotthåll, så den fick vara med istället:

Gök (Cuculus canorus)

måndag 21 april 2014

Kaspisk pipare på Öland....

 Igår dök det upp en Kaspisk pipare på Öland och det skulle senare visa sig att det var samma fågel som setts i Södermanland för ett par veckor sedan. Vi var överens om att vi måste dra på denna snygga art, fastän jag sett den i Sydafrika så väl som i Indien. Det var ju trots allt ett Sverigekryss som hägrade.

Väl på Öland körde vi förbi Vickleby och där stod det faktiskt en Älg. Om än med ganska klena små horn, så är det inte varje gång man är på Öland som man ser Älg. 

Älg (Alces alces)

Osså in i skogen....

Vi fortsatte sen snabbt mot Görans dämme där den Kaspiske hade setts och det var bara att följa strömmen av skådare för att komma till rätt plats. Väl där gjorde den oss inte besvikna, utan vi kunde avnjuta den på ett fört i en dryg timme. När vi sett oss mätta på den och försökt få lite bilder rullade vi söder ut mot Udden för att kanske kunna få syn på den Dammsnäppa som larmats där ifrån.

Kaspisk pipare (Charadrius asiaticus)









I höjd med Mellby stannade vi när vi såg en kärrhök som såg ganska slank ut. Lurig, men med foto fick vi sedan hjälp med att arta den till en Stäpphök. En Röd glada flög även förbi vid samma ställe.

Stäpphök (Circus macrourus)






Röd glada (Milvus milvus)

Vid Udden sågs, av det som var värt att notera, ytterligare två Röda glador, 1 Gröngöling, 9 Snatteränder, 1 hane Årta och Dammsnäppan. En hane Gråsparv fick vara med på bild, då han satt snålt på en av staketstolparna.

Gråsparv (Passer domesticus)

På väg hemåt Körde vi inom Herculesviken där det gick en Vit stork och Rördrom hördes tuta samt att flertalet Lövsångare satt och sjöng. Härligt vårtecken. På Håslövsängar kunde vi hitta en enda Rödspov och räkna in 62 rastande Tranor

Lämnade 17.35 med siktet inställt mot Malmö.