söndag 16 februari 2014

Kattuggla i Botan....

Hann ut en liten runda idag innan vi skulle ha hem lite familjemedlemmar på fika. Stack ut vid 09.30 och styrde mot Vombsänkan. Tyvärr var det lite mulet och det blåste en hel del, men jag ville inte ge mig ut till kusten, fastän det kanske skulle kunna ha varit mer rörelse på fåglarna där.

Första stoppet blev Vombs fure. Stannade bara ett par hundra meter från bebyggelsen och det gav resultat. Entita, Tofsmes och Nötväcka blev årskryss, men där var även lite andra mesar, Kungsfågel och Trädkrypare. Körde tillbaka mot Vombs by och där flög ett par Gulsparvar in i en trädgård och landade vid ett fågelbord. Nytt årskryss!

Körde ut på Vombs ängar, trots att det stod en skylt om att det var avstängt vid bron. Nu började solen lysa igenom molnen och i västra delen av ängarna stannade jag för ett span. 31 Tofsvipor och 19 Gravänder var väl ett perfekt vårtecken, just när molnen drog sig undan totalt och solen dränkte hela landskapet i sina stålar.

Sädgås (Anser fabalis)
Strax söder om Silvåkra by stod det en del gäss. Grå-, Bläs-, Säd- och ett gäng Vitkindade gäss. Vid Silvåkratornet var det fullt av bilar, så jag hoppade över det stället. Kom i stället på att det setts Kattuggla i Botaniska trädgården i Lund. Inget rapporterat i år, men om det nu har rapporterats under olika år, så måste dom ju finnas där alltid. Jag körde via Södra Sandby och kom därför ganska rakt på "Botan".

Hade fått lite info av Martin om att jag skulle köra in från Tunavägen, men där fick man inte parkera. Ställde mig därför laglydigt utanför. Hittade tre holkar av ugglemodell, men naturligtvis var där ingen uggla i hålen, det trodde jag visserligen inte heller att där skulle vara, och inte heller i träden runt om. Så jag beslöt mig för att gå ut ur en annan liten grind, för att ta mig till bilen för hemfärd.

Men när jag väl kom ut på Olshögsvägen, så slängde jag en blick upp mot en av holkarna och döm om min förvåning, när det hade krupit upp en uggla i holköppningen och satt nu och päste i solen. Jag gick tillbaka in i parken och en Svartmes flög upp från några barrbuskar. Ugglan satt kvar och jag lyckades få ett par bilder, men det verkade som om den inte gillade att jag stannade på stigen nedanför holken, så den kröp tillbaka in i den igen.

Kattuggla (Strix aluco)
Sen var det bara att hoppa in i bilen och styra hemåt för fikat. På vägen hem lyssnade jag när Sverige tog OS-guld i herrarnas stafett i skidåkning. Perfekt avslutning!

onsdag 5 februari 2014

Skäggmes på kornet....

Det hade utlovats fint väder idag och det såg lovande ut när jag körde dottern till dagis. Funderade lite över vart jag skulle köra och kom fram till att jag skulle undersöka uggleträdet på Bulltofta. Kunde dock bara konstatera att någon uggla nog inte vill visa sig där på dagtid.

Tänkte att det kanske var läge för Lunds reningsverk, men ändrade planerna och styrde kosan mot Falsterbo. Väl vid Svågertorp var det som att köra in i en vägg av dimma. Tog ett nytt beslut och vände bilen än en gång, för färd mot Löddesnäs. Tänkte att det kanske gick att snoka efter Rördrom eller Skäggmes.

Började med att köra ner till Borgebys reningsverk och gå ner till den lilla båtplatsen där. 16 Skogsduvor (Columba oenas) flög runt på ett fält, men i övrigt var det väldigt magert. Gick tillbaka till bilen och stötte då en Morkulla (Scolopax rusticola), nästan precis där jag gått innan. Den flög mot husgruppen öster om reningsverket. När jag körde upp mot husen såg jag att där faktiskt var en liten vattensamling i en svacka, omgärdad av träd. Tänkte att där kunde den eventuellt ha fält. Jag spanade från bilen och bestämde mig sedan för att ta ett varv runt pölen och spana noggrant efter kullan, för att eventuellt kunna få foto på den. Jag hann gå 3 meter då den lyfte på nytt, cirka 10 meter från mig. Denna gången tog den rejält till vingar och försvann bort mot en större dunge.

Blå kärrhök (Circus cyaneus)
Blå kärrhök (Circus cyaneus)











Körde bort mot Löddesnäs och hade en flock på 20 Starar (Sturnus vulgaris) på vägen ner mot parkeringen. Träffade Kristian Stålh och snackade en stund med honom. Gick sedan ut på den nybyggda rampen, som går genom vassen ut mot vattnet. Träffade en "camo-kille" som också var ute efter att plåta Skäggmesar. Vi stod och pratade en ganska lång stund och Skäggmesarna var inte alls samarbetsvilliga. En Blå kärrhökshona (Circus cyaneus) drog snabbt förbi och det var bara jag som hann reagera på den, innan den försvann lågt över vasshavet. Två Pilgrimsfalkar (Falco peregrinus) passerade på ganska hög höjd och där blev det inga bilder. Det såg ut som om dom höll på med någon slags uppvaktning, med eventuellt bytesöverlämning.

Skäggmes (Panurus biarmicus)

Camo-killen gav sig, för att köra mot Husie mosse, men jag stannade kvar. Och tur var väl det. För det tog inte lång stund innan ett gäng Skäggmesar (Panurus biarmicus) hade den goda smaken att visa upp sig ganska fint. Några foton blev det att kunna publicera. Kul! Efter drygt 3 1/2 timme på plats for jag mot Malmö för att hämta dottern från dagis.

Skäggmes (Panurus biarmicus)

Skäggmes (Panurus biarmicus)
Skäggmes (Panurus biarmicus)



Skäggmes (Panurus biarmicus)

Skäggmes (Panurus biarmicus)



söndag 2 februari 2014

Brednäsa och Brankare....

Slängde ett öga på Svalan och såg att någon hade rapporterat en Brednäbbad simsnäppa från Skanörs hamn. Stön! Jag var ju där igår och jag kan slå vad om att där inte var någon Brednäsa där då. Tog kameran och hoppade in i bilen för att styra mot Skanör. Väl där gick jag ut på södra piren och hittade simsnäppan alldeles söder om vågbrytaren, invid stranden. Ingen chans att den låg där igår. Jag stod ju och lurade precis där en längre stund igår.

Efter det körde jag bort till Clemensagervägen för att se om Trädlärkorna var kvar. Hittade dem precis vid vägen i höjd med lekplatsen, men var tvungen att köra bort en bit för att vända. När jag kom tillbaka, efter cirka 20 sekunder, var dom puts väck! Jag snokade runt lite i området, men kunde inte hitta dem. Snön hade ju smält undan rejält sedan gårdagen, så det  fanns ju mer barmark att leta föda på nu. Två Rödvingetrastar höll till en bit längre bort mot stallarna.

Körde bort till Kanalkiosken och gick in på vägen där den Brandkronade kungsfågeln hållit till. Hittade den ganska omgående. Hmm, var var den IGÅR?! Nåväl, nu var den här och den födosökte ganska snällt i granarna invid vägen. Några suddiga skott blev det på den, men det var kul att åter igen prova utrustningen.

Brandkronad kungsfågel (Regulus ignicapillus)
Brandkronad kungsfågel (Regulus ignicapillus)
Brandkronad kungsfågel (Regulus ignicapillus)
Svängde ner om kanalen och det enda notabla var fyra Rödbenor. Körde sedan mot Malmö och precis när jag körde ut på väg 100 vid Höllviken, såg jag en siluett på en av ledningsstolparna på södra sidan av vägen. Fick inte riktigt kläm på den i farten, så jag körde av vid Kämpingeavfarten, för att köra in mot Höllviken igen. Där kunde jag stanna i lugn och ro vid vägkanten och konstatera att det var en gammal Pilgrimsfalk som satt på stolpen. Bra avslutning på skådardagen.

lördag 1 februari 2014

Första gången med ny "glugg"....

Idag var det premiärfotografering med mitt nya (begagnade) objektiv! Har sett att Tommy Holmgren hade haft Trädlärkor nere i Falsterbo och tänkte att det är en art jag borde förbättra i mitt fotoarkiv. Susade ner till Falsterbo, trots att vädret kanske inte var det bästa. Ganska gråmulet och marken var fortfarande till mesta dels täckt med snö. Men och andra sidan har det ju sina fördelar med att det begränsar ju Trädlärkorna, till de få snöfria fläckarna, att födosöka på.

Jag hittade vägen där dom skulle finnas, men var tvungen att fråga några smågrabbar med pulkor om dom visste var lekplatsen fanns. Väl där hittade jag dem omgående. Använde bilen som gömsle och dom var inte helt lätta att få nära. Men med lite tid så var dom som närmast på cirka 6-7 meters håll.

Trädlärka (Lullula arborea)
Trädlärka (Lullula arborea)
Trädlärka (Lullula arborea)
Körde sedan ner till Skanörs hamn och gick ut på piren där. Det låg lite Salskrakar och Bergänder utanför hamninloppet. Tyvärr på för långt håll för att fota. En Skärpiplärka höll sig på avstånd och en Kärrsnäppa flög förbi. Jag försökte ställa mig i lä, men det var svårt i den snålkalla sydostliga vinden. En del av ankorna var uppe och flög runt och jag försökte lite med kameran mot dessa. När jag skulle ge mig av hemåt upptäckte jag en hona Svärta inne i hamnen. Hon var inte heller speciellt sugen på att visa upp sig fint, men jag lyckades få henne när hon simmade ifrån mig. Alltid nåt. Det var ju ny fotoart!

Salskrake (Mergellus albellus) hane
Storskrake (Mergus merganser) hane
Svärta (Melanitta fusca) hona
Körde sedan bort till Kanalkiosken för att kolla om den Brandkronade kungsfågeln, som Kerstin Norrman rapporterat för några dagar sedan, fortfarande var i krokarna. Men det gick inte. Ljuset blev bara sämre och sämre och det var bara en vanlig Kungsfågel som hoppad runt i buskarna. Så jag gav upp och körde hem.