lördag 19 juli 2014

Sparvhök på besök....

Råkade titta ut genom vardagsrumsfönstret och såg att det kom en fågel i snabb flykt och landade på en balkong på huset mitt över gatan. Såg snabbt att det var en Sparvhök (Accipiter nisus), så jag sprang snabbt in och hämtade kameran, som stod i andra rummet. Öppnade försiktigt balkongdörren och krälade ut på golvet. Stack försiktigt upp huvudet över kanten på balkongräcket, med kameran tätt efter. Hann få den i sökaren och fick fokus, ett par skott och sedan tyckte inte Sparvhöken att det var kul längre, så den fortsatte sin färd över gården, på jakt efter nåt ätbart.

Sparvhök (Accipiter nisus)

onsdag 16 juli 2014

Nytt julikryss....

Efter att ha fixat med lite småpyssel efter jobb, såg jag att Tuvsnäppan i Örtofta sockerbruksdammar fortfarande var kvar. Den hade setts under större delen av dagen i den sydvästligaste dammen, den med en Backsvalekoloni i. Jag samlade därför ihop mina grejor och styrde bilen dit åt.

Väl där blev jag bryskt påmind om den dryga promenaden bort till dammarna från parkeringen. Väl framme vid dammarna hade jag ett fasligt show att hitta den uslingen. Det var gott om Grönbenor (Tringa glareola), uppskattningsvis runt 80 stycken. Cirka 5 Skogssnäppor (Tringa ochropus) var där också, liksom 3 Mosnäppor (Calidris temminckii), 1 Småsnäppa (Calidris minuta) och hela 26 Drillsnäppor (Actitis hypoleucos). Mindre strandpipare (Charadrius dubius) var där också, minst 9 stycken var uppe och flög på en gång.

Jag gick runt den sydvästliga dammen och spanade även av de andra tre dammarna, utan resultat. Det var när jag gick ett varv till runt den sydvästliga som jag upptäckte den i en liten sumpvik med ganska gott om vegetation. Jag gick över på den sidan av dammen, men kunde inte hitta den. Alla Grönbenor for runt i tid och otid och plötsligt lyfte 62 av dem och drog mot söder. När jag stod och kollade dessa hörde jag ett läte i en liten sumppöl alldeles bredvid mig och minsann om inte Tuvsnäppan (Calidris melanotos) stod där. Den verkade ganska vaksam, men stod bara och tittade på mig, när jag satte på kameran och satte mig ner på huk och brände iväg ett 20-tal rutor. När jag skulle titta på displayen hur bilderna blev lät den igen och tog till vingarna. den flög ut och ställde sig i mitten av dammen.

Nöjd med ett nytt julikryss började jag vandringen tillbaka till bilen och väl vid denna, så upptäckte jag att det tagit mig två timmar att expediera den.

Tuvsnäppa (Calidris melanotos)

söndag 13 juli 2014

Skånekryss på Ökenpipare.....

Hade egentligen tänkt dra till Österlen, men fick den kryptiska koden "Ska du med?" av Hansi. Efter lite lirkande hittade jag informationen om att det upptäckts en Ökenpipare på Nabben.

Jag hoppade in i bilen och körde snabbt ner, men fick en mindre dos av Falsterbo Horseshow från och med Ljunghusen. Det gjorde tack och lov inget med lite bilköer, för när jag väl kom ner till Nabben, var fågeln bevakad av ett 20-30-tal skådare. Den stod och vilade ute på västra reveln av Måkläppen. Jag fick en snabbobs i Hansis tub och kunde därefter ställa in den i min egen.

Ingen drömobs och eftersom det inte var Sverigekryss, inte ens julikryss, men väl Skånekryss, så gjorde jag processen ganska kort och drog mig tillbaka mot bilen. Pratade med Hansi på vägen tillbaka och han skulle till Gröna jaktstugan, så jag bestämde mig för att dra till Holan, på andra sidan Foteviken. Sagt och gjort.

Väl där träffade jag Jonas Holmqvist och vi kunde avnjuta ett stort antal Grönbenor och massor av Brushanar, samt en ung Rödspov. Min målart på lokalen var dock Myrsnäppa, men av det blev det inget. Där emot så hittade vi 4 Mosnäppor vilket blev årskryss. Hansi anslöt så småningom och efter det så körde jag hem.