torsdag 31 december 2015

Nytt sverigekryss, men inte så spontan.....

Har hört att det funnits en Helig ibis (Threskiornis aethiopicus) i utkanten av Ystad ett tag nu. Jag tänkte att en dag som nyårsaftons dag inte brukar generera något vettigt gjort, så packade jag mig iväg. Körde efter Bird Alarms vägbeskrivning på mobiltelefonen. Hittade området, men inte lekplatsen som den huserat vid, men insåg efter en stund att den låg i ett grönområde, mellan två gator. Hoppade ur bilen och gick cirka hundra meter och hittade lekplatsen och i nästan samma sekund även den Heliga ibisen. Tog ett par bilder och sen var det inte mer spännande än så, så jag for hemåt igen.

Helig ibis (Threskiornis aethiopicus)

torsdag 24 december 2015

God Jul & Gott Nytt År....

Årets julkort fick engelsk text.

Dvärgsparv (Emberiza pusilla

söndag 20 december 2015

Decemberattack på Större beckasinsnäppa.....

Eftersom den Större beckasinsnäppa har varit kvar och setts till och från nere i Foteviken, beslöt jag mig för att ge den en chans att hamna på min decemberlista. Jag saknar ju också Berguv på decemberlistan, kom jag att tänka på, så jag svängde ner om kalkbrottet. Kollade på det vanliga stället, men inte heller denna gången hade den viljan att visa sig.

For istället ner till Foteviken och parkerade för att gå ner till Gröna jaktstugan. Ingen annan skådare var där, trots att den larmats tidigare på dagen. Kände på mig att det skulle bli ganska svårt detta. Mina onda aningar lät inte vänta på sig. Ett gäng på cirka 140 Tofsvipor (Vanellus vanellus)var oroligt uppe och flög omkring. Beckasinsnäppa lär ju ha setts flyga med viporna emellanåt, men inte nu. Annat att notera var istället 1 Kärrsnäppa (Calidris alpina), 1 Gravand (Tadorna tadorna) och ett gäng på inte mindre än 70 Storspovar (Numenius arquata), dessa blev dock uppskrämda av en gammal Blå kärrhöks-hane (Circus cyaneus).

Blå kärrhök (Circus cyaneus)

Hade fått larm om att det setts en Skärsnäppa (Calidris maritima) nere vid Ön i Limhamn, så jag tänkte att jag kunde avrunda med den. Den skulle hålla till längst i norr och på långt håll såg jag en man med tubkikare stå och spana. Gick ut till honom, men hade bara kamera och handkikaren med mig nu. Han hade inte sett den och vi letade en stund utan positivt resultat. Men så plötsligt fick han in den i tuben och i det sista dagsljuset kunde jag smyga fram till en av de stora betongfundamenten och få en dokumentationsbild.

Sen for jag hem!

Skärsnäppa (Calidris maritima)

Skärsnäppa (Calidris maritima)

onsdag 4 november 2015

Dubbla Mån-X.....

Gjorde en snabbinsats på Stäppörnen (Aquila nipalensis) i Norra Lindholmen, som hållit till där ett tag. Körde först till det stället där den larmats tidigare under dagen, men hittade den inte och inte heller var där några andra skådare att fråga. Men med lite spanande hittade jag en grupp människor längre bort vid vägen ner mot Ugglarp och styrde dit. Där ifrån var det inga problem att se den, där den satt i ett kalt, dött träd cirka 200 meter från vägen.  Efter en stund lyfte den o flög österut mot skogen längre bort.

Stäppörn (Aquila nipalensis)
Jag packade ihop o körde snabbaste vägen till Lilla Hammarsnäs, parkerade vid bondgården och gick ner till Gröna jaktboden, vid inre Foteviken. Ett gäng skådare, med bl.a. Ola Elleström och Anders Jönsson stod och spanade. När jag var cirka 100 meter från dem lyfte alla fåglarna och ett gytter av framför allt cirka 2000 Ljungpipare (Pluvialis apricaria) gjorde att jag trodde detta skulle ta lång tid att reda ut. Men Ola berättade att den inte var sedd på en timme ungefär. Han sa vidare att fåglarna gjorde såna där uppflog emellanåt, utan att man riktigt förstod varför. Men jag hade tur och behövde inte speciellt lång tid på mig för att hitta den Större beckasinsnäppan (Limnodromus scolopaceus), som gick och borrade flitigt längst ute vid vasskantens slut, på vadarudden. Kollade en stund på den och kände mig nöjd när nästa uppflog skedde.

Det blev två nya årskryss detta, men det blev även novemberkryss på båda!! Bra dag alltså.


söndag 1 november 2015

Drag på Blåstjärt.....

 Efter larm om en Blåstjärt (Tarsiger cyanurus) i Friseboda, körde jag upp för ett försök att få sjysta bilder. Många hade varit där och lyckats med det konststycket, men när jag väl kom upp var det många som var ute och klampade efter den, istället för att kanske stå still och vänta på att den  tog sin lilla runda i ravinen. Några bilder blev det, men långt ifrån det resultat jag hade hoppats på.

Taigablåstjärt (Tarsiger cyanurus)






For efter det ner till Hyllan, där det rapporterats en sen Ärtsångare, men den gick inte att finna, så det var bara att köra hemåt. 

söndag 18 oktober 2015

Östliga rariteter.....

Hade egentligen avsatt dagen för att köra och kolla på den Sibiriska piplärkan som hållit till vid Hittarps rev ett tag nu. Avvaktade dock på att en skulle larmas innan jag drog iväg, men inget larm kom. Däremot kom det ett larm om en Brunsångare (Phylloscopus fuscatus) vid Öresundsdammarna vid Ribersborg, ett stenkast från där jag bor. Jag hoppade upp på cykeln och trampade raskt ner till den östligaste av dammarna och hittade en grupp om cirka 10 skådare där. Sångaren var hade rört sig väster ut på södra sidan av dammen och tappats vid den lilla ön. Men det tog inte lång stund innan den hittades igen och sedan var den nästan stationär i den lilla vassruggen under resten av tiden jag var där. Mycket folk kom och gick och massor av kameror gick varma. Ett trevligt årskryss "på hemmaplan" och ett nytt fotokryss (med digital teknik i varjefall).

Brunsångare (Phylloscopus fuscatus)

Jag hann inte mycket mer än hem innan larmet kom om att den Sibiriska piplärkan (Anthus hodgsoni) setts idag igen. Jag gjorde en snabb hopsamling av mina prylar igen och så bar det av mot Hittarps rev. När jag väl kom dit var där ett 15-tal skådare, varav flera som manglade den cirka 150 meter långa och 15 meter breda vassruggen. Ingen hade sett fågeln på en halvtimme, men en man jag pratade med sa att när den stötts så brukade den landa i ett sandigt parti i utkanten av vassen och då fanns det chans att få bra obsar på den. Jag gick längst ruggen för att sondera terrängen och när jag var på väg tillbaka så såg jag att två killar verkade ha hittat den inne i den högsta av vegetationen. Jag gick ner på stranden och trodde att jag ställde mig strategiskt, medan de andra fullständigt manglade in i vassen. Jag höll lite avstånd till vassen i hopp om att den kanske skulle kila ut på den öppna marken, när folk gick närmare och närmare fågeln inne i vassen. Men istället lyfte den och flög iväg en kort bit bortåt den "öppna sandplätten". Den gick ner och var försvunnen igen. Jag gick försiktigt bort, men folk fullständigt stormade ur vassen och trots att jag försökte hålla ett avstånd till där jag trodde den landat, så gick folk mellan mig och där jag trodde den var. Jag tyckte det gick för hetsigt och ostrukturerat till, så jag lämnade platsen, med endast en skitobs på fågeln.

söndag 11 oktober 2015

Sista dagen på Öland och Öresvin....

Öländskt landskap i morgonsol.

Vaknade upp till växlande molnighet, måttlig ONO vind, god sikt och +10°C. Körde bort till de östra delarna av Karl X mur vid Näsby, men övergav det ganska snabbt och körde ner till udden istället. Där hade jag en Dvärgbeckasin i pölen utanför gömslet, men inget fotoläge på den. Lämnade udden 11.40.

Långe Jan, Ölands södra udde.

Gamla museet.

Körde upp till Skärlövs hamn, där det larmats en Sparvuggla. Hade inte stora förhoppningar om att se den, när jag såg allt folk som var på plats. Men döm om min förvåning när folk hade koll på den. Satt dock "illa till" i en tät tall. Körde där ifrån klocka 13.00 och körde upp till Stenhusabod och kollade lite stativ mm. Lämnade ön 15.00.

Sparvuggla (Glaucidium passerinum)
Sparvuggla (Glaucidium passerinum)


Sparvuggla (Glaucidium passerinum)
Körde dock inte mot söder, utan styrde kosan mot norr. Tog mig en timme att köra upp till Figeholm, strax norr om Oskarshamn. Väl där missade jag hamnen och var tvungen att fråga om vägen, vilket var smått genant. HUR kunde jag missa hamnen, när jag körde förbi den??! Väl där var det en hel del bilar och tillresta. Även en massa ortsbor, som var ute och promenerade och passade på att "kolla till" sina delfiner. Det var nämligen här som de två Öresvinen höll till. Har varit här ett tag och jag tänkte att man vet aldrig om chansen återkommer, så det var därför jag tog den ca 20 mil långa omvägen förbi här. Lämnade 16.50 när det började skymma och for söder över och hemåt.

Öresvin (Tursiops truncatus)


Haj!!??



Vinkar till publiken!

En nypa frisk luft!








Vem där? Nyfiken.



"Titta jag flyger!"


PLASK!!!


fredag 9 oktober 2015

Mot Öland.....

 Kör mot Öland idag, för ett par dagars skådning där. Men innan jag styr mot norr, så drar jag på en Bronsibis (Plegadis falcinellus) som hållit till i Skanör. Lyckat drag och jag fick även foto på den. Men tyvärr känns det som att kameran/objektivet strular lite och inte vill ge full fokus/skärpa. Ser bra ut i displayen, men väl på datorn finns det en hel del som borde vara bättre. Men nu har jag foto på den i Sverige!





Bronsibis (Plegadis falcinellus)

Även en Brushane (Calidris pugnax) smög runt i gräset, där Bronsibisen höll till i Norra Ålasjön. 


Brushane (Calidris pugnax)

Fortsatte sedan mot Öland. I Blekinge, utanför Listerby, sprang det två älgar (Alces alces). Jag stannade vid en liten avtagsväg och lyckades få några foton på dem, där de höll på utan på en åker.





Älg (Alces alces)