HÅG:en hämtade mig klockan 08.00 och vi styrde kosan mot Falsterbo. Årets första tur dit. Vi körde raka vägen ner till Nabben o vid parkeringen träffade vi både Nils Kjellén och Emil Lundahl. Nils skulle gå en tur ut på Nabben och spana av, medan Emil hade som mål att gå hela vägen ut på Måkläppen. Ett ganska tappert beslut, med tanke på att det var ganska bitande vindar, trots att dom kom från söder.
Vi tog en fika först o lät Nils gå i förväg. Sen gick vi ner på stranden på södra sidan, där vi hade en flock om cirka 40 Vinterhämplingar (Carduelis flavirostris). Blåsten gjorde det svårt att spana i tubkikaren och det var ganska högt vattenstånd runt Måkläppen.
Vi begav oss ut till Nanobusken och spanade en stund. Ljusförhållandena var exemplariska och vi kunde därför hitta en gammal Havssula (Sula bassanus) på riktigt långt avstånd i sydväst. På tips av Emil såg vi senare även en yngre sula. I övrigt var det väl en Smålom (Gavia stellata), en Gråhakedopping (Podiceps grisegena) o en del Svärta (Melanitta fusca) och Sjöorre (Melanitta nigra) som gladde mest.
Efter det körde vi mot Skanör, men gjorde ett stopp vid för mig en ny lokal, nämligen Ålatomten. En gubbe rastade sin hund i dungen så 3 Rödvingetrastar (Turdus iliacus) var allt vi kunde bärga.
Vi tog oss vidare till Skanörs hamn och gick runt i hopp om någon Svart rödstjärt eller nån annan kul övervintrande småfågel. Det enda av intresse var en Skärpiplärka som höll till på stranden strax söder om piren och en Duvhök (Accipiter gentilis) som ställde till oreda i Bakdjupet.
Vi gjorde stopp vid Nya begravningsplatsen och vid Gässlingedammen, men utan något nämnvärt. Guldskogen blev också genomgången, men det gav endast en förbiflygade Rödvingetrast.
Vi körde ner till Falsterbokanalens nordöstra sida och gick bort till tomten som hyste Brandkronad kungsfågel förra säsongen. Men där var inget av värde. Ett span över Black gav inget det heller.
Vi körde därför över till andra sidan för att spana in i Höllvikenbukten. Det gav inget det heller, så vi körde bort till östra delen av Höllviken, vid de små fiskehoddorna. 25 Rödbenor (Tringa totanus) räknades in och plötsligt fick Hansi ett samtal från Jonas Holmqvist, som befann sig vid Vikingabyn, bara en liten bit norr om oss alltså. Han hade en ljus trut, Vit/Vitvingad, en bra bit ut över Höllviken. Efter lite spanande hittade vi den och kunde sedan följa den, på långt avstånd, tills den försvann över Näsholmarna i nordost. Det blev en Vittrut (Larus hyperboreus) av det hela.
Vi körde vidare och gick ner vid Holan, i östra delen av Foteviken. Det enda noterbara var 14 stycken Storspovar (Numenius arquata). Efter det hemfärd.