söndag 11 januari 2015

Andra havsfågeldagen på Hovet......

Fiskmås (Larus canus)

Förra helgen blåste det så det blev läge att spana havsfågel från Hovs hallar. Denna helgen blåste det nästan ännu mer, så det var inget annat att göra än att åka dit igen.

Vi körde ytterligare lite tidigare för att få de bästa platserna och denna gången lyckades det. Ingen annan var på plats, men det droppade in och av folk mest hela dagen sedan, ända tills vi som sista personer lämnade vid 15.40.

Dagens höjdare blev en Svartnäbbad islom (Gavia immer), denna gång säkert bestämd. Bredstjärtad labb (Stercorarius pomarinus) och Storlabb (Stercorarius skua) förtjänar även ett omnämnande. Dagens observationer blev annars:

Smålom                        238
Svartnäbbad islom           1 vinterdräkt
Gråhakedopping               1
Stormfågel                      30
Havssula                         31   29 äldre + 2 yngre
Bredstjärtad labb              4
Storlabb                            1
Dvärgmås                         4
Tretåig mås                   711  648 ad + 63 2K
Sillgrissla/Tordmule     186

Jag tyckte det kändes som en låg siffra på Tretåig, som Hansi räknat ihop, och det visade sig stämma när vi kollat vad dom räknat ihop i Kattvik, över 2000!!!

Stormfågel (Fulmarus glacialis)
Stormfågel (Fulmarus glacialis)
Stormfågel (Fulmarus glacialis)
Stormfågel (Fulmarus glacialis)
Stormfågel (Fulmarus glacialis)






Havssula (Sula bassanus)
Tretåig mås (Rissa tridactyla)


Stormfågel (Fulmarus glacialis)

tisdag 6 januari 2015

Årets första Falsterbotur.....

HÅG:en hämtade mig klockan 08.00 och vi styrde kosan mot Falsterbo. Årets första tur dit. Vi körde raka vägen ner till Nabben o vid parkeringen träffade vi både Nils Kjellén och Emil Lundahl. Nils skulle gå en tur ut på Nabben och spana av, medan Emil hade som mål att gå hela vägen ut på Måkläppen. Ett ganska tappert beslut, med tanke på att det var ganska bitande vindar, trots att dom kom från söder.

Vi tog en fika först o lät Nils gå i förväg. Sen gick vi ner på stranden på södra sidan, där vi hade en flock om cirka 40 Vinterhämplingar (Carduelis flavirostris). Blåsten gjorde det svårt att spana i tubkikaren och det var ganska högt vattenstånd runt Måkläppen.

Vi begav oss ut till Nanobusken och spanade en stund. Ljusförhållandena var exemplariska och vi kunde därför hitta en gammal Havssula (Sula bassanus) på riktigt långt avstånd i sydväst. På tips av Emil såg vi senare även en yngre sula. I övrigt var det väl en Smålom (Gavia stellata), en Gråhakedopping (Podiceps grisegena) o en del Svärta (Melanitta fusca) och Sjöorre (Melanitta nigra) som gladde mest. 

Efter det körde vi mot Skanör, men gjorde ett stopp vid för mig en ny lokal, nämligen Ålatomten. En gubbe rastade sin hund i dungen så 3 Rödvingetrastar (Turdus iliacus) var allt vi kunde bärga. 

Vi tog oss vidare till Skanörs hamn och gick runt i hopp om någon Svart rödstjärt eller nån annan kul övervintrande småfågel. Det enda av intresse var en Skärpiplärka som höll till på stranden strax söder om piren och en Duvhök (Accipiter gentilis) som ställde till oreda i Bakdjupet.

Vi gjorde stopp vid Nya begravningsplatsen och vid Gässlingedammen, men utan något nämnvärt. Guldskogen blev också genomgången, men det gav endast en förbiflygade Rödvingetrast.

Vi körde ner till Falsterbokanalens nordöstra sida och gick bort till tomten som hyste Brandkronad kungsfågel förra säsongen. Men där var inget av värde. Ett span över Black gav inget det heller. 
Vi körde därför över till andra sidan för att spana in i Höllvikenbukten. Det gav inget det heller, så vi körde bort till östra delen av Höllviken, vid de små fiskehoddorna. 25 Rödbenor (Tringa totanus) räknades in och plötsligt fick Hansi ett samtal från Jonas Holmqvist, som befann sig vid Vikingabyn, bara en liten bit norr om oss alltså. Han hade en ljus trut, Vit/Vitvingad, en bra bit ut över Höllviken. Efter lite spanande hittade vi den och kunde sedan följa den, på långt avstånd, tills den försvann över Näsholmarna i nordost. Det blev en Vittrut (Larus hyperboreus) av det hela.

Vi körde vidare och gick ner vid Holan, i östra delen av Foteviken. Det enda noterbara var 14 stycken Storspovar (Numenius arquata). Efter det hemfärd.

söndag 4 januari 2015

Äntligen Lappsparv.....

Jag hade pratat med min dotter om att det setts en Mandarinand och en Brudand vid Valdemarsro den 1/1 i år. Det var två hanar och det fanns dessutom foton på dem på Artportalen. Vi skulle göra ett försök idag.

Vi började dock vid Husiemosse, där jag kunde hänga in årskryss på både Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra), men framför allt, Bändelkorsnäbb (Loxia leucoptera). En snabb tur ner till bron gav fin obs på Strömstare (Cinclus cinclus), så dottern var väldigt nöjd efter åt. Skäggmes (Panurus biarmicus) hördes även från vassen, vilket innebar årskryss det med.

Bändelkorsnäbb (Loxia leucoptera)

Vi körde vidare mot Valdemarsro. Vi försökte först vid bron intill Vattenverket, men det gav endast en Smådopping (Tachybaptus ruficollis) och sedan körde vi ner till grusparkeringen, där bäcken försvinner under marken. Dessvärre fann vi ingen av dessa två läckra änder, men väl en konstig hybrid av något slag. Foto togs innan vi jäktade vidare. Många år senare har jag fått reda på att detta är en korsning mellan Gräsand x Brudand Anas platyrhynchos x Aix sponsa).

Gräsand x Brudand Anas platyrhynchos x Aix sponsa)














Nästa stopp blev Barsebäckshamn. Det är längre sedan jag senaste besökte detta ställe och därför blev jag en smula snopen, när jag upptäckte att det var parkeringsförbud i hela samhället. Man fick helt enkelt parkera vid busshållsplatsen vid infarten och sedan gå ner till stranden. Vi gjorde detta och det var svårt att gå upprätt i den kraftiga blåsten, tyckte min dotter. Vi träffade på Lars GR Nilsson från Lund och han hade koll på var Lappsparven (Calcarius lapponicus) var sedd, så vi slog följe med honom. Det behövdes inget letande, för vi följde bara stigen längst stranden och då gick vi rakt på den. Den var ganska snäll och jag lyckades ta ett par bilder, men sedan fick den nog och flög cirka 150 meter in på ängarna. Vi beslöt oss för att vara nöjda och vandrade tillbaka till bilen. Senast jag hade Lappsparv var 22 september 2011!!!

Lappsparv (Calcarius lapponicus)

Körde via Barsebäsksmosse, utan något speciellt, och på motorvägen fick jag larm om att dom sett en Grålira vid Lomma södra. Vi svängde av för att ta en titt. Det var svårt att få lä och det gick en del Havssulor (Sula bassanus) och enstaka Stormfåglar (Fulmarus glacialis) ute i bukten, men jag kunde inte hitta någon Grålira. Det kom en hel drös med andra skådare och plötsligt var det någon som hittade något långt i söder. Jag uppfattade det som om det skulle kunna vara en Stormfågel, men fler och fler slöt upp kring att det var liran dom såg. Med tanke på att det var på aphåll och i motljus och att skådarna inte verkade vara vidare rutinerade, så var jag mer än skeptisk till deras artbestämning. Jag beslöt emellertid att hålla käften.

Sen rullade vi hemåt, min dotter var ganska trött på skådningen för denna dag.

lördag 3 januari 2015

Havsfågelspan vid Hovet.....

Blåsigt värre och därför en självklar tur till Hovs hallar. Kom precis efter ett par andra tjommar som fick de bästa platserna, men vi hade helt okej lä ändå.

Det började med att Hansi upptäckte en stöddig lom, men vi fick inte riktigt kläm på den. Det larmades dock en Svartnäbbad islom från Kattvik i precis samma stund, så det måste ha varit den.

Vi satt från 08.30 till 14.00 och under den tiden räknade vi ihop följande:
Smålom                   306
Svarthakedopping       5
Stormfågel                24
Havssula                   22
Bredstjärtad labb        3 2K-fåglar
Dvärgmås                   3
Tretåig mås             323
Sillgrissla/Tordmule 45

Bredstjärtad labb var klart roligast, då jag själv fick upptäcka 2 av dessa och att det var januarikryss.

Det kom ett larm om en stationär Brednäbbad simsnäppa, som höll till vid Svarteskär utanför Torekov. Vi for dit, men fick reda på att den KANSKE låg ett par hundra meter ut. Den grova sjön och bristen på lä, fick oss att ge upp efter bara en liten stunds spanande. Det gick helt enkelt inte.

Vi for ner till Rammsjöstrand där Svartanden hade siktats tidigare på dagen, dock något längre österut än var jag hade den igår.  Vi behövde inte leta länge innan vi hittade den och Hansi kunde få ett januarikryss. Då kom larmet om att Vittruten också var kvar vi Torekovs reningsverk. Vi gjorde en snabbexpedition dit, för att Hansi skulle få årskryssa den innan ljuset blev för dåligt för att skåda i.
Efter det hemfärd i mörkret.

Havssula (Sula bassanus)
Havssula (Sula bassanus)

fredag 2 januari 2015

Kors och tvärs....

Vaknade vid 7-tiden och var så trött och seg att jag drog mig ända till närmare 8. Klev sedan upp och bredde ett par mackor och gav mig iväg. Körde upp mot Kristianstadstrakten. Stannade och fyllde upp tanken i Tollarp, för bensinen hade tydligen nått ett nytt bottenrekord, 11.39 kr/litern. Fortsatte upp och anlände till Fårabäck 10.05. Vädret var mulet och det blåste rejält från västsektorn. Men det var hyfsat milt med de +6 graderna.

Satte av och gick raka vägen ut till Östra Hammaren och träffade där en tjomme som försvann ganska omgående. Jag spanade in i bukten nordost om Östra Hammaren och upptäckte fyra personer som manglade hela kusten. Det var extremt lågvatten, jämfört med mot vad det var två dagar tidigare, då jag var där. Skiljde säkert en meter i vattennivå! Folket kom närmare och jag drog mig mot västra delen av Östra Hammaren och ställde mig för att spana av revet utan för Västra Hammaren. Pratade lite med killarna och det visade sig vara ett gäng från Östergötland. Jag hängde på dom och vi sökte av hela viken som skiljer de olika Hamrarna åt. Väl ute på spetsen av Västra Hammaren sökte jag upp lite lä för att bättre kunna spana. Tre av de fyra östgötarna var försedda med gummistövlar och de tog beslut om att försöka ta sig ut till revet för att se om Fläckdrillsnäppan (Actitis macularia) stod och tryckte i vinden där. Det gjorde den och jag lyckades missa den vid två tillfälle, men när dom skulle gå tillbaka in mot land stötte dom den en tredje gång och då gick den inte att missa. Tack och lov. Jag begav mig omedelbart tillbaka mot bilen, för att kunna lämna vid 12.15.

Körde raka vägen över till Bjärehalvön och siktade på att försöka se Svartanden vid Dagshög. Den var rapporterade där ifrån på förmiddagen, men då 500 meter väster om, men flygande in mot Skälderviken. Det blåste sjukt mycket och det gick knappt att stå upp i vinden. Träffade Ola Ejdrén som sa att han tänkte köra bort till Rammsjöstrand för där kunde det eventuellt vara lite mer lä. Jag önskade honom lycka till och sa åt honom att larma den om han fick se den. Själv åkte jag ner till Torekov och lyckades hänga in Vittruten (Larus hyperboreus) i ett huj och drog därför vidare bort till själva Torekov. Där hängdes snabbt Havssula (Sula bassanus), Tretåig mås (Rissa trtridactyla), Smålom (Gavia stellata) och med lite tur så kom det en Toppskarv (Phalacrocorax aristotelis) flygande, på väg ut mot väderön. Körde bort och handlade ett choklad på ICA och när jag kom ut i bilen igen, hade larmet om Svartanden (Anas rubripes) kommit. Den höll till med ett större gäng Gräsänder vid bortre delen av Rammsjöstrand. Körde snabbt dit och såg att det stod en del skådare längre i öster. Träffade Emil Lundahl och Erik Sjögren och senare även Mats Alinder och vi traskade bort mot dom andra. Den var klart lurig att se, där den gick och födosökte i tången. Smälte extremt bra in mot bakgrunden med sina dova färger. Bra! det var bara att hoppa in i bilen och köra mot Ljunghusen för att plocka upp fru och barn.

24 nya årskryss idag, totalt för året 51 årskryss. Dessutom 2 januarikryss!!!

torsdag 1 januari 2015

Första dagen på 2015.....

Var ganska trött när jag vaknade. Efter ganska mycket velande tog jag mig ut till föräldrarna för att hämta bilen. Körde ut till Stenkällevägen 54, vid Röda Höja, för att det rapporterats Hornugglor där ifrån. Hittade stället och omgående såg jag att det satt ett par stycken i ena trädet. Minst 6. Jag gick lite närmare för att få bättre överblick och då upptäckte jag 3 till i ett annat träd. Då kommer det ut en gubbe ur ett av husen och undrar om "ryktet spridit sig"? Tja, jo, det har det väl. Då säger han till mig att jag ABSOLUT inte får sprida det vidare, för då blir det ju ett sånt rännande där. Dom är ju så lättskrämda. Nja, sa jag, det tycker jag inte att dom är. Jag gick ju precis förbi trädet på ett par meters håll och dom reagerade inte mer än att någon ut av dem sträckte lite på sig. Nja, men det spelar ingen roll, sa han, jag fick absolut inte sprida det vidare. Han började yra nåt om att sätta upp en bom och ta inträde, så pengarna kunde komma samfälligheten till gagn. Det är ju en privat väg det här, sa han. Jag försökte håll god min, men inuti mig ville jag helst bara säga till honom att gå och dra nåt gammalt över sig.

Jag fortsatte bort till Husie mosse och gick ner vid norra ändan av sjön. Träffade ragnar Alm som "visade mig" Strömstaren, som har hållit till där. När jag gick förbi bron så kollade jag efter den, men såg den inte och när vi gick tillbaka för att han skulle visa mig den, så var den det första jag såg. Tog ett varv runt sjön och vid grandungen, i sydvästra delen, landade det två Stenknäckar. Ragnar gick in i dungen, medan jag fortsatte mot norra delen igen. Vid spången i nordöstra delen lyckades jag få höra Vattenrallen idag igen.

Hemfärd med 27 årskryss i bagaget.