lördag 24 december 2016

God Jul & Gott Nytt År....

Årets julkort.

Sidensvans (Bombycilla garrulus)

torsdag 24 november 2016

Ny bok....

Så kom den då äntligen! Boken Wildlife of Madagascar av Ken Berhens och Keith Barnes. Det är ungefär ett år sedan som dom tog kontakt med mig angående ett par bilder. Dom frågade efter 4 stycken, men det slutade på 2 som kom med i boken.


lördag 5 november 2016

Snabbdrag gav månadskryss.....

Idag ska vi ha gäster ikväll. Ganska mycket förberedelser och då hittar naturligtvis Lars Nilsson (LaNi) en Vitögd dykand ute i Lomma kustdammar! Efter en kort diskussion med frun var det inga problem att göra ett snabbdrag OM den dök upp igen, då den var rapporterad som "borttappad". Efter en liten stund kom larm om att den var återfunnen i södra kustdammen. Jag kastade mig i bilen o var där ganska snabbt, eftersom det inte var mycket trafik ute på vägarna.

Det låg en ganska bra flock med Aythia-änder i sydöstra delen av södra dammen. Jag började scanna av dem från öster o när jag nästan nått flockens sista fågel i västlig riktning, så hittade jag den!!! Yes! Novemberkryss på mindre än 10 minuter! Bara att tacka och ta emot och plocka ihop och åka hem.


fredag 21 oktober 2016

På väg IGEN....

Mot Öland....

Nya spännande fåglar har dykt upp på Öland den senaste veckan. Bland annat har det hållit till en Isabellastenskvätta vid Segerstad under i stort sett hela veckan. Det kan bli Sverigekryss! Dessutom har det setts en Ökensångare vid Dödevi under flera dagar, med resultat av fantastiska bilder på Artportalen. Det hade varit roligt att få foto på denna art, som jag bara sett en enda gång tidigare i Sverige, den 19/10-91. Även den var på Öland, den gången dock vid Bröttorpsören.

Jag kör återigen upp redan på fredagkväll, för att kunna vara där i gryningen och satsar på Isabellastenskvättan först och hoppas på att den inte har fått för sig att dra vidare under natten. Nog första gången jag dragit till Öland två helger i rad!

måndag 17 oktober 2016

Fotoförsök på Videsparv....

Efter att ha varit och tittat på Videsparven (Emberiza rustica) ute vid Lomma i kvällens sista ljusstrålar, så beslöt jag mig för att ta kameran med till jobbet och planera så att jag kunde köra dit på lunchen. Sagt och gjort och jag blev lite förvånad över att jag inte var ensam, men blev ganska chockad över hur mycket folk där var en vanlig måndag?!! Under den knappa halvtimmen som jag var där, så kom och gick det säkert drygt 15 personer.

När jag kom dit hade bland annat Anders Laurin koll på den och den var vid samma ställe som igår. Dock var den kanske något mer "vaksam". Men jag gick bort en bit och satte mig ner på stigen och då flög den ner en bit från mig så jag åtminstone kunde få några skott på den. Efter en stund blev den lite trängd av en kärring med hund och den flög in i trädgården och var borta en lång stund. Så jag tackade för mig och precis när jag gick så hörde jag att dom hittat den lite längre bort.

Videsparv (Emberiza rustica)

torsdag 6 oktober 2016

Räddare i nöden....

Trots att jag varit rejält sjuk i flera dagar, så blev jag tvungen att köra min dotter till skolan idag, då det kom akuta göromål i vägen för hustrun. Jag lyckades med nöd och näppe få på mig mjukisbrallor och en sweatshirt och jacka och vi tumlade ner i garaget för att hämta bilen. Precis när vi skulle köra ut så såg jag en liten fågel flyga bland de parkerade bilarna närmast porten till garaget. Den flög naturligtvis längre in i garaget, då den antagligen blev skrämd av att porten gick upp. Jag hann se att det var en Rödhake (Erithacus rubecula), innan vi var tvungna att köra ut, för att inte bli sena till skolan.

När jag droppat dottern vid skolan och sett till att hon kom innanför grindarna, så styrde jag direkt kosan hemåt igen. Väl i garaget parkerade jag bilen och gick en sväng för att se om Rödhaken fortfarande var kvar och jag hittade den längst in. Den flög i korta etapper mot porten, samtidigt som jag följde efter den. Precis innan porten flög den dock in i den andra delen av garaget, så jag "tvångsöppnade" porten och gick in i den andra delen för att åter söka upp den. Den hade ju naturligtvis hunnit ta sig längst ner i den delen nu och orken började tryta i min icke helt krya kropp. Lyckades dock, ganska enkelt, få den på "rätt" sida om mig och sedan gick jag ett enmansdrev och stötte den sakta men säkert mot det hållet där porten är. Den verkade försöka gömma sig lite, så jag fick gå fram till bilar där den försvann under och då fortsatte den flyga sina små, korta sträckor. Till slut landade den precis vid porten och jag tänkte; Flyg nu för f-n åt rätt håll, och det gjorde den tack och lov. Flög ut och satte sig på ett staket precis vid uppfarten och satt och kikade lite på mig under tiden som jag försökte få ner porten och få igång automatiken igen. Den tröttnade dock snart och jag fick mecka en liten stund innan jag lyckades få igång porten igen, men det lyckades till slut.

Gick sedan upp och la mig totalt utmattad.

Slutet gott, allting gott!

söndag 2 oktober 2016

Antiklimax.....

Såg fram emot denna helg, att kanske åka ut och försöka höra/fota/se Kronhjortarnas brölande. Hade ju goda förhoppningar om att lyckas, när jag nu sett ett stort gäng i fredags. Dessutom kanske leta lite småfågel, eftersom det varit gott om framförallt Taigasångare, den senaste tiden. Men istället för att ut och härja, så har jag legat nerbäddad hela helgen i en influensa/förkylning!! Under tiden har larmen trillat in om massor av Taigasångare, Brandkronade kungsfåglar, Mindre flugsnappare och inte minst flera Ringtrastar!! Dessutom några Stäpphökar och godbitar som Prärielöpare, Dvärgsparv, Videsparv och Turturduva (de 4 sista dock inte i Skåne). Och här ligger man och kommer inte ens ur sängen!!! Typiskt!

fredag 30 september 2016

Snabbvisit gav nya insekter....

På väg mot Österlen passerade jag Vomb-området och från vägen mot Sjöbo såg jag ett 30-tal Kronhjortar. Hann se att där var några med ganska stöddiga kronor och tänkte att jag skulle kanske försöka ge mig ut i helgen för att kanske få några foton på dessa ståtliga djur i deras brunsttid.

Åkte inom en kompis, på en snabbvisit och en kopp kaffe, då jag ändå hade vägarna förbi borta på Österlen. Jodå, han skulle jobba hemifrån idag och jag jobbade på så att jag slog ihop både frukost och lunch till en längre rast, så vi kunde snacka en stund.

Vid ankomsten ville han visa mig något nere vid den lilla dammen, som ligger på deras tomt. Resterna av ett stort antal kräftor låg i små högar på gräsmattan längst hela dammen. Han undrade vem som kunde ha gjort detta och jag visste inte vad jag skulle gissa på. Han har ju haft både Häger och Storskarv på regelbundna besök, men varför skulle dom ta upp kräftorna på gräsmattan och äta allt utom huvud och klorna?! Han själv trodde att det möjligen kunde vara Glada, då han vid något tillfälle, när han kommit hem, sett en stor rovfågel sittandes på gräsmattan och ätit på något som han trodde skulle kunna vara kräftor. Men jag stod där som ett stort frågetecken bara. Jag har INGEN aning!! Däremot när vi undersökte en av kräftorna upptäckte vi en färggrann bagge som var i färd med att äta på ett kräfthuvud. Efter lite konsultation via nätet, var det en Vanlig dödgrävare (Nicrophorus vespilloides) vi stod med. Ny art för mig!!

Kaffet intogs inomhus och tur var väl det, för rätt som det var så öste regnet ner. Vi snackade en stund och jag undrade om jag kunde få fylla på min vattentank i bilen, så att jag inte behövde vara orolig för att vattnet skulle ta slut mitt i allt mitt arbete. Inga problem och när vi öppnade dörren till garaget hittade vi nästa intressanta gynnare. Denna gång visste jag i allafall att det var en typ av jordlöpare vi hade att göra med. En riktigt stor och grann rackare var det, men vilken art det var, det visste jag inte. Vi vände oss än en gång till internet och fick hjälp via en grupp på Facebook. Denna bagge var en Läderlöpare (Carabus coriaceus), som också är en ny art för mig!!!

Två nya skalbaggar på en timme, det är inte var dag man hänger in det!!

Läderlöpare (Carabus coriaceus)

Vanlig dödgrävare (Nicrophorus vespilloides)

måndag 12 september 2016

Larm om Svartvingad glada i Falsterbo.....

Idag var en solig, fin dag med klarblå himmel och +25°C varmt. Fick larm om att dom sett en Svartvingad glada vända ute vid Nabben, Falsterbo, för att sedan ses flyga mot öster strax norr om Skanörs Ljung. Inte mycket att göra åt saken då jag var på jobb. Att försöka leta efter den efter jobb, får nog betraktas som att leta efter en nål i en höstack.


tisdag 9 augusti 2016

Schakal i Danmark....

Enligt nyheterna på radio, så har det siktats en Schakal i Danmark?! Dom säger också att dom annars återfinns i Nordafrika, Balkan o Ukraina. Är det verkligen möjligt att en Schakal kan springa så fel utan att bli upptäckt nån annanstans på vägen?! Spännande i varjefall!!

tisdag 2 augusti 2016

Rödhalsad på Knösen....

Det hade larmats en Rödhalsad gås (Branta ruficollis) på Knösen, så jag for ner efter jobb och lyckades efter en del trixande hitta den och se den riktigt bra. Jag lyckades även få ett par bilder av den. Inte världsklass, men så man kan se vad det är i varjefall. Fick även lite bilder på Vitkindad gås (Branta leucopsis), vilka fanns i goda antal.

Rödhalsad gås (Branta ruficollis)
Rödhalsad gås (Branta ruficollis)
Rödhalsad gås (Branta ruficollis)
Rödhalsad gås (Branta ruficollis)
Rödhalsad gås (Branta ruficollis)
Vitkindad gås (Branta leucopsis)
Vitkindad gås (Branta leucopsis)
Vitkindad gås (Branta leucopsis)


fredag 1 juli 2016

Nya uppgifter angående ozonlagret....

Om det nu stämmer, det som forskarna visar på, att hålet i ozonlagret har minskat med en storlek stort som hela Indien, då får man väl ändå vara glad idag. Tydligen har hålet, som har en storlek som två (2) hela Europa, drygt 20miljoner km2, minskat med 4 miljoner km2. Det lär ligga inom ramen för den naturliga variationen av hålets storlek, men forskarna säger att det borde varit en större minskning, men att detta inte skett pga det stora vulkanutbrott som ägde rum i Peru förra året. Dock ser forskarna mycket positivt på utvecklingen och framtiden får väl visa om det verkligen är en minskning och ett tecken på att hålet håller på att läkas!

Känns som någonting positivt i vår otrygga värld!

måndag 23 maj 2016

Snabbdrag på Rostand.....

Skulle lämna dottern på hennes idrott och tänkte att jag kunde göra ett snabbt drag ner till Stavstensudden, för att se om jag kunde hitta Rostanden (Tadorna ferruginea) som varit synlig där ett par dagar. Hade tur för att dottern hade längre träning inför en kommande uppvisning. Körde snabbt ner till Stavsten, så fort dottern var avlämnad. Träffade två skådare och hittade Rostanden fort, trots att jag endast hade handkikaren med mig. Och kameran förstås. Det kunde ju bli nytt fotokryss, trots att den kanske inte är spontan. Men det är inte en parkfågel i varje fall, även om det kanske är en parkrymling. Några bilder blev, men resultatet kunde kanske blivit lite bättre.









måndag 25 april 2016

Silkeshäger på jobbet....

 Idag när jag körde i jobbet fick jag larm om att det hittats en Silkeshäger (Egretta garzetta) i Äspöåns våtmark Jag hade turen som skulle ha vägarna förbi senare på dagen, men skulle den vara kvar då? Man ser ju hela våtmarken väldigt bra när man kommer körande på Väg 9, så det var inga som helst problem att se den därifrån. Dock körde jag in på parkeringsplatsen och väl där träffade jag Bertil Svensson. Han var ute och skådade och hade därför både handkikare och tubkikare med sig. Han erbjöd sin tubkikare till mig för en bättre titt. Det togs tacksamt emot och jag provade därför mig på att ta några foto med mobilkameran genom hans fina tub. Resultatet..... tja, bättre än om man plåtat genom min egen tub!! Detta var dessutom nytt aprilkryss för mig! 

Silkeshäger (Egretta garzetta)


tisdag 12 april 2016

Mån-X på Mindre bergand....

En Mindre bergand (Aythya affinis) har setts i Finjasjön. Den har legat i sydvästra delen och jag vet inte riktigt hur man tar sig dit och om det är lättillgängligt där. Men det är ett aprilkryss, så jag gör ett försök. Väl där är det inga svårigheter att ta sig dit och där är en stor parkeringsplats att ställa bilen på. Dock är det sämre, med ankan. Spanar ganska hårt ut över sjön, från p-platsen. Sen kommer ett par som säger att man måste gå en bit in i skogen på en stig för att kunna se den. Den är ganska trixig att hitta i och med att man måste spana ut genom både sly och vass, men det är det bästa sättet. Innan lär den ha varit mycket mer lättsedd, men det är det inget att göra åt nu. Jag beger mig ut på stigen och med jämna mellanrum  stannar jag och spanar av sjön. O jodå, där ligger den plötsligt. Försöker ta mig ner till vasskanten lite längre bort och låter den komma simmandes åt mitt håll. Vinden är ganska påtaglig på det öppna vattnet och ljusförhållandena inte de bästa. Men det resulterar i nytt aprilkryss och även ett par doku-bilder på fågeln.




Mindre bergand (Aythya affinis)



tisdag 22 mars 2016

Våren är här.....

Ligger vaken, jetlaggad och ont i mitt ben, eftersom jag slog upp min gamla skada i igen. Klockan är mitt i natten och det börjar gå mot morgon och minsann om inte Koltrasten (Turdus merula) har vaknat till liv för denna våren. Den sjunger riktigt flitigt. Kanske inte så där för full hals, som lite längre fram, när det verkligen gäller. Men våren verkar vara här!!!