söndag 24 december 2017

God Jul & Gott Nytt År....


Årets julkort.

Skärpiplärka (Anthus petrosus)

fredag 1 december 2017

Trafikdödad Morkulla....

 Idag gick jobbfärden bl.a. till Falsterbonäset. När jag körde på Väg 100, över Ljungen, så såg jag att det låg en död fågel i vägkanten och kunde inte i farten artbestämma den. Nyfikenheten tog över, så jag stannade och slog på varningslamporna. Till min förvåning var det en Morkulla (Scolopax rusticola) som låg där. De är ju inte så vanliga som övervintrare här, så frågan är om den kanske fått kalla fötter och försökt dra söderut? Hur som helst så låg den här nu påkörd och död. Troligt är väl att den blivit påkörd natten som gick eller dagen innan. Om det var det senare av alternativen, så var den aldrig i liv i december och därför inget vinterfynd.


Morkulla (Scolopax rusticola)


tisdag 2 maj 2017

Halsband i Malmö....

Fick larm om att det upptäckts en hane av Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis) i Hammarspark idag. Jag hade gjort vad jag skulle på jobb, så jag slank förbi när jag var på väg in till jobb för att avsluta dagen. Jag hade tur och hittade den direkt, trots att jag var utan kikare. Dessvärre var jag utan kamera också och den var riktigt snäll. Beslöt mig för att köra hem och hämta kamera och kikare och återkomma efter arbetstid. Men i och med detta drag, så gick den in på jobblistan!

När jag återkom vid 17-tiden var där naturligtvis "trängsel" om flugsnapparen. Flera andra skådare, varav tre med kamera, försökte komma den nära. Den var något skyggare nu, men jag la nästan 1 1/2 timme på den, så det blev en del bilder, om än på lite avstånd. Även en Rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus) fastnade på bild.

Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)
Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)













Rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus)


Efter det körde jag ner till Knösen för att kolla efter en Rödhalsad gås (Branta ruficollis) som setts där. Jag träffade Ola Elleström och han tipsade mig om var den gick och med ungefär hur många Vitkindade den höll till med. Precis när jag kom ut så jag kunde se gåsflockarna, så var det något ljushuvud som körde med bil på östra vägen och lyckades naturligtvis skrämma upp alla gässen. De drog mot sydväst, men vände och drog runt en bra stund, under tiden som jag gick tillbaka mot bilen, för att tillslut fälla och gå ner i Bakdjupet. Jag gick upp på ruinen och efter en liten stund började gässen gå upp mot strandängarna, antagligen för att beta. Då glesades flocken ut och jag kunde hitta den! Inga foton dock.

Körde sedan hem nöjd och belåten!

måndag 17 april 2017

Svartvingad glada.....

Idag vaknade jag inte förrän vid 9-tiden. Trött och mosig vandrade jag runt i lägenheten en stund innan jag fick för mig att titta på larmen. SVARTVINGAD GLADA (Elanus caeruleus) i Hörte!!! Larmad för en dryg timme sedan. Snabb förhandling med frun, skippad frukost och sedan fort iväg. Tryckte in på GPS:en vilken väg jag skulle ta, som var snabbast. Motorvägen förbi Svedala, via Skurup söder ut mot Skivarp, för att sedan bara köra mot söder och Hörte. Den var nu larmad som stationär sittandes i ett träd.

Körde ganska fort och när jag kom till Hörtes hamn så såg jag att det var massor av bilar parkerade där. Såg allt folk som stod längre väster ut på vägen, men tänkte att jag skulle vara laglydig och körde ner och parkerade så snart jag kunde. Tog mina prylar snabbt och traskade iväg i ganska raskt tempo. En av de första skådarna jag kände igen var Per Jensen från Malmö, som stod i utkanten av första klungan av människor. Han tittade underligt på mig och jag tänkte att han kanske kände igen mig. Det gjorde han så småningom och när jag bara var typ 10 meter från honom sa han att den sitter..... och blev avbruten av andra som sa att "nu lyfter den". Den flög mot öster i sakta mak, som sådana brukar göra. Den skruvade ett par varv och plötsligt satte den av fortare och försvann bakom träden.

Sen var den svår!! Anders Laurin mötte jag vid parkeringen och han lyckades se den på långt håll, när den gick ner mot havet. Folk rörde sig dit, men den kunde inte återfinnas där. Det kom efter en stund ett larm om att den setts 700 meter VÄSTER om hamnen. Folk körde dit, men ingen visste nåt. Jag körde ytterligare ett par hundra meter och där stod bl.a. Thomas Svensson och Björn Malmhagen och dom berättade att den setts där för ett par minuter sen, följa kusten västerut och sedan vrida av in mot land och försvinna norrut. Då gav jag upp hoppet om att få bilder på den. Dumt nog tog jag inget långskott på den när jag väl såg den.

Men med facit i hand var det ett ganska lyckat drag för mig, med tanke på hur nära jag vara att missa den. Sverige-, Skåne-, april- och årskryss på en och samma gång!

Jag träffad också Jonas Rosqvist i hamnen, precis när den försvunnit. Jag tror inte Jonas fick se den!! Jag lider verkligen med honom.

söndag 16 april 2017

Två aprilkryss på samma dag....

Det har varit Rödhalsade gäss (Branta ruficollis) som rastat lite här och där de senaste dagarna. Jag missade ju en förra söndagen i Salviken t.ex. Idag kom det först ett larm om en Rödhalsad vid Vombsjön och jag avvaktade lite, men när det efter bara en liten stund även larmades en Fjällgås (Anser erythropus) vid Kävlingeåns utlopp var saken klar om att jag var tvungen att göra en attack. Jag har inte sett Fjällgås sedan 2010, d.v.s. 7 år sedan. En liten stund senare satt jag i bilen med målet Vombsjöns västra sida.

När jag var vid Dalby kom det dock ett nytt larm om att den lyft och flugit mot Vombsängar. Jag svängde av och tänkte att jag lika gärna kunde börja där isåfall. Sagt och gjort. Jag stannade vid det östra tornet då där var en samling med skådare. Bertil Svensson kunde strax visa mig en Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) som satt och putsade fjädrarna i en torraka och en Rödspov (Limosa limosa) som födosökte i en av pölarna. Dessutom årskryss i form av Gluttsnäppa (Tringa nebularia) och Brushane (Calidris pugnax). Efter det att de flesta gett sig av kom en annan skådare upp i tornet, nämligen Richard Bergendahl, som jag inte träffat på år och dar. Vi snackade en stund och sen kom larmet om att Fjällgåsen sågs vid Vombsjöns västra ängar.

Jag sulade dit och gick ut för att få en långhållsobs på gåsen, men man såg vad det var! Sedan körde jag bort till fågeltornet och spanade ut på den gigantiska flocken av Vitkindade gäss (Branta leucopsis)som låg där ute. Det tog dock inte mer än cirka 10 minuter innan vi kunde hitta den Rödhalsade gåsen i gyttret av vitkindade. Nöjd med två nya aprilkryss och årskryss i form av två gäss, så styrde jag hemåt igen.

När jag var på väg mot Malmö så fick jag larm om att Stefan Cherrug såg en Vitvingad trut ute vid Olas hörna vid Klagshamn. Jag körde omedelbart dit och på vägen dit ringde Hansi mig. Nytt larm kom om att truten lyft och drog söderut, så vi träffades vid Gässiedammen. Där var det dock svårt att se ut mot havet och vi stod mest och snackade, då det var länge sedan vi sågs. Där efter körde jag hem.

Dagens enda bild blev på en av projektstorkarna som spatserade runt, precis bredvid vägen, vid Öbacken.

Vit stork (Ciconia ciconia)

söndag 12 februari 2017

Svarthalsad trast.....

Idag tänkte jag göra ett försök att se den Jaktfalk som hållit till ett tag nere vid Hammar och de kända vinterfälten för Kornsparvarna. Jag körde dit och väl där träffade jag Hansi, som inte heller sett den. Vi scannade över området noggrant, men det enda vi fann var Kornsparvar (Meliaria calandra), Sävsparvar (Emberiza schoeniclus), Skogsduvor (Columba oenas) och en fin siffra på Sånglärkor (Alauda arvensis). Tiden började så småting om att rinna ifrån mig, så jag beslöt att bryta upp och dra mot Baskemölla för att kolla in den Svarthalsade trasten (Turdus atrogularis) där.

Jag hann inte mer än bort till Mälarhusen, förrän Hansi ringde och sa att han haft Jaktfalken fint över sig och att den drog österut. Jag vände bilen och körde raskt tillbaka. men det skulle visa sig vara helt i onödan. Jag la ytterligare en timme på den och sen kände jag att tiden för trasten också började rinna iväg, så jag bröt återigen upp och styrde kosan närmaste väg mot Baskemölla denna gång.

Väl där träffade jag Alf ifrån Trelleborg och han sa att den precis hade hoppat undan och sedan förklarade han dess rörelsemönster på matningsplatsen. Det tog knappt 10 minuter innan den hoppade fram igen och jag var färdig för att köra iväg ner till Kabusa igen.

Svarthalsad trast (Turdus atrogularis)

Sagt och gjort. Jag fick ytterligare en timme på plats för att leta efter Jaktfalken, men det ville sig bara inte. Så det blev till att styra kosan hemåt, med endast trasten som avklarad.