tisdag 24 december 2019

God Jul & Gott Nytt År....

Paniken spred sig när jag fick digitalt julkort av Stefan Cherrug! Jag har inte gjort något sånt och skickat i år. Mycket pga att jag tycker det är ganska dålig respons. Men nu fick jag leta upp en äldre bild som faktiskt är tagen på vintern. Dock inte i år! Men det märker väl ingen?

Smådopping (Tachybaptus ruficollis)

söndag 7 juli 2019

Cykeltur till Ribersborg....

Det har varit rapporter om rastande Spovsnäppor (Calidris ferruginea) på Ribersborg. Cyklade därför ner med kameran och när jag kom till Kallbadhusets brygga, så såg jag folk på stranden med kameror. Gick därför direkt dit och kröp fram till dem den sista biten, för att komma upp i jämnhöjd med dem. Tre Spovsnäppor höll till med en grupp Kärrsnäppor (Calidris alpina) alldeles utanför strandkanten i en flytande tångbank. Efter en stund tröttnade några fotografer och gick och kvar var bara jag och Madeleine. Vi kravlade lite närmare och fåglarna verkade inte ett dugg rädda, utan födosökte lugnt i tången. Men säg den glädje som varar. En lössläppt hund skulle ju naturligtvis ut i vattnet och kolla fåglarna. Dom flög ju naturligtvis.


Kärrsnäppa (Calidris alpina)







Spovsnäppa (Calidris ferruginea)

Landade borta vid nästa brygga, så vi stack dit och kröp lite till i sanden. Åter igen blev dom skrämda av nån snubbe som tvunget skulle gå mellan oss och fåglarna. Denna gång drog dom en bra bit bort och jag beslöt mig för att fota Storskarvarna (Phalacrocorax carbo), som stod på ett par stenar, istället. En Skrattmås (Chroicocephalus ridibundus) slank med på en bild och på andra sidan bryggan sprang en Större strandpipare (Charadrius hiaticula), som jag fick en chans på och hann knäppa två bilder innan den också tog till vingar. Ganska nöjd med bilderna och en kul upplevelse med krypandet och landet. Sandig och genomblöt på framsidan cyklade jag hem igen.

Större strandpipare (Charadrius hiaticula)




Storskarv (Phalacrocorax carbo)

Skrattmås (Chroicocephalus ridibundus)



söndag 5 maj 2019

Dubbelbeckasin vid Vombsängar....

Larmades Dubbelbeckasin (Gallinago media) vid Vombsängar. Den har tydligen visat sig fint vid ett flertal tillfällen, så jag beslöt mig för att fara ut och ge den en chans. Det är ju ny fotoart i isåfall. Väl på plats så stod där några bilar vid "brottsplatsen", med folk i bilarna, redo med sina kameror. Jag fick en ganska bra plats och jag lyckades ganska snart lokalisera fågeln. Den stack bara upp huvudet lite emellanåt och försvann sen ner en stund, för att upprepa detta beteende. Dessvärre tog det inte lång stund förrän en typ kom och parkerade framför våra bilar OCH KLIVER UR BILEN!!! Dödsdömt!! Han fick ändå se fågeln lika "bra" som vi. Tyvärr hade jag inte hela dagen på mig så jag var tvungen att lätta efter cirka 1 1/2 timme. det tog typ 10-20 minuter efter det att jag stuckit, så hoppade den fram och visade sig HELT ÖPPET, så fotograferna på plats fick fantastiska bilder. För mig blev det bara en skitbild, där man ser fågeln gömd i gräset, men man ser ju inga karaktärer. i övrigt var det bara en Röd glada (Milvus milvus) som flög förbi, som fastnade på bild också.

Dubbelbeckasin (Gallinago media)




Röd glada (Milvus milvus)

fredag 3 maj 2019

Aftonfalk igen.....

Fredag igen och åter "Falsterborundan". Troligen samma Aftonfalk (Falco vespertinus) som jag hittade förra fredagen har varit kvar i krokarna runt Ljungen under ett par dagar, så jag bestämde mig för att ta kameran med mig i bilen på jobbet idag. När jag kom ner så såg det inte vidare ljust ut. En person var ute och gick på Ljungen och såg ut att gå efter falken, som höll sig på ganska långt avstånd. Jag beslöt mig för att köra österut på väg 100 och parkera vid grinden ungefär mitt på Ljungen. Sagt och gjort och jag gick ner en bit på stigen som leder ner mot Ängsnäset. Såg att falken kom lite närmare mot mig, eftersom personen bortom kostallet gick efter den och på så sättet stötte den mot mig. Såg plötsligt att den satte fart öster ut och jag försökte huka mig och göra mig så liten som möjligt så att mina varselkläder inte skulle avskräcka den alltför mycket. Den verkade dock se mig och passerade en bit norr om mig, men jag fick ett par bilder innan den drog bort mot rastplatsen längre österut, där den setts de senaste dagarna (ofta sittandes på marken). Jag körde bort dit och där stod ett par skådare med tub, så jag fick slänga ett öga i en av dessa och få en fin obs på den sittandes på marken. Skådaren från kostallet kom också dit och det visade sig vara Mattias Ullman. Han hade investerat i ett nytt 600mm objektiv, inför deras resa till Alaska i sommar. Jag återgick till mina arbetsuppgifter.




Aftonfalk (Falco vespertinus)

fredag 26 april 2019

Upptäckt av Aftonfalk....

Fick, under förmiddagen, larm om en gammal Aftonfalk (Falco vespertinus) som sträckte mot öster vid Ljungens golfklubb. Det har ju varit en del Aftonfalkar på gång runt om i riket, så det var väl ganska väntat. När jag kom ner mot Hagarondellen, vid Ljungen, ett par timmar senare, så ser jag en falk komma flygandes lågt över trädtopparna. Jag var så fräck att jag körde ett par varv i rondellen, då det inte var någon annan trafik, och väntade på så sätt in den. Det såg bra ut för Aftonfalk tyckte jag och när den snabbt drog över till skogen norr om Ljungen vägen så körde jag öster ut en bit, gjorde en rundpall och ställde mig i vägrenen med saftblandarna på. Den kom ut precis där jag ställt mig, alldeles ovanför trädtopparna, så trots att jag inte hade kikare med mig ens, så kunde jag se att det var en gammal hane Aftonfalk! Helt askgrå dräkt, så när som på dom tegelröda "byxorna", inga vattrade vingundersidor, nästan lysande vitaktiga vingovansidor, gjorde saken ganska enkel. Jag larmade den och Hansi hörde av sig och sa att han var på väg. Den drog runt och jagade, men höll sig runt rondellen hela tiden. Det tog nog cirka 10 minuter innan Hansi var på plats och sen kom ytterligare nån skådare, men falken var naturligtvis som bortblåst då!!! Typiskt. Jag var tvungen att jobba vidare och den sågs faktiskt inte mer.

Hörde senare att den ansågs vara en ny fågel och inte samma som den som setts tidigare på dagen. Ett kraftigt inflax av Aftonfalkar skedde de följande dagarna.

söndag 24 mars 2019

Foto på hemmaplan.....

Hade lite tid över och solen sken från en klarblå himmel, så jag tänkte att det kunde vara skoj att komma ut och lufta kameran lite. Det var ett bra tag sedan tycker jag. Tog en tur ner till Öresundsdammarna vid Ribersborg. Lite vanliga fåglar visade upp sig och jag lät kameran få jobba lite.


Gråhakedopping (Podiceps grisegena)


Koltrast (Turdus merula)


Rörhöna (Gallinula chloropus)


Skata (Pica pica)

Större hackspett (Dendrocopos major)

torsdag 3 januari 2019

Nya Januarikryss....

Det är i södra Halland det verkar hända och allt kul verkar finnas just nu. Så därför sätter vi kurs mot Halland idag, jag och Hansi, för att försöka plocka in lite av de arter som dristat sig med att övervintra där. 

Första stoppet blir Högalteknall, på Hallandåsen, där jag sett Järpe för ett tag sen. Dock har vi ingen lycka med den. Dock plockar vi in lite årskryss i form av Korp (Corvus corax), Ormvråk (Buteo buteo), Björktrast (Turdus pilaris) och 2 Dubbeltrastar (Turdus viscivorus)

Vi drar vidare mot nästa målart, Större turturduvan (Streptopelia orientalis) i Gullbrandstorp. När vi letar runt ibland villorna ser vi nya årsarter som Gärdsmyg (Troglodytes troglodytes), Blåmes (Cyanistes caeruleus), Pilfink (Passer montanus), Gråsparv (Passer domesticus), Gulsparv (Emberiza citrinella), Nötväcka (Sitta europaea), Nötskrika (Garrulus glandarius) och 2 Stenknäckar (Coccothraustes coccothraustes). 5 stycken Ringduvor (Columba palumbus) ger hopp, men den är inte med bland dem. Så får vi tips om att den setts två gator längre bort och när vi anländer dit, så sitter den i ett träd och låter oss avnjuta den en stund. Gott så.

Större turturduva (Streptopelia orientalis)

Vi kör mot Särdals strand. Rörelser i tången visar sig vara falsklarm i form av 3 Ängspiplärkor. Det tar dock inte lång stund innan vi lokaliserar den Blåhake (Luscinia svecica) som hållit till här ett tag. Ett svep över havet ger Ejder, Knipa, Småskrake och på revet sitter ca 10 Toppskarvar (Phalacrocorax aristotelis). En ung Knubbsäl sågs också.

Efter det gör vi ett nytt försök efter Järpen vid Högalteknall, men på vägen dit hittar Hansi vaket en  Varfågel (Lanius excubitor) vid Frestens fälla. Vid Högalteknall är det bara en Spillkråka (Dryocopus martius) som hörs på avstånd, men Järpen lyser ännu med sin frånvaro, så vi bestämmer oss efter en timme att köra bort till Hulrugered för att leta efter Hökugglan (Surnia ulula) där. Den blir snabbt expedierad! Tack för det och vi rullar därför söderut. 

Vid Margretetorp står en Tornfalk och ryttlar och vid Utvälinge flyger 5 Skogsduvor (Columba oenas) förbi. Men det är Häljaröds hamn som är målet och väl där hittar vi den Brednäbbade simsnäppan (Phalaropus fulicarius) nästan direkt. En Smålom (Gavia stellata) rastar en bit ut och vid Rönnen ser vi Sångsvanar (Cygnus cygnus), 7 Storspovar (Numenius arquata) och en Gravand (Tadorna tadorna). Stannar även till vid Sandön och spanar av området där. Det ger Storspov (Numenius arquata) 20, Strandskata (Haematopus haematopus) 5, Rödbena (Tringa totanus), 1 hane Stjärtand (Anas acuta) och Kanadagås (Branta canadensis).

Klockan är nu 15.15 och vi kör därför hemåt. Ganska bra utdelning både med Årskryss och MånX.

Brednäbbad simsnäppa (Phalaropus fulicarius)