lördag 20 februari 2021

Hybrid av Snatterand x Gräsand vid Lunds RV....

 Drog till Lunds reningsverk för att plåta lite och kanske kunna få foto på en Salskrakehane (Mergellus albellus), som setts där till och från den senaste tiden. Verkar ha varit ganska tacksam att fotografera, men dock hade jag ingen lycka med den. Plåtade lite annat istället och av en slump fick jag med en kostig and på bild, som efter lite undersökning visade sig vara en hybrid mellan Snatterand och Gräsand (Mareca strepera x Anas platyrhynchos). Skum och lite kul obs. Den har tydligen också varit där till och från under en längre tid.


Hybrid Snatterand x Gräsand (Mareca strepera x Anas platyrhynchos)

Bläsand (Mareca penelope)

Knipa (Bucephala clangula)

Vigg (Aythya fuligula)


söndag 14 februari 2021

Vattenrall och drom-drag....

 Körde ut till Husie mosse, för att kolla om det gick att plåta Vattenrallarna (Rallus aquaticus) som varit där och visat sig fint, under tiden som det nu varit fruset. Gick rakt ner till "vattenfallet" i norra delen av dammen. Där stod några och spanade och rätt var det var, så kom en rall springandes i från rissnåren. Plötsligt var dom två. Dom rörde sig nedåt mot "tvärbäcken" och var ganska svåra att observera, där dom smög runt vid de höga kanterna på bäcken. Att fotografera dem var nästan lönlöst. Jag satte mig, med handskarna som sittunderlag, precis vid ena brofästet och väntade på att dom kanske skulle komma tillbaka. En Duvhök flög över och jag tänkte "bara rallarna håller sig stilla nu, så att inte höken får för sig att göra något dumt". Men den flög bara över som hastigast, tack och lov. Folk kom och gick, mest söndagsflanörer men även några skådare. Så dök dom upp igen! Samma förfarande som förra gången och när dom denna gången var nere vid "tvärbäcken", så kom det en hel skock med skärningar ungar på andra strandbrinken. Dom skrek och for fram i buskagen och plötsligt såg de isen i vattenkanten och flera av ungarna skulle då ner och försöka hacka sönder den. Jag väntade tålmodigt, men när ledare och större delen av ungarna kom över på min sida och gick, inte bara på spångarna framför mig, utan även ner mot "t-korset" på bäcken och klampade och skrek, så fick jag nog!!

Jag gick därför ner till den södra delen av dammen och hittade där ganska snabbt en Vattenrall också. Den var dock mycket svårare att "komma åt", då det var mycket grenar och vass i vägen, för att kunna plåta. Jag satte mig att vänta en stund, men den verkade födosöka sakta åt andra hållet, så efter cirka 20 minuter, så gav jag upp. Jag tänkte att nu kanske ungarna i norra delen hade försvunnit och gett stället sin fridfullhet åter?

Drog mig därför upp mot norra delarna igen och som tur var fanns det inget folk på plats nu. Jag parkerade mig därför igen vid ena brofästet och väntade. Det tog inte alltför lång tid innan dom kom fram igen. Den ena var väldigt skygg av sig, medan den andra födosökte fint i bäcken. Dock var det inte helt lätt att fotografera dem, då de rörde sig hela tiden, eller gömde sig bakom grenar och annat. Men ibland var dom i hyfsat fritt skottfält och då blev det ändå några bilder!!









Vattenrall (Rallus aquaticus)

For sen hem till morsan och farsan och fikade fastlagsbulle. Tänkte sedan göra ett försök på Vattenrall i Kävlige. Det hade rapporterats från en liten, nästan igenfrusen damm, i utkanten mot Furulund. Rapporten sade att dom var väldigt orädda. Men när jag började köra norrut, så tänkte jag att det kanske skulle vara bättre att dra upp till Ängelholm och ge Rördromarna (Butaurus stellaris), som hållit till där den senaste veckan, en chans istället. I och med att det varit så fruset, har det sökt sig ett par Rördromar ut till det öppna vattnet i Rönneåns utlopp. Bilder från AP skvallrade om att det funnits mycket goda fotolägen på dem. Sagt och gjort, jag for upp dit istället. 

På plats visste jag inte exakt var vid ån dom setts, men i nån rapport nämndes "tågbron", så jag tog sikte mot den. Där var ingenting!! Så jag påbörjade en fotvandring åt andra hållet istället och på avstånd såg jag fotografer nere på en "picknick-brygga". Jag stövlade dit och när jag anlände, gick det en Rördrom fint på ön, precis på andra sidan vattnet. Den gick dessvärre bortåt, men vände helt plötsligt och traskade sedan hela vägen tillbaka längst hela långsidan på den lilla ön. Fantastiska obsar!!! Väl nere vid andra ändan gick den ut på isen, stod en stund och glodde och flög sedan över till vår sida av vattnet och försvann ur sikte. Den var förstås dold i vassen, men likväl tog de flesta fotograferna med sina supertelen, sin utrustning och försvann bort åt det hållet. En annan dröm lyfte längre utifrån mynningen och flög uppströms och landade synligt i vasskanten, där den sedan smög runt och födosökte. Efter en stund var jag nöjd och gick mot bilen. Såg då alla de andra kräla nere i vasskanten i jakt på att komma den domen så nära som möjligt, trots att man hade stora teleobjektiv??! Själv drog jag hem.





Rördrom (Butaurus stellaris)


söndag 7 februari 2021

Nytt försök med Svarta rödstjärtar....

 Efter gårdagens snöpliga förlust av bilderna på Svart rödstjärt, gjorde jag ett nytt försök på dessa i Malmö hamn. Jag hann bara landa bilen vid samma plats som igår, innan de kom inflygande. Enkel match, men ljuset var kanske något sämre idag. Resultatet blev ändå ganska bra. Förutom rödstjärtarna, var även Rödhaken kvar och som bonus en Forsärla, som dock hann smita undan innan jag fick in den i sökaren. Upptäckte också att rödstjärtarna alternerade till huset över gatan där det växer nån slags "vildvin", så det finns en del små bär att äta där. 

Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)









När jag efter ungefär en timmes tid kände mig klar med dem, styrde jag kosan ut mot Krankesjön. På Västkustvägen flög ett gäng på cirka 50 Sidensvansar över vägen och landade i ett träd på en sidogata. Jag körde längre fram, där jag kunde vända bilen och körde tillbaka. Dock hade dom fortsatt över till andra sidan den tungt trafikerade gatan o lättade i små grupper, längre in i industriområdet, så jag fortsatte min bilfärd.

Väl ute vid Silvåkratornet var det massor av folk. Inte mindre än 48 bilar på p-platsen, gjorde att jag snabbt bara letade upp Kattugglan, som satt ganska dumt till för foto, och spanade in den och drog sedan vidare. 

Körde över till västra sidan av sjön, närmare bestämt vid en liten bäck mellan Torna Hällestad och Tvedöra. Där hade setts både Kungsfiskare och Strömstare och när jag klev ur bilen mötte jag en annan skådare, som berättade att han sett Strömstaren ivarjefall. Jag följde hans beskrivning, men kunde inte hitta den där han sett den. Fortsatte att följa de olika bäckfårorna, men den ville inte visa sig. På tillbakavägen till bilen så satt den plötsligt bara på ett ställe som jag hade lagt extra mycket tid att spana vid innan. Suck! Men trevligt att se den. Dock var ljuset kass för foto, så jag gick tillbaka mot bilen och då började det snöa så smått. Nästan tillbaka vid bilen kom en Ägretthäger flygande från väster, antagligen med riktning mot Krankesjön. Körde hem sen.

lördag 6 februari 2021

Tornuggledrag till Skanör....

 Idag kom det larm om en Tornuggla (Tyto alba) på dagkvist i Skanör, ungefär vid kyrkan. Hmmm, kan det verkligen.... Och så foto på den!! Det var bara att snabbt sopa ihop sina grejer och dra iväg. Även om jag inte har världens bästa bil, så gick det ganska snabbt att ta sig ner dit. Väl på plats var där hur mycket folk som helst. Många kända ansikte var där. Björn Malmhagen, Bengt Grandin, Christer och Lars-Olof Landgren, Tvillingarna Malm, Tom Malm, Tommy Holmgren, Birgitta Ross-Lindholm m.fl. Det var trångt om utrymmet för att få den lilla gluggen där ugglans ansikte syntes utan en förhatlig gren i vägen. Men jag tog ett par bilder och körde sedan bort till Trastvägen för att försöka månadskryssa Gulhämplingen (Serinus serinus) som varit där en längre tid. 

Säkrad på Falsterbolistan! (Trots att det är i Skanör)

Tornuggla (Tyto alba)

Det behövdes en liten stunds väntan, som slogs ihjäl med att snacka med Richard Ek, innan den kom ner på matningen. Den födosökte där en stund, men blev sen skrämd av någon på utsidan av planket och flög över vägen igen. Träffade även Bertil Svensson och Ingrid Elm här. 

Äter frö i träd.

Äter frö på marken.

Äntligen utan frö i näbben.

Gulhämpling (Serinus serinus)

Körde sedan tillbaka till Tornugglan, för jag tänkte att under den timmen jag varit borta vid Gulhämplingen, så kanske antalet människor avtagit hos ugglan. Ha, tji fick jag!! Lika mycket folk, men jag sprang på Jonas Rosqvist och det är alltid trevligt. Dock var han på blixtdrag och hade frun med sig, vilket innebar att dom skulle iväg på annat, efter den lyckade smash-and-grab:en!

Kvar på samma ställe! Orörlig.

Tornuggla (Tyto alba)

Själv körde jag mot Malmö igen och tänkte att jag kunde köra ner till småbåtshamnen, där det varit en flock Skärsnäppor (Calidris maritima). Väl där tog det inte lång tid innan jag hittade dem. Dom var ganska rörliga längst stenarna, så jag kröp ner lite mot vattnet och försökte hitta en strategisk plats i den kyliga vinden och bland de isiga stenarna. Där satt jag sedan en stund och plötsligt kom dom inflygande och smög runt nedanför mig. Lite svårt i den lågt stående solen, med skuggor och skarpa kontraster. Dessutom folk som kom senare som trodde dom bara kunde klampa ner till där jag satt. 


Skärsnäppa (Calidris maritima)

Lämnade därför och gick bort mot tånghögarna vid Ribersborg. Gick runt och snokade en stund och till sist hittade jag två Järnsparvar (Prunella modularis). Dom flög undan och jag beslöt mig för att lämna dem i fred. Körde därefter till Lodgatan i Malmö hamn. Där hittade jag inte mindre än 9 (NIO!!) Svarta rödstjärtar (Phoenicurus ochruros) vid gamla Fryshuset. Fina uppvisningar och fotolägen! Även en Rödhake (Erithacus rubecula) sökte efter nåt att äta invid husväggen, där det fortfarande var lite barmark. 

Väl hemma laddade jag upp bilderna på datorn och sedan raderade jag minneskortet. Jag t.o.m. formaterade om minneskortet, vilket jag gör max en gång om året. När jag sedan tog upp bilderna på datorn, upptäckte jag att en stor del av Skärsnäppebilderna och ALLA bilder på Svarta rödstjärtarna, inte hade förts över från kameran till datorn. Däribland några av de bilder jag i displayen tyckte såg bäst ut av dagens foton. Surt som fan!!