lördag 8 maj 2021

Spindel blev Citronärla....

 Idag tänkte jag dra ut och leta efter en sällsynt spindel och på väg ut körde jag förbi Hardeberga och svängde inom för att kolla Berguvarna (Bubo bubo) där. Behövde bara gå upp på utsiktsplatsen och spana mot den gamla bohyllan, för att hitta honan där. Jag kunde dock inte se några ungar med handkikaren, som troligen låg under honan i det lite kyliga vädret. 

Drog vidare ut till Vitabäckshällorna för att leta spindel. Hade fått exakt plats av Rickard Ek, men trots 3,5 h i det kyliga vädret så gick jag bet.

I stället körde jag ner till Södra Åladammarna i Skanör, efter ett larm på en Citronärla (Motacilla citreola) där. I nåt av larmen hade det varit bifogat ganska majs bilder, så jag hade ganska stora förhoppningar om att kunna få foto på en utfärdad hane. Men trots att jag försökte krypa ner och läs i tuvorna, så höll den sig hela tiden jag var där (ca 1,5 h) på behörigt avstånd i den tuviga marken vid strandkanten, innanför staketet. Så det blev bara långskott på den.


Citronärla (Motacilla citreola)


lördag 1 maj 2021

Lyckat multidrag till nordväst....

 Idag fick det bli ett multidrag till nordvästra Skåne. I Ängelholm har det varit en Tjäderhöna (Tetrao urogallus) inne i Hembygdsparken, helt orädd för folk och ute vid Årnackehamn har man kunnat se en 2K Praktejder (Somateria spectabilis) och en utfärdad hane av Vitnackad svärta (Melanitta perspicillata)

Fick sms av Jonas Rosquist att han hade dragit upp där tidigare än mig. Han hade redan hängt in ankorna ute i Skälderviken. Jag satsade på att ta Tjädern först, för den stod högst på att få fotografera. 

Anlände Hembygdsparken i Ängelholm vid 13-tiden. Träffade Siw Persson, som berättade att det bara var att gå ner till den stora utomhusteatern och leta efter ett gäng tjejer som firade möhippa. Där skulle den hålla till. Det var inga problem att hitta möhippegänget och Tjäderhönan stod bredvid dem, precis nedanför deras bord. Klart att hon också ville vara med de andra tjejerna!! Den gick strax ett par meter från tjejerna och började grusbada vid en nyplanterad bokhäck, vilken den även åt av. Snart blev den skrämd av en liten unge och den knallade över till andra sidan av teatern. Det gjorde inget för mig, då den gick ut i mer "riktig" terräng och gjorde bildera lite mer "autentiska". 






Tjäder (Tetrao urogallus)

Träffade Jonas där och vi gick sen över till ån och kollade in en av de hanar Mandarinand (Aix galericulata) som varit där länge. Fick tipset av Jonas att det fanns två Ringtrastar (Turdus torquatus) på fotbollsplanen vid Utvälinge. Jag körde dit och hittade.... ingenting!! Gick av bilen och frågade dom som stod och spanade från flaggstången om dom såg den Svartbenta strandpiparen där ifrån. Nej, det gjorde dom inte, så jag for genast ut till Årnackehamn. Väl där frågade jag folket på plats om dom sett någon av ankorna. Nej, det hade dom inte. Det blåste lite så jag gick ner en bit till piren och kröp ner i lä där. Det gjorde susen och snart kunde jag hitta vitnacken. Dock var Praktejdern lurigare. Det var faktiskt en annan snubbe, som jag visade vitnacken för, som hittade pralinen!! Nöjd återvänder jag till Utvälinge. Denna gången gick det bättre med Ringtrastarna. En riktigt snygg, gammal hane o en möjligen mer honfärgad historia. Sen gick jag ut på Sandön ch där stod den Svartbente strandpiparen (Charadrius alexandrinus). Kollade lite på den och sen vände jag in igen. Stod och njöt en liten stund av ett snyggt par av Årta (Anas querquedula), som simmade runt och födosökte i det fina solljuset.

Körde sen söderut och när jag kom vid Alnarpsavfarten, så upptäckte jag en Vit stork (Ciconia ciconia) som snurrade hastigt och lite stirrigt över bygget av järnvägen där. Eftersom jag skulle svänga av, så tappade jag den ur syn. Fortsatte sen hem efter ett riktigt lyckat drag!