lördag 17 december 2022

Ny Sverigeart....

 I torsdags kom det larm om att det setts en Baltimoretrupial (Icterus galbula) i Förslöv på Bjärehalvön. Detta är det första fyndet för landet och en stor sensation. Baltimoretrupialen är en i Europa mycket sällsynt gäst från nordamerika. Eftersom jag jobbade kunde jag av förklarliga skäl inte åka upp och titta på den. Den var kvar på fredagen och min situation var oförändrad. Men då det var kallt i landskapet, snö och ganska många minusgrader, så fanns det stor chans för att den skulle fortsätta vara kvar i det begränsade området den uppehållit sig i de dagar den varit upptäckt. 

Så på lördagen sammanstrålade jag med Tommy H, vid Flädie samåkningsparkering klockan 07.30, och samåkte med honom upp. Väl framme var den redan upptäckt för dagen och där var fullt med folk utanför trädgården där den födosökte. Jag lyckades se den när den vid några tillfällen stack upp bakom den lilla snövall som bildats under häcken mellan de två trädgårdarna. Inga problem med att se att det var den, med sina orange färg och sina vita vingband. Något mindre än en Koltrast, mer i storlek som en Gulsparv. 

Efter ett tag flög den iväg och de flesta gick då iväg till en annan trädgård där den hade setts senare på de föregående dagarna. En trädgård med en stor tuja, där den poserat fint bl.a. dagen innan. Dock var det på fågelmatningen i trädgården intill denna, som den uppehöll sig mest i. Alla som var där fick fina obsar på den när den snällt satt och födosökte. Verkade som om de flesta fotografer även fick sitt lystmäte mättat. Jag tyckte dock det var en ful omgivning med alla fågelmatare och dessutom den fula gula tegelvägg på huset som bakgrund. Den flög dock upp i träden vid några få tillfällen och då lyckades jag få några skott på den. Tyvärr inte så nära och lite fel inställning på kameran gav ganska mörka bilder. Men med lite trixande i datorn kan man faktiskt se vad det är. 


Baltimoretrupial (Icterus galbula)

Vid ett tillfälle så kom det en Sparvhök (Accipiter nisus) till matningen och slog en fågel. Alla höll andan!! Var det den berömda "Sparvhöken från Öland" som slagit till igen?? Men när lugnet åter lade sig, så hoppade trupialen fram igen och alla kunde andas ut! Troligen var det en av alla Bergfinkar som fått sätta livet till för Sparvhöken denna gång. Anledningen till att man blev lite orolig för att det var just trupialen som Sparvhöken skulle ha klippt, var för att den vid flera tillfällen när alla andra fåglar lämnade matningen och flög upp i träden, så satt den lugnt kvar och pickade i sig mat. Dum? Smart? Iskall? Vem vet??! Men det kan ju lätt kosta den livet!!

Vi lämnade platsen cirka 12.30, nöjda och glada över ett fantastiskt kryss. För inte var det väl den amerikanaren som man trodde skulle bli den första man hängde in i Sverige. Dock har jag ju faktiskt sett en amerikansk tätting tidigare i Sverige, nämligen den Tundrasparv som uppehöll sig vid Torrebergaängar för en del år sen. Men Rödögd Vireo, Dark-eyed Junco eller nån skogssångare kanske man har funderat på skulle komma före just en trupial. 

Körde inom en vinylskivaffär i Förslöv, för att Tommy ville se om dom hade nåt i sitt utbud som han inte kunde leva utan. Det var en trevlig nostalgiupplevelse och Tommy kom ut med två nya plattor till sin samling.

När Tommy lämnat mig i Flädie, så kom det ett larm om en Rosenfink (Carpodacus erythrinus) på ett fågelbord i Kävlinge. Det var hemma hos Mikael Arinder och han erbjöd sig att släppa in folk i huset för att få se den. Hans fågelmatning är annars svår att se från gatan. Jag for dit och väl där träffade jag tre nöjda skådare på väg att lämna. Tyvärr skymde det på en smula när jag väl kom dit och fågelaktiviteten avtog något. Trots att jag stod där i en dryg timme, så kom den inte tillbaka mer den dagen. Imorgon är det kört, då jag inte har tillgång till bil. 

lördag 11 juni 2022

Valross i Skåne....

 Igår kom det ett larm, om att det på Sveriges radio hade rapporterats en Valross (Odobenus rosmarus) utanför Kattvik, på norra Bjärehalvön under torsdagen. Men den var inte kvar under hela fredagen. Men så väl idag kom det ett larm om att den setts ligga och slöa på ett litet rev vid Arild, på Kullaberg. Dvs närmre för mig att köra dit. 

Jag rafsade ihop mina prylar snabbt och kastade mig i bilen och styrde norrut. Det tog drygt en timme att ta sig dit. När jag parkerade nere vid hamnen, så tittade jag österut och såg då folk och det dröjde nog bara ett par sekunder innan jag upptäckte de vita betarna på djuret, som låg och sov ute på det lilla revet. 

Gick sedan bort och avnjöt den där den låg och dåsade. Vid nåt tillfälle kollade den upp, men annars låg den bara nästan i samma position hela tiden. Jag tänkte att jag hört att dom brukar ligga och slöa så här på dagtid och när det drar mot kväll så ger dom sig ut och födosöker. Jag tänkte därför att jag kanske borde stanna och se om så var fallet. Det skulle ju betyda att den reste sig upp, för att ta sig ner i vattnet och då kanske där kunde bli läge för att fotografera den. Sagt och gjort, jag fick vänta i tre timmar innan det hände, men det hände!! 


Valross (Odobenus rosmarus)


fredag 20 maj 2022

Tågdödad Kattuggla….

När jag gick förbi spår 5 på Malmö central idag, så såg jag något yvigt som låg på spåret precis nedanför perrongkanten. Det var enpåkörd och trafikdödad Kattuggla (Strix aluco). Även om det kanske springer en del råttor inne på stationsområdet, framförallt på nattetid, som skulle kunna vara föda för en Kattuggla, så tror jag denna blivit påkörd ute på linjen och råkat ”glida av” när tåget väl ankommit till Malmö C. Alltid lite tråkigt att se sånt, men verkar vara ofrånkomligt.

Kattuggla (Strix aluco)

söndag 15 maj 2022

Tornseglarna är här igen….

Så kom dom då äntligen tillbaka till våra gårdar. När Tornseglarna (Apus apus) är här, så kan det börja kallas sommar. Tyvärr har väl vädret inte varit så somrigt, men så är det ju och andra sidan bara maj, vilket räknas som en vårmånad. Nu ska dom vara här ett par månader och häcka under takpannorna på husen, samtidigt som dom förstärker sommarkänslan för oss människor. Välkomna!!

lördag 14 maj 2022

Kryss på ny Sverigeart….

 Igår, fredag, kom det larm från Klingavälåns utlopp, det som jag själv fortfarande brukar kalla Vombsjöns västra ängar. Det var Jens Morin som hittat en liten rastande vadare som han inte blev riktigt klok på. Det stod mellan den en gång i Sverige siktade Långtåsnäppan (sedd på Öland på 1970-talet) och den för Sverige nya arten Dvärgsnäppa.

Sent på kvällen kom larm om att det lutade åt Dvärgsnäppa (Calidris minutilla). Så idag när jag vaknade, efter min på lördagar sedvanliga sovmorgon, så var jag inte jättesugen på att dra ut. Jonas Rosqvist skulle på svensexa i Sövde och spela fotbollsgolf där, för att sedan dra till Höör för spa. Han var MYCKET irriterad över att det dyker upp en ny art för Sverige, just när han är upptagen. Han försökte vända och vrida på det för att kunna hinna ut, men det gick bara inte! Han var klart frustrerad kunde jag utläsa i våra sms. Jag smsade Hansi och han var i Småland och kunde inte komma loss, men tyckte att jag skulle dra ut, då det kan vara ”ones in a life time”. Så efter frukost fick det bli så.

Väl på plats var där MASSOR av folk, naturligtvis. Det blåste en del, men jag fick någorlunda lä bakom en buske. Jag hittade den ganska omgående och min första tanke var att ”hur i hela friden har han reagerat på denna”. Men efter att ha studerat den lite i lugn och ro, så avvek den ju faktiskt en hel del från de Mosnäppor som den var tillsammans med. Såg mer ut som en Småsnäppa i dräkten, nästan med lite ljusa ”hängslen” på ryggen och med ljusare ben. 

Jag hade lovat Jonas R att bevaka den tills han kom förbi på väg mot Höör. Det blev en nästan 3 h lång bevakning av fågeln och vid några tillfällen blev man lite nervös, när den smög över på andra sidan av den lilla gräsön den höll till på. Då försvann den ur sikte och det hade ju varit ganska typiskt om Jonas, med tidspress, kommit just då. Men så blev inte fallet. Den stod där öppet när han väl dök upp och jag överlät min tub åt honom, så han också fick kryssa!

Kul med en ny art för landet! Jag har ju dock sett den i Cape May (NJ) 2010, så det var ingen lifer. Men i framtiden så kanske man är glad att man åkte ut på denna!!

söndag 3 april 2022

Snabbt drag på Rödhalsad….

 Kom ett larm idag på den där Rödhalsade gåsen (Branta ruficollis) som uppenbarligen inte lämnat området runt Spillepeng, Arlövsängar och Lomma södra strandängar. Så jag drog ut till Spillepeng, där observatören larmat ifrån. Den var naturligtvis inte kvar, utan hade lyft och sökt sig in för att beta på ängarna. Men med en del spaning så lyckades jag finna den trots att den stora flocken gick på riktigt långt håll. Efter en stund lyfte hela flocken och skingrades i mindre flockar. Tog en stund innan merparten kom tillbaka och då hittade jag den igen. Den landade då lite närmare, men lyfte efter en stund igen och flög ut ch ställde sig i vattnet. Försökte då scopa den, men långt avstånd och mycket värmeflimmer i luften gav inte helt önskat resultat.

Snatterand lyckades jag också plocka in på årslistan. I övrigt var det väl en Skogssnäppa (Tringa ochropus) o 29 Storspovar (Numenius arquata), samt 3 Stjärtänder (Anas acuta) som var notabla.

Rödhalsad gås (Branta ruficollis)