måndag 28 maj 2012

Tvåprickig nyckelpiga....

Idag slog jag till med ett nytt insektskryss på jobb igen. Nämligen Tvåprickig nyckelpiga.

Vi var på Gullvik och jag höll på att trimma gräs då jag fick syn på en Aspglansbagge igen. När vi var färdiga för dan och samlat ihop grejerna, så stod Jenny och Ann-Sofie och rökte och då passade jag på att kolla om den där glansbaggen var kvar. Det var den inte, men istället hittade jag en Tvåprickig nyckelpiga.

Av naturliga skäl inget foto. :-(

söndag 27 maj 2012

Sista skådningen i maj för i år.

Upp 04.00 för att bli hämtad 04.30 idag igen. Men när jag gjort matsäcken klar fick jag sms av Hansi som kände sig sliten och begärde sovmorgon. Jag hoppade isäng igen och ställde klockan på 05.45.

Upp när klockan ringde för andra gången denna morgon. Tyvärr kändes det nästan värre nu än för 1 1/2 timme sedan. Nåväl, Hansi hämtade mig 06.00 och vi for ner till Falsterbo. På väg ner fick vi ett larm om en sjungade Lundsångare vid Fågelstationen. Vi svängde in om för att göra en "smash-and-grab". Det var inga som helst svårigheter att hitta den. Den sjöng väldigt flitigt, men satt ganska högt upp i de höga bokarna. Det blev alltså inga bilder, men en Näktergal hoppade upp i en buske bakom oss, så den fick stå modell istället.

Näktergal (Luscinia luscinia)
06.25 traskade vi så ut mot Nabben, men rundade först Kålhagen utan något notabelt. Vädert var klart, sol, +14°C stigande till +20°C under dagen, ganska bra sikt men mycket flimmer över havet, måttlig SO vind. En molnfront på hög höjd låg över Danmark och under morgonen byggdes det upp en liknande molnfront i norr och öster, som sakta drog söder ut.

Molnfront på väg söderut.

Ganska lite fågel i rörelse. Ett par Snatterand, 5 Sandlöpare, 2 Kustpipare var väl det mest anmärkningsvärda. En Ljungpipare flög över på skapligt håll och fastnade på bild.

Ljungpipare (Pluvialis apricaria)
Totalen för Nabben hamnade idag på 51 arter. Vi körde upp till Kärleksstigen och gick där i en dryg timme utan att ha nåt speciellt. Stannade sedan till vid Black för att konstatera att det inte fanns nåt notabelt där heller. Körde ner till Gröna jaktboden vid Inre Foteviken. Klämde den sista fikan i lä och kunde beskåda 4 hanar och 2 honor Snatterand och 2 2K Dvärgmåsar.

Vidare till Gässiedammen, där vi var 11.30. Nytt årskryss i form av en ganska snäll Skäggmes som födosökte längst bäcken. En flock på ca 45 Myrspovar flög mot SV. Många av dom var snyggt utfärgade i kopparrött. När vi var på väg mot bilen fick jag en rejäl släng av hösnuva. Jag nös som en galning och näsan rann och ögonen blev torra och kliade. Vi körde mot Börringeområdet.

Rörsångare (Acrocephalus scirpaceus)
När vi stannade i Klosterviken sköljde jag av mig med vatten som jag hade med mig. Hittade en gamal Zyrlex i väskan och tog den. Efter en stund kändes det mycket bättre. Klosterviken bjöd på en hane Snatterand och 11 Svarttärnor. 

Gjorde ett stopp vid Havgårdssjön och såg Fiskgjuse, Bivråk och en äldre Havsörn. Fortsatte mot Näsbyholmssjön i hopp om att det kanske skulle rasta några Vitvingade tärnor där. Det enda notabla vi såg var 17 hanar och 3 honor Snatterand.
Gjorde stopp vid Gärdslövs våtmark och Sillesjö dammar, men bara med fler Snatteränder som resultat.

Körde mot Malmö och var hemma vid 15.30-snåret. Glömde dock att räkna arterna för hela dagen.

lördag 26 maj 2012

Vårens rekorddag....

Hansi hämtade mig 04.30 och vi for ner till Falsterbo. Träffade Peter Spetz på parkeringen vid Kolabacken och tog beslutet att ta med oss fikan ut, för att inte ge Peter fritt fram att hitta nåt tungt. Så vi slog följe på vägen ut mot Nabben. Jag och Hansi vek dock av mot vår vanliga plats, d.v.s. f.d. Pilebusken.

Vädert var klart och soligt med lätta höga moln, extremt god sikt som sakta försämrades p.g.a. flimmer, svag ökande till måttlig V vind, +12°C stigande till 20°C, men det kändes betydligt varmare. Sikten var som sagt extremt god. Tror sällan jag sett Møns Klint så tydligt som denna dag.

Det började lite spännande med 2 Storlommar som kom rakt över huvudet på oss. Jag upptäckte en falk som kom insträckande från SV. Det visade sig bara vara en Lärkfalk, som genast blev mobbad av en Jorduggla så fort den nått in över Måkläppen. Cirka 2300 Prutgäss sträckte förbi under morgonen, däribland en ljus (leucistisk). En Svartkråka satt ute på Måkläppen.

Gravand (Tadorna tadorna) i fint solljus.
Ute på Nabben var det "folksamling". Peter Spetz, Jonas Holmqvist, Emil Lundahl, Mattias Ullman och Bengt Grandin stod där och plötsligt såg vi att det blev oro i leden. Vi blev uppringda av Mattias som meddelade om att Peter hittat en Svarthakad buskskvätta i rosenbuskarna nere vid stranden. Vi kunde inte se den därifrån vi stod, så det var bara att marschera ut till dom andra. Det var en omärkt hane som var mycket rörlig, vilket resulterade i att det inte blev några bilder. Totalt lyckades vi få ihop 64 arter vilket är det mesta vi haft i år! Vi tog en fika innan vi lämnade.

Vi gick en runda mot Falsterbohus och villorna, utan nåt speciellt. Fortsatte till Landgrens holme och spanade av där , men inget där heller.

Vi tog en "sockerfika" på Skanörs borgruin, i form av en Coca-cola och en negerbulle. Sen gick vi genom Nya begravningsplatsen och runt Roberts dunge. Men inte heller här gav det nåt speciellt. Körde därför bort till Ljungen, men efter att ha spanat en stund tog vi 15 minuters siesta. Körde bort till Banvallen i Ljunghusen, där jag såg min andra Kvickgräsfjäril för året.

Körde mot Stavstensudden, med ett kort och resultatlöst stopp vid Solvik. Väl framme vid Stavsten träffade vi Peter Spetz igen. HAn avvaktade en kommande skur sa han. Vi gick ner mot vindskyddet, men han inte mer än 50 meter innan det började ösregna. Vi sprang tillbaka och skulade i busskuren. Sen gick vi alla 3 ner till stranden och då slöt även Mattias upp. 10 hanar Snatterand, 2 Spovsnäppor, ca 300 Kärrsnäppor och en Myrsnäppa blev resultatet.

Myrsnäppa (Limicola falcinellus) och 2 Kärrsnäppor (Calidris alpina)
Körde sedan till Lomma kyrkdammar där Pungmes hängdes in på Hansis årslista. En märkt fågel med vit över ljusblå på vänster ben. Hittade också nån läbbig insekt av något slag. Men ingen aning om vad det var för djur. Gjorde sedan ett stopp vid Lomma södra, med 54 Myrspovar och sedan på Spillepeng, med 1 2K Dvärgmås som det enda notabla.

Oidentifierat kryp.
Totalt 106 arter under dagen är väl nytt dagsrekord för oss denna våren!

torsdag 24 maj 2012

Aspglansbagge....

Idag brände vi ogräs på Gullvikskolan. Vid 08.30 flög det över en flock på ca 170 Vitkindade gäss. Ibland dem var där 4 Prutgäss. Årskryss!

När vi skulle ha frukost kröp det en vad jag trodde var en nyckelpiga på bänken där jag skulle sätta mig. Men vid närmare studier såg jag att den saknade prickar och var mer avlång än en nyckelpiga. Ett dåligt foto med mobilen och hem efter jobb och snoka runt lite på nätet. Det behövdes inget längre detektivarbete för att få reda på att det var en Aspglansbagge (Chrysomela populi). Det har jag aldrig sett förut!

Aspglansbagge (Chrysomela populi)

söndag 20 maj 2012

Mer av Dammsnäppan....

Lägger upp en videosnutt av Dammsnäppan från idag. Den är filmad med telefonen genom tubkikaren, därav kvaliteten.


Öland och åter i Skåne....

Klockan ringde 04.45 men ingen orkade masa sig ur sängen förrän 05.00. Samma procedur idag som igår morse, d.v.s. matsäck, frukost och iväg mot udden i Ottenby, dit vi anlände 06.20. Vädret var också det samma idag som igår, med undantag av att vinden mojnat något och eventuellt vridit ner till något mer sydlig.

Sträcket var rent av uruselt idag också, men det rastade en Myrsnäppa och 3 2K Dvärgmåsar och 6 Svarttärnor som drog mot SO, förgyllde spanandet. Efter inköp av ett wienerbröd på Fågel Blå förpassade vi oss till Södra Lundens parkering och avnjöt en fika i solen. Det ryktades om att det hörts en Flodsångare i Södra Lundspetsen. Vi gick därför söderut, men hann inte så långt förrän jag tyckte jag hörde nåt gnisslande läte. Halsbandsflugsnappare?? Bäst att kolla upp och jodå, efter lite letande hittade vi en sjungande hane av Halsbandsflug.

Halsbandsflugsnappare (Ficedula albicollis)
Vi fortsatte in i Lunden och snart hördes en sjungande Lundsångare, som vi fick ganska schysta obsar av. Vi vek av och gick åter söderut och kom till det nybyggda tornet vid Södra Lundsjön. Efter att ha "provat" det gick vi vidare och såg att det stod mycket folk vid spetsen i söder. På väg dit höll jag på att trampa på en snok, men den slingrade undan i sista sekund. Vi Lundspetsen var det ingen som hört Flodsångaren, utan alla bara stod och möljade.

Lundsångare (Phylloscopus trochiloides)
Vi beslöt oss för att åka tillbaka till stugan för att packa ihop och städa ut. Det var ganska fort och smidigt gjort. Vi tog vägen förbi Naturbokhandeln och jag kollade i lite olika böcker, som man alltid är sugen att köpa, men köpte ingenting. Jo, en glass! Vi fortsatte mot Beijershamn och kom dit 14.00. Dags för en fika igen.

Beijershamn verkar ju vara en av Sveriges bästa rastplatser för Mosnäppa. Vi har flera gånger haft rejält bra summor där, så vi såg med spänning fram emot vad dagens besök skulle bjuda på för siffra. En man vid fikabordet sa att han sett cirka 20 stycken. Det visade sig skulle bli slaget med hästlängder.
Vi hade hela 60 ex och dessutom 16 Myrsnäppor och 2 Småsnäppor (förutom ett gäng Kärror). När vi gick tillbaka genom skogen hördes återigen ett gnisselläte. Men denna gång var det en hybridfågel som varierade sång mellan båda arterna Halsbandsflug och Svartvit flugsnappare.

Mosnäppa (Calidris temminckii)
Svartvit X Halsbandsflugsnappare (Ficedula hypoleuca X albicollis)
Med 130 arter under vår vistelse på ön lämnade vi Öland 16.00 och körde söder ut. Rejält trött, var jag glad över att det inte var jag som körde. Det hade ju varit en hektiskt helg, så jag passade på att slumra i cirka en halv timme.

Just det, så var det den här Lappugglan som hållit till nånstans i nordöstra Skåne de senaste dagarna. Den ville både jag och Thomas se. hansi tyckte väl att den också kunde vara kul att se, men var inte lika angelägen eftersom han sett den tidigare i maj i år uppe i Stockholmstrakten. Vi körde mot den och efter bra kartläsning av vår nordöstskåning (Thomas) hittade vi till platsen, dock med beskedet att den inte var sedd på 2 ½ timme. Ugh! Vad gör vi nu? Jo, vi kan väl gå lite i de två gläntorna som den varit sedd i tidigare och kolla av det området i varje fall. Det tog inte mer än  3 minuter innan jag och Hansi sprang på den. vi tillkallade Thomas och plåtade den lite innan vi tillkallade alla dom andra som stod och hängde vid bilarna och vid den andra, lilla gläntan. Majkryss också!

Lappuggla (Strix nebulosa)
För att slippa vägarbetet på E22:an föreslog Thomas att vi skulle köra småvägarna ner till strax söder om Rolsberga. Så fick det bli och när vi körde mellan Västerstad och Löberöd såg vi en fin, troligen nyanlagd våtmark intill vägen. Värt att kolla av, så vi stannade. 1 par av både Årta och Snatterand, minst 6 Mindre strandpipare, 4 Mosnäppor och Thomas räknade hela 14 Gråhakedoppingar. Gott om Tringor var där också och.... VAD VAR DET? Som smet in bakom tuvan där! Jag gjorde dom andra uppmärksammade på att den såg långbent, tunnäbbad och ganska ljusbukad ut. Vi spanade och det tog inte mer än ett par sekunder förrän Hansi hittade den ca 10 längre åt höger. DAMMSNÄPPA! Ja, då stämde det ju. Nytt primärkryss för mig. Efter en stunds obsande och att vi hade larmat ut den, styrde vi åter mot Lund. Dumpade Thomas och jag blev avsläppt i Malmö vid strax efter 21. Kul avslutning!


Dammsnäppa (Tringa stagnatilis)

lördag 19 maj 2012

Heldag på Öland....

Upp klockan 04.45. Fixade matsäck, käkade frukost och sen bar det iväg mot Ottenby, dit vi anlände 06.10. Vädret var ganska bra, sol med endast höga moln, +14°C, god sikt, måttlig-frisk SO vind.

Tornseglare (Apus apus)
Hussvala (Delichon urbicum)











Det första som vi möttes av var ett gäng som stod runt fyrvaktardungen och spanade efter en Lundsångare som setts där. Det tog inte lång tid innan vi fann den. I övrigt var det ganska magert och eftersom det var C3-satsning och tälthelg så var där mycket folk. Träffade Micke Rosén som jag inte pratat med på år och dar. Träffade även Richard Ek, Ronny Malm, Uno Malm, Lasse Larsson och Kent och Oscar. Såg dessutom Göran Pettersson och Stefan "Ludde" Andersson på håll. När jag kom tillbaka till Hansi och Thomas hade dom hittat den Svartbenta strandpiparen som hållit till vid Grisnabben under morgonen och sågs nu alltså ifrån Fågel Blå. Fikade där.

Bröt upp strax innan 10 och drog oss mot Norra Lunden vid mellanparkeringen. Gick stigen rakt ner och vände in på Ljungbackavägen. Där satt en Mindre flugsnappare och sjöng flitigt. Visade även upp sig väldigt fint. I övrigt väldigt lugnt även här. Var det kanske FÖR bra väder?!

Mindre flugsnappare (Ficedula parva)
Fick larm om att det setts en Nilgås vid Kapellet ner mot Ottenby. Körde dit, men hittade ingen trots att där myllrade av folk. Vi for upp mot Kungsgården och då kom  ett larm till om Nilgås på fälten precis norr om Kungsgården. Trots att vi var på plats endast 30 sekunder efter larmet kunde vi inte hitta nån sådan?! 2 Törnskator flög förbi och det var en ny art för mig i år. Fortsatte upp till Karl X mur och fikade i gräset i lä bakom ett buskage. Gick sedan ner till de större buskarna och hängde lätt in Höksångare som brukar vara gjuten här.

Här efter körde vi till Ventlinge badplats, där vi efter tips av Kent och Oscar fått vet skulle vara bra för Rosenfink. Vi hann inte gå mer än 50 meter förrän Hansi hittade en på ganska långt håll. Men vi gick närmre och den visade sig vara ganska snäll.

Rosenfink (Carpodacus erythrinus)
Efter att ha njutit av Rosenfinkarna så styrde vi mot Eckelsudde. Klassiskt vadarställe och det visade sig hålla måttet idag med, kanske inte med samma slagkraft som man upplevt ett par gånger för men ändå. Snatterand 11 ♂ + 2 ♀, Kustpipare 1, Småsnäppa 5, Mosnäppa 2 och Roskarl 1.

Vi drog på ett larm om Stäpphök vid Skärlöv. Men det enda vi hittade var ett par av Ängshök och vi lyckades uppe från vägen se 1 Rödspov och 3 Svarttärnor vid Görans Dämme. Körde sedan mot Mörbylånga där vi käkade på klassiska Lindas Pizzeria. Thomas blev nästan lite chockad när han insåg att "Linda" själv jobbade kvar.

Klassisk kebabtallrik på Lindas Pizzeria i Mörbylånga.
Efter käket svängde vi inom Sockerbruksparken i Mörbylånga. Thomas hade tjatat om Svarthakedopping och vi kom på att vi sett här förra året. Det var inga problem i år heller. Två arter dopping till i form av Gråhake- och Smådopping fick vi som bonus.

Drog sedan åter på ett Nilgåslarm, nu från Sibylla Jaktstuga och denna gång var den kvar när vi anlände. Träffade Lars Petersson med sin nya sambo Anita Ericson. Kul att få ett ansikte på denna kvinna som man hört talas om ända sedan Brasilien 2004, men aldrig sett. En Bläsgås låg också i samma grågåsflock som Nilgåsen. Drog oss sedan öster ut och precis vid Ås kyrka fick vi larm om Biätare söder om Össby. Det var ju där vi var nu! Men det blev inget av Biätaren, tyvärr.

Vi körde istället upp norr om Össby där det hörts Kornknarr och Vaktel kvällen innan. Det blåste fortfarande en del, men det avskräckte inte Kornknarren att ge full hals alldeles i kanten av vägen. vi försökte få den att visa sig genom att spela playback på den, men trots att den lät typ 2 meter ifrån oss förblev den osynlig. IGEN!!!

När vi skulle köra där ifrån ringde Kent om att dom hade en Jorduggla vid Eketorp, så vi svängde söder ut igen och fick se den.

Körde sedan hem och upprepade gårkvällens aktivitet med öldrickande, chipsätande och skitsnackande. Kom inte i säng förrän vid 23.45 i kväll heller.

fredag 18 maj 2012

Mot Öland....

Fredag! Slutade som vanligt jobbet 15.00 och körde direkt hem för att störta ner till ICA och handla. Ilade sedan hem för att rafsa ihop lite kläder och grejor i en väska. Klar för upphämtning 16.30 då Hansi väntade nedanför. Vi körde till Lund och plockade upp Thomas och styrde sedan mot Öland. Thomas hade pratat med Pär om att få tillgång till hans hus i Alby och det var inga problem (mot en summa av 150/pers/natt). Lyckades

Stannade på Galtsjöns restaurang, i Blekinge, och käkade en medelmåttig pytt-i-panna, eller som Thomas uttryckte det, där var nog mer panna än pytt i. :-) Fortsatte sedan i rask takt till Öland och stannade inte förrän vi var mitt ute på Alvaret. Lyssnade efter Nattskärra på ett mycket säkert ställe, men dock utan positivt resultat. Vi menade på att det kanske var lite för ljust fortfarande och körde istället till stugan och packade upp och bäddade våra sängar. Stack ut en sväng till till samma ställe när det mörknat på lite, men inte blev det bättre för det. Det var ganska kallt och kanske var det så att det är lite tidigt på säsongen?

Hem till stugan igen och käkade chips, drack en öl och snackade skit tills vi gick och la oss vid 23.45.

Öldrickande i stugan i Alby.

söndag 13 maj 2012

Bra avslutning på dagen....

Idag hade vinden avtagit rejält sedan igår. Växlande molnighet, måttlig-frisk västlig vind, god sikt, +14°C stigande något under dagen.

Hansi hämtade mig 05.45 och vi styrde mot Falsterbo och efter en snabb fika vid parkeringen, traskade vi ut mot Nabben vid 06.15. Ganska trevlig blandning av fågel med en del vadare på menyn. 4 Roskarl, 11 Sandlöpare, 4 Kustpipare och 8 Kustsnäppor sågs och dessutom det skumma, västliga vårsträcket av rovfåglar, idag i form av en hane + en hona Brun kärrhök. 59 arter lyckades vi få ihop under de 3 timmar vi stod och spanade. Christer Landgren tipsade oss om en Kattugglehäckning i Falsterbo stadspark så vi susade dit tätt följda av CLandgren.

Christer sa att de häckade i holken precis öster om fågelstationen. Vi gick och letade både länge och väl, men utan framgång. Min för året första Trädgårdssångare hängdes in och ytterligare en Brunhöks hona sågs flyga målmedvetet mot väster. Klockan 10.30 gav vi upp.

Körde bort till Kostallet vid Ljungen och fikade. Tog hela rundan ner till Ängsnäset och tillbaka genom Guldskogen, med en jagande Lärkfalk, en sjungande Härmsångare och en ropande Gök som det enda att notera. Ja och så förstås det västliga sträcket på rovfåglar. Hela 8 Bruna kärrhökar (4 hanar + 4 honor), 2 Rödglador, 1 Fjällvråk och pulsen höjdes något när en kärrhök upptäcktes, men visade sig bara vara en hona Blå kärrhök.

Vi beslöt oss för att köra ner mot Fredshög och fölten bort mot Trelleborg för att kolla om det kanske rastade nån Fjällpipare eller Svarthuvad mås. När vi anlände till det andra stoppet, strax norr om Fredshög, fick jag syn på en glada ända borta vid Kämpingedungen och när Hansi fick in den i tuben, så tyckte han att den såg "bra ut". Vi tog sikte, hoppade in i bilen och körde i ilfart ner till parkeringen vid bärnstensmuseet. Där fick vi efter lite sökande in den och jovisst, det var en Brunglada!! Dessutom 4 honfärgade Brunhökar och 2 Rödglador. Gött!!!

Vi körde tillbaka och fortsatte österut vid golfbanan och flygfältet. Vid nästa stopp upptäckte Hansi en "intressant" kärrhök som närmade sig från nordost. Efter en stund kunde vi konstatera att det var en 2K STÄPPHÖK som närmade sig. En ganska ljus individ. Vid ett tillfälle tappades den bort och jag hittade en Fiskgjuse istället, som sakta gled mot väster. Snart hittade vi Stäpphöken i "samma bana". Åter igen tog vi sikte. Gjorde en snabb rush bort till det ställe där vi upptäckt BG:n och lyckades se den där också. På nytt hoppade vi in i bilen och susade bort till bärnstensmuseets parkering igen. Där blev det lite förvirrig när vi upptäckte flera rovfåglar i lufthavet. Bl.a. gick det ca 7 Ormvråk, 1 hane Brunhök och Fiskgjusen gled förbi också. Men var var Stäppisen?? Så hittade vi den, men när vi pratade med varandra var vi inte riktigt synkade i vårt prat??! Jag tyckte den kändes klart mer mörkt rostmustig i tonen nu (ljuset?), men så kom den andra in i bildfältet också. 2 STÄPPHÖKAR! Hur kul som helst. Och med varsin upptäckt! Vi ringde Peter Öhrström som faktiskt hann få in den ena från sin tomt!

Stäpphök (Circus macrourus) "Den ljuse"
Stäpphök (Circus macrourus) "Den mörke"
Vi hoppade åter in i bilen för att köra mot näset och kanske få en skymt av dom igen. jag fick köra medan Hansi larmade ut dem. Vi kom fram till att Kolabacken skulle vara rätt ställe att satsa på. Sagt och gjort. En knapp kvart senare var vi där och där stod redan flera andra skådare. Det tog en stund, men sedan hittade vi ett par Ormvråkar och sedan kom "den ljuse" och gick fortsatt mot väster. "Den mörke" såg vi dock aldrig mer. En Bivråk flög mot nordost och blev det sista vi såg från Kolabacken.

På Kolabacken stod Arvid och ??? (har glömt hans namn) som jobbar på stationen och vi frågade dom om VAR i Falsterbo stadspark som Kattugglan hade häckat. Vi fick ganska detaljerad beskrivning och det var inte i närheten av vad CLandgren hade sagt. Vi stack dit och efter ca 5 minuters letande hittade vi 3 stycken ungar.

Kattuggla (Strix aluco)
16.20 bröt vi upp och styrde hemåt med 91 arter för dagen i bagaget.



lördag 12 maj 2012

Havsfåglar på våren....

Idag skulle det blåsa rejält och så blev det också. Vädret blev som följer: Mulet, god sikt, 14-17 m/s västligt, +10°C.

Jag plockade upp Hansi 05.45 och vi körde upp till Hovs hallar för att se om det kunde komma några havsfåglar. 06.55 anlände vi och då var naturligtvis de bästa platserna redan upptagna av utsocknes folk. Dom strödde extra salt i såren genom att meddela att vi just missat en Mindre lira. Typiskt! Men vi fick ändå rätt hyfsade platser och tur var väl det i denna vind. Fågelmängden var ganska bra (för denna årstid) de första timmarna men avtog sakta men säkert. Dagens fågel blev utan tvekan den lira som drog förbi 07.55-08.00 samt 10.18-10.21. Vi bestämde den till Mindre lira, men ett gäng inne vid Inre Kattvik, med bland annat Nils Kjellén och Bengt Larsson, bestämde den till Balearisk lira??!! Vi såg också att den hade mörk undergump och mörka diagonalband på vingundersidorna, men att den var ganska bruntonad och inte helsvart på ovansidan. Det surrades t.o.m. om Medelhavslira!? Tiden får utvisa vad det blir av den. Det snöpligaste hade ju varit om den blir en obestämd lira.

Jag kunde inte se de exakta detaljerna t.ex. hur mycket mörkt eller hur utbrett det mörka var på undergumpen. Tyckte dock jag hade rätt bra koll på att den inte var kolsvart ovan och vingundersidorna såg jag bara att där var något solkigt som skulle kunna vara diagonalband. Svårt att ha för stora synpunkter när man bara hade 32xW när alla andra satt med 20-60 zoom.

Noterat från Hovs hallar:

Smålom 40
Storlom 4
Stormfågel 3
Balearisk/Mindre lira 1
Havssula 12
Obest. Bredstjärtad/Kustlabb 1
Dvärgmås 8 2K
Tretåig mås 3 ad
Sillgrissla 2
Tordmule 3
Tobisgrissla 1

Körde sedan in till Båstad och spanade i en dryg timme. en Havssula och 6 2K Dvärgmåsar blev det enda utbytet. Men det var gott att inta fika i hyfsad lä och under tak när det regnade. Bröt upp 13.40 och styrde kosan mot Malmö.

Väl i Malmö körde vi bort till Pauli Kyrkogård och lyckades med nöd och näppe hänga in en Göktyta som hållit till där under dagen. Fick in Grå flugsnappare på årslistan också.





söndag 6 maj 2012

Dåligt med fågel....

HÅG hämtade mig 05.45 och vi for i vanlig ordning ner till Falsterbo, för att börja på Nabben. Började med fika vid Kolabacken 06.10.

Sol, växlande molnighet, frisk NV vind, måttlig sikt p.g.a. flimmer, 7°C stigande till 12°C under dagen, men väldigt kyligt i vinden.

Räknade som vanligt arterna vid såg på Nabben under den tid (06.30-09.10) som vi stod där. Ovanligt magert, framför allt med tanke på årstiden. Endast 48 arter. Men sälarna låg väldigt nära, så det fick bli ett par foton på dem.

Knubbsäl (Phoca vitulina)
Gick en runda till Falsterbohus och in bland villorna, men det var verkligen inte mycket fågel idag.

Körde upp till Skanörs borgruin och fikade där igen vid strax efter 10-snåret. Träffade Jonas Holmqvist som varit ute på Knösen. Han hade inte haft något notabelt, så vi skippade att ta den rundan i den kalla vinden, utan for bort till Ljungen istället och gick ner till Ängsnäset.

Ingen Svarthakad buskskvätta denna gången heller, men jag lyckades upptäcka en lite "fjäril" i ena ögonvrån som flög upp ur gräset och landade en bit fram. Kände igen denna Mätare efter att ha plåtat en hona i Falsterbo stadspark 31/5 2009. Hade ingen aning om vad det var för art den gången och fick hjälp av Pia Öberg att arta den till en Allmän purpurmätare (Lythria cruentaria). Fick den gången också lära mig att honan inte har "fjäderliknande" antenner, som hanen har, vilket gjorde att dagens obs utgjordes av en hane.

Allmän purpurmätare (Lythria cruentaria)
Vi såg inget speciellt i övrigt på Ängsnäset, så vi fortsatte till banvallen borta vid Ljunghusens gamla station. Vår första Gök för året lyckades vi få in. Den ropade flitigt direkt när vi öppnade bildörren, så den var ju ganska svår att missa.

Avslutade vid Gröna jaktboden i Inre Foteviken mellan 13.35-14.25. Passade på att ta dagens sista skådarfika på plats. Ganska svårjobbat, då solflimmert hade tilltagit markant. Vi lyckades dock vaska fram 33 Svartsnäppor, ca 35 Gluttsnäppor och 13 Snatteränder, fördelade på 10 hanar och 3 honor.

Tyckte det kunde räcka för dagen och körde hemåt. Dagens skörd blev blygsamma 77 arter.

lördag 5 maj 2012

Ändrade planer....

Idag tänkte jag sticka ut och skåda i Krankeområdet. Vädret var klart med sol och god sikt, men det blåste frisk sydostlig vind och det brukar vara svårt att höra något när vassen och träden rör sig och prasslar hela tiden, så jag beslöt mig för att styra kosan mot Lomma Kyrkdammar. Där hade ett par Pungmesar byggt bo och jag hittade det nästan direkt. Snart satt en fågel och pep ljudligt, dock så dåligt att jag inte fick några bilder, men fint nock för fina obsar. Den var märkt med färgringar på vänster ben. Kombinationen var gul över gul d.v.s. 2 gula ringar. Sen åkte jag faktiskt hem och tog det lugnt istället, för att jag kände att jag behövde det.

tisdag 1 maj 2012

Ny art för Sverige....

Idag var det röd dag och det innebär att man är ledig. Skönt! I söndags kom det ett larm på eftermiddagen om att det hittats en Gråhuvad sparv i Gislövs stjärna på Österlen. Jag hade ingen chans att dra på den då och eftersom Hansi drog på den igår så fanns det inte nån annan chans för mig än att ställa in skådningen med honom idag och dra på sparven själv.

Jag väntade in första larmet och sedan drog jag. Vädret var klart och soligt, god sikt, frisk SO vind och +10°C, men det var SVINKALLT! Anlände 11.30 och den första jag mötte var Mathias Bergström. Han hade haft tur att komma dit precis när den hade behaget att visa sig. Den påstods vara väldigt svårflirtad och visade sig bara korta stunder med långa mellanrum. Roger (som jag träffat via Kent och Oscar på Öland) kom gående och tipsade om att där var lättare saker att titta på, nämligen Lövgrodor. Dom höll till i "stenbrottet" och där hördes även Klockgrodor.

Jag knallade ner till platsen för sparven och det hetsades hej vilt på Järnsparvar, Ärtsångare och Hämplingar. Kändes ganska segt och oispirerande. Efter en ganska lång stund såg jag att PABe (Per-Anders Bertilsson) och Matts Lindbladh stod borta vid "stenbrottet" och jag beslöt mig för att gå bort till dem. Dom höll på att plåta Lövgrodorna. Jag tog över deras aktivitet och det uppslukade mig helt då jag aldrig förr sett Lövgroda. Hittade hela 11 stycken, 4 brungråa och 7 stycken gröna. Klockgrodorna lät hela tiden men var omöjliga att få syn på.



Lövgroda (Hyla arborea)
Sparven sågs helt kort vid två tillfälle, men jag såg den aldrig utan fortsatte med grodfotandet. När Henrik Lind, Börje Monsén och några andra hade floggade området (??) sa några att dom sett en sparv flyga iväg mot norra delen av området. Ett par Sävsparvar kom flygande och när dom landade så vållade dom lite kalabalik. Ingrid Elm och Bertil Svensson sa att den gråhuvade hade hållit till med två Sävsparvar de två andra dagarna. Då kommer plötsligt en fågel flygande från norr och susar ner i en lite buske framför "favoritbusken" (där den setts flest gånger). Det är DEN! Jag får in den i tuben och när nån frågar var lyfter jag ögat från tuben för att kunna hitta nåt riktmärke och när jag sätter ögat mot okularet igen är den borta. Per Gräntz som satt två meter från mig såg fågeln sticka iväg, men inte var den tog vägen??! Jag stod i 50 minuter till innan jag var tvungen att sticka då jag skulle hämta flickorna i Ljunghusen. 20 minuter efter det att jag lämnat sågs den dock igen, ungefär där jag sett den. Totalt tog det mer än 5 timmar att "skaka fram den".

Nytt VP/Sverige/Skånekryss!