söndag 13 maj 2012

Bra avslutning på dagen....

Idag hade vinden avtagit rejält sedan igår. Växlande molnighet, måttlig-frisk västlig vind, god sikt, +14°C stigande något under dagen.

Hansi hämtade mig 05.45 och vi styrde mot Falsterbo och efter en snabb fika vid parkeringen, traskade vi ut mot Nabben vid 06.15. Ganska trevlig blandning av fågel med en del vadare på menyn. 4 Roskarl, 11 Sandlöpare, 4 Kustpipare och 8 Kustsnäppor sågs och dessutom det skumma, västliga vårsträcket av rovfåglar, idag i form av en hane + en hona Brun kärrhök. 59 arter lyckades vi få ihop under de 3 timmar vi stod och spanade. Christer Landgren tipsade oss om en Kattugglehäckning i Falsterbo stadspark så vi susade dit tätt följda av CLandgren.

Christer sa att de häckade i holken precis öster om fågelstationen. Vi gick och letade både länge och väl, men utan framgång. Min för året första Trädgårdssångare hängdes in och ytterligare en Brunhöks hona sågs flyga målmedvetet mot väster. Klockan 10.30 gav vi upp.

Körde bort till Kostallet vid Ljungen och fikade. Tog hela rundan ner till Ängsnäset och tillbaka genom Guldskogen, med en jagande Lärkfalk, en sjungande Härmsångare och en ropande Gök som det enda att notera. Ja och så förstås det västliga sträcket på rovfåglar. Hela 8 Bruna kärrhökar (4 hanar + 4 honor), 2 Rödglador, 1 Fjällvråk och pulsen höjdes något när en kärrhök upptäcktes, men visade sig bara vara en hona Blå kärrhök.

Vi beslöt oss för att köra ner mot Fredshög och fölten bort mot Trelleborg för att kolla om det kanske rastade nån Fjällpipare eller Svarthuvad mås. När vi anlände till det andra stoppet, strax norr om Fredshög, fick jag syn på en glada ända borta vid Kämpingedungen och när Hansi fick in den i tuben, så tyckte han att den såg "bra ut". Vi tog sikte, hoppade in i bilen och körde i ilfart ner till parkeringen vid bärnstensmuseet. Där fick vi efter lite sökande in den och jovisst, det var en Brunglada!! Dessutom 4 honfärgade Brunhökar och 2 Rödglador. Gött!!!

Vi körde tillbaka och fortsatte österut vid golfbanan och flygfältet. Vid nästa stopp upptäckte Hansi en "intressant" kärrhök som närmade sig från nordost. Efter en stund kunde vi konstatera att det var en 2K STÄPPHÖK som närmade sig. En ganska ljus individ. Vid ett tillfälle tappades den bort och jag hittade en Fiskgjuse istället, som sakta gled mot väster. Snart hittade vi Stäpphöken i "samma bana". Åter igen tog vi sikte. Gjorde en snabb rush bort till det ställe där vi upptäckt BG:n och lyckades se den där också. På nytt hoppade vi in i bilen och susade bort till bärnstensmuseets parkering igen. Där blev det lite förvirrig när vi upptäckte flera rovfåglar i lufthavet. Bl.a. gick det ca 7 Ormvråk, 1 hane Brunhök och Fiskgjusen gled förbi också. Men var var Stäppisen?? Så hittade vi den, men när vi pratade med varandra var vi inte riktigt synkade i vårt prat??! Jag tyckte den kändes klart mer mörkt rostmustig i tonen nu (ljuset?), men så kom den andra in i bildfältet också. 2 STÄPPHÖKAR! Hur kul som helst. Och med varsin upptäckt! Vi ringde Peter Öhrström som faktiskt hann få in den ena från sin tomt!

Stäpphök (Circus macrourus) "Den ljuse"
Stäpphök (Circus macrourus) "Den mörke"
Vi hoppade åter in i bilen för att köra mot näset och kanske få en skymt av dom igen. jag fick köra medan Hansi larmade ut dem. Vi kom fram till att Kolabacken skulle vara rätt ställe att satsa på. Sagt och gjort. En knapp kvart senare var vi där och där stod redan flera andra skådare. Det tog en stund, men sedan hittade vi ett par Ormvråkar och sedan kom "den ljuse" och gick fortsatt mot väster. "Den mörke" såg vi dock aldrig mer. En Bivråk flög mot nordost och blev det sista vi såg från Kolabacken.

På Kolabacken stod Arvid och ??? (har glömt hans namn) som jobbar på stationen och vi frågade dom om VAR i Falsterbo stadspark som Kattugglan hade häckat. Vi fick ganska detaljerad beskrivning och det var inte i närheten av vad CLandgren hade sagt. Vi stack dit och efter ca 5 minuters letande hittade vi 3 stycken ungar.

Kattuggla (Strix aluco)
16.20 bröt vi upp och styrde hemåt med 91 arter för dagen i bagaget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar