fredag 1 maj 2020

Foto på Gräshoppsångare....

Larm om en stationär Gräshoppsångare (Locustella naevia) kom på VeX-band. Den höll tydligen till i vasskanten precis öster om ringmärkarboden vid Flommen. Tänkte att det kanske kunde vara ett utflyktsmål. Stationära Gräshoppsångare på sträck brukar ju ibland visa sig ganska fint, så man kan plåta dem. Så jag for iväg.

Vädret var mulet men det språk upp och blev en del sol, +11°, ganska god sikt och svag sydvästlig vind. Anlände Flommen 12.30. Ett par Buskskvättor (Saxicola rubetra) och Stenskvättor (Oenanthe oenanthe) rastade i vresrosbuskarna ner mor stranden. De kändes ganska rastlösa och var omöjliga att komma inpå livet. Årskryss på förbiflygande Kentsk tärna (Thalasseus sandvicensis) kryddade tillvaron. Väl framme vid ringmärkarböden var det tyst och stilla. Men efter lite spanande upptäckte jag ett par Svarthakad buskskvätta (Saxicola rubicola), som ska vara stationära i området. Dock är dom också väldigt skygga och nästan omöjliga att få vettiga foton på.

Efter en stund började dock Gräshoppsångaren sjunga. Jag försökte lokalisera den, men det var svårt då den satt nere i gräset eller lågt i rosenbuskarna. Flyttade på sig så fort jag kom lite för nära, dock utan att kunna se den. Så småningom fick jag syn på den, men den satt "illa till" för foto, så jag fick nöja mig med att titta på den. Alltid kul dock.

Drog sedan bort till Landgrens holme för att kolla hur det går för tärnorna där. Man har ju satt ut vettar/bulvaner för både Småtärna och Kentsk tärna, för att försöka få dom att häcka där. Ett lyckat drag verkar det som. Hade 6 Småtärnor (Sternula albifrons) i närheten av Småtärnebulvanerna, samt en 40-50 Kentsk tärnor en bit ifrån deras vettar. Riktigt fin ansamling.

Körde därefter ner till Kämpingevassen där det rapporterats en Roskarl tidigare under dagen. Tänkte att det är en kul och snygg fågel att se. Ibland inte helt lätt att få in i Skåne heller. Nya årsarter var där rätt gott om i form av Backsvala (Riparia riparia), Drillsnäppa (Actitis hypoleucos) 2, Småspov (Numenius phaeopus) 1 . Även Gluttsnäppa (Tringa nedularia) 12, Gulärla (Motacilla flava) minst 6 och en Svartkråka (Corvus corone) sågs på stranden, den sistnämnda drog dock västerut när jag gick längst stranden.

Svartkråka (Corvus corone)

Det hade larmats en Dammsnäppa (Tringa stagnatilis) under dagen i Lundåkrabukten utanför Järavallen. Eftersom klockan tickade iväg och var 15.45 när jag lämnade Kämpingedungen, så tänkte jag att det kunde vara en trevlig avslutning på skåningen för idag, med ett drag dit.

Passerade Barsebäcks mosse vid 16.20 och hade en Lärkfalk (Falco subbuteo) som snurrade över norra delen där. Anlände till Järavallen tio minuter senare och efter lite tråcklande hittade jag en p-plats. Traskade i rask takt ner mot de två skådare som redan var på plats. Det visade sig vara Mats Alinder, som jag inte träffat på lång tid, samt den ganska framfusiga fotografen Göran Lenz. Nästan framme vid dem, så fick jag syn på honan av det Svarthakade buskskvättepar som håller till i området.

Svarthakad buskskvätta ♀︎(Saxicola rubicola)

När jag kom fram till strandkanten fick jag instruktioner om riktning och vad den gjorde och då tog det inte lång tid innan jag fick in den i tubkikaren. Den höll till med en Gluttsnäppa (Tringa nebularia) och en Rödbena (Tringa totanus), ute på en sandrevel, så det var en fin obs med bra jämförelse mot de andra Tringa-arterna. Mindre, ganska "styltbent" och "kanylnäbb". Mats uppmärksammade hanen av den Svarthakade buskskvättan (Saxicola rubicola), vilket gjorde att Lenz stövlade iväg för att få bilder på den. Föga förvånande!
Efter cirka 20 minuter på plats så hukade vadarna på reveln och de verkade oroliga och vaksamma. Plötsligt lyfte alla vadare, även de på intilliggande revlar, och följ norrut. Jag följde Dammsnäppan tills jag tappade den bakom vassen, då vi stod ganska lågt. Jag tackade för mig och gick tillbaka mot bilen och mötte Micke Rosén halvvägs. Förklarade vad som hänt och spanade mot norr. Man såg vadare längre norrut, men det var ganska flimrigt och han skulle nog få gå en bit för att kunna få grepp om dem. Det gjorde han nog inte, då han inte rapporterat den på Artportalen senare på kvällen.

Körde sedan ner till Lomma hamn, där Mats tipsat om en rastande Roskarl (Arenaria interpres) ute på norra piren. Jag tog kamera och handkikare och gick emot piren, men tänkte att den nog flyttat på sig då det var massor av folk på plats. Inga skådare i sikte, men väl fiskare, flanörer och även några hurtbullar som tagit sig ett dopp. Men döm om min förvåning när jag precis tog första steget ut på piren och fick se den hoppa bland de nedersta stenarna längre ut. Den verkade helt oberörd av folket som gick knappt 10 meter från den. Jag gick förbi den så jag fick solen i ryggen och sedan smög jag ner till stenarna närmast vattnet. Satte mig där och inväntade den, då den sakta födosökande rörde sig emot mig. Fantastisk obs av denna otroligt vackra vadare fick avsluta dagens fågelskådning och jag styrde hemåt vid 17.30.

Roskarl (Arenaria interpres)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar