lördag 2 maj 2020

Nytt fotoförsök på Gräshoppsångare....

Efter att jag idag fått larm om att Hansi sett och fotat Gräshoppsångaren i Flommen, var jag inte så glad. Inte för att min vän fått fantastiska bilder på denna fågel, utan på att jag inte lyckats igår och att jag idag inte har tillgång till bil. Frun ska ha den för att köra matvaror till sina föräldrar, i dessa Coronatider. Men jag lyckades göra en deal med frun om att jag körde dom ner, så kunde jag ta bilen och fortsätta ner till Falsterbo och Flommen. Det gick för sig.

Lämnade av fru och dotter hos svärföräldrarna och drog snabbt ner till Flommen. Tyvärr mulnade det på ganska rejält när jag anlände, så ljusförhållandena blev ganska mycket sämre. Precis när jag gått förbi driving rangen, så hittad jag hanen i paret av de Svarthakade buskskvättorna (Saxicola rubicola), som håller till i området. Den verkade tagen av det lätta regn som hade börjat falla, så den flög inte undan direkt när jag gick förbi den. Jag smög upp kameran och lyckades få ett par skott innan den fick nog och flög iväg.



Svarthakad buskskvätta ♂︎(Saxicola rubicola)

Törnsångare (Sylvia communis) var ny årsart för mig och det var gott om Sävsparvar i området. När jag kom i höjd med ringmärkarboden hörde jag en kort strof av Gräshoppsångaren  (Locustella naevia). Jag placerade mig lite strategiskt och lät den sjunga på lite. Så efter lite tid så kunde jag börja smyga mig lite närmare. Naturligtvis flög den iväg, men inte så långt. En rejälare regnskur drog nu in och jag gick upp och skolade under ett utstickande tak på en badhytt. När det lättade så gick jag ner mot vassen igen och då hoppade den upp rakt framför mig och började sjunga. Tyvärr var ljuset fortfarande inte det bästa och avståndet kanske lite för långt och dessutom gällde det at bara smälla iväg ett par skott, innan den fick nog, vilket föranledde att jag inte tittade på hur kameran var inställd. Vilket naturligtvis inte var optimalt! Den dök mycket riktigt ner efter bara en liten stund och sen var den inte alls intresserad av att visa sig igen.

Gräshoppsångare (Locustella naiva)

Sävsparv (Emberiza schoeniclus)

Jag hörde ett läte nere från andra sidan strandklitterna, som jag tyckte jag kände igen. Jodå, visst var det Grönfläckig padda (Bufotes viridis) som "sjöng". Dom har grävt ut små gölar i strandvegetationen, antagligen för att göra miljön mer gynnsam för dessa hotade djur. Jag fick dock aldrig syn på någon, då de verkade sitta under vass som lagt sig ner. Men totalt tre exemplar spelade mot varandra på en ganska lite yta.

Sen var det dags att hämta tjejerna igen och när jag satt mig i bilen kom larm från Hansi om att han hittat en Kornsparv (Miliaria calandra) vid Gröna jaktstugan i Inre Foteviken. Plockade upp tjejerna och bad om att få köra ner och göra en snabbräd mot Kornsparven. ringde hansi och frågade om han var kvar på plats och kunde håll koll på den. Jodå, det var inga problem. Anlände ett par minuter senare och kunde gå ner och få kläm på den. Mötte upp Hansi och fick se den i hans tub också. Svartsnäppa (Tringa erythropus) gick in på årslistan här också.

Körde sedan hemåt. På väg hem lovade jag dottern att vi skulle lämna av frun och sedan gå och handla lördagsgodis. Jag fick en idé. Vi lämnade av frun och sedan åkte vi bort till S:t Pauli mellersta kyrkogård för att se om vi kunde hitta den Göktyta (Jynx torquilla) som varit där större delen av dagen. Jag visade dottern hur den såg ut och förklarade under tiden vi letade efter den, hur den brukar bete sig och var på kyrkogården dom hade sett den. Vi såg flera järnsparvar (Prunella modularis), både hane och hona av Rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus) och dotterns favoritfågel, Nötväcka (Sitta europaea).

Järnsparv (Prunella modulairs)

Plötsligt säger dottern: "Där är något. Vad är det?". Och där var den. Dottern fick min kikare, så hon kunde studera den och jag gick bort till ett träd och satte mig och vänta på den, då den rörde sig i den riktningen. Den kom hoppande emot mig, men upptäckte mig så småningom och flög upp i en buske precis i närheten. vi var nöjda och åkte och handlade lördagsgodis.


Göktyta (Jynx torquilla)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar